Gradually changing to Sustagen Junior..

Yep..E-ein’s is back to susu lembu sejak sebulan lepas setelah hampir setahun minum susu rumusan berasaskan soya(Isomil).Kenapa aku bagi dia Sustagen?Sebab, minum Isomil, berat dia mcm slow nak naik..dah dua bulan sejak umur 11 bulan, berat badan dia statik ke 7.8kg smpilah sekarang(campur demam campak lagi…huhuhu).

Buat masa sebulan ni aku kasi Sustagen gradually 1 x sehari, smpailah sekarang aku dah bagi 2x sehari(malam sahaja)…Masa umur 9 bulan kalau tak silap aku pernah try bagi minum Dumex tapi taik dia jadi hitam and busuk giler serta tumbuh ruam kat bontot dan badan….Alhamdulillah…sejak minum Sustagen Junior 1 + Perisa Madu ni, nampak so far, tak de alergi ke rashes ke..Agaknye alergi dia dah beransur kurang..Harap2 lepas ni E-ein boleh fully minum Sustagen ni…dan..teringat pulak zaman BF dulu..kalau continue BF sampai 2 tahun, sure E-ein tak byk problem cam alergi ni dan kalau demam pun, bg susu badan, mesti cepat baik!

Oh ya..sejak baik demam, E-ein dah boleh makan 3 kali sehari!Harap2, berat bdn dia naik kali ni dgn pertambahan dia makan dan juga pertukaran susu ke Sustagen.Kadang2 aku masak nasi lembik + sayur+ lauk atau masak sup sayur+ayam atau ikan + nasi lembik…kalau ikutkan panduan pemakanan Sustagen, minum 3x sehari dgn 3x regular meals intake.

14 Comments

  1. Izan Ishak said,

    May 5, 2010 at 4:23 am

    e-ein sangat hebat!boleh makan sampai 3 kali 1 hari…alhamdulillah, selera dia dah mula bertambah…**twin nih susah nak makan nasik. kalau makan pun ikut selera dorg je..

  2. Ain said,

    May 5, 2010 at 4:30 am

    akak pernah bagi sustagen coklat kat sarah, tapi dia takmo pulak…sudahnya akak kasi kat jiran sebelah….skrg ni menten dengan dutch lady 123….

  3. chugie said,

    May 5, 2010 at 8:46 am

    emm mmg e-ein akan makan byk lepas ni cat. jgn risau..silap2 die bals dendam tuk masa x sihat hari tu heheh..hope e-ein akan sentiasa sihat selalu k.. sian mama sedih!

  4. May 5, 2010 at 11:05 pm

    aih..minum sustagen ek.. tina ni tak mo pulak sustagen la..

  5. May 6, 2010 at 9:07 am

    takat ni umar mmg setia dgn susu gain plus eyeQ tuh..huhu..penah try tuka ke susu lain,tp die xmoo..huhu, gud e'ein,mamam byk2 ehh

  6. IZAN said,

    May 6, 2010 at 10:12 am

    Anak bujang ku pun minum sustagen coklatt hu hu!

  7. CatlinaFly said,

    May 6, 2010 at 10:50 am

    izan: tak jugak dapat full 3 x, kadang2 kul 6 petang, dah tido, tak sempat nak bg mkn malam kul 7ptg.twin tak kuat mkn takpe, janji susu minum and bdn naik🙂

  8. CatlinaFly said,

    May 6, 2010 at 10:52 am

    kak ain:yup pernah gak bg sustagen coklat tapi naik ruam lak..tgk yang perisa madu ni ok lak

  9. CatlinaFly said,

    May 6, 2010 at 10:52 am

    chugie: tq😉

  10. CatlinaFly said,

    May 6, 2010 at 10:52 am

    sha: huhu tulah terai menerai ni mana susu yang sesuai..nampak gaya, ok dgn sustagen ni

  11. CatlinaFly said,

    May 6, 2010 at 10:53 am

    mama umar: oh dah dia suke susu tu, bg tu je :)umar ye?

  12. CatlinaFly said,

    May 6, 2010 at 10:54 am

    izan: ha..geng ni!

  13. Miss Q said,

    May 6, 2010 at 9:55 pm

    ina, jgn la touching x bole bf. nnt sy pn touching! QZ minum Excella Gold. kadang2 perisa madu, kdg2 plain. ikut availability kt kedai. Tp sy perasan ada rashes kat leher. Sy anggapkan itu sbb musim panas. Tp ex-MIL cakap, sebab susu kot. Dia pun pegi tuka dutch lady 123. sbb QZ kt kampung. x ble tgk lg perubahan rashes dia

  14. lailasani said,

    May 7, 2010 at 6:27 am

    damia still takleh tukar lagi dr isomil tu.. try2 tukar beberapa kali tp cam ruam2 dia keluar… ni nk try anmum pulak… harap2 ok laaa…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: