Perlu ke kamera DSLR ni?

Ada yang rasa perlu beli kamera DSLR..ada yang rasa tak perlu..

So, macamane korang nak tau, korang ni kena beli ke tak DSLR ni?ade banyak brand, antaranye Nikon dan Canon…yang kita selalu nampak..

Macam ni…korang dah biasa dengan kamera compact digital tu kan?yang Point & Shoot je, takde setting2 pun.Tapi, kalau korang ada nak ambik gambar, dan tak puas hati dgn hasil dari kamera compact digital, korang kena beralih ke DSLR.Contohnya, korang nak gambar yang ada bokeh.Apa tu bokeh?Bokeh ialah gambar di mana, subjek akan nampak clear , tapi latarbelakang dia blur @ fuzzy wuzzy.Yang nampak blur2 tulah bokeh!Bokeh ni perkataan Jepun yang membawa maksud, fuzzy…..Lagi satu, korang nak ambil gambar potrait yang boleh focus kat mata je, yang nampak terang & clear.DSLR je boleh buat cam tu.

Kat latarbelakang yang nampak bulat2 kecik2 tak sekata tu, namanye bokeh.

Kelebihan, kekurangan

Byk lagi kelebihan DSLR ni, tapi kelemahan dia ialah, besar , bagak dan hitam legam!Tak muat masuk poket woooo….kena ade beg khas, cleansing equipment la bla2…kalau kamera compact digital tu, kecik comel je, slim, kalerful lagi.Sesuai bagi yang stylo mylo hehehe..so kalau korang rasa tak suka nak pikul beg besau berisi kamera hitam bagak tu, kenalah lupakan niat beli DSLR..bukan aku nak kata tak boleh beli, tapi kena pikir2kan jenis gambar yang korg nak amik tu, sesuai ambil dgn compact digital atau DSLR?Sanggup baca buku manual dlm kotak kamera tu?(dah dua tahun, aku pun belum abis bac alagi ehehe)….Dan korang sanggup ke senget2 bahu nak usung kamera bagak tu ke hulu ke hilir?Aku?Aku sanggup!Walaupun pernah diketawakan oleh kawan2..siap ade makcik aku cakap” buat ape beli kamera besar ni?kamera kecik kan ada?“hehehehe..aku dan Cg Fly senyum jelah ;)….

Telephoto
DSLR boleh tukar2 lens!boleh nak tukar lens panjang, lens pendek.Contoh di bawah ni aku guna lens panjang…70 – 300mm.

Burung ni lari wooo kalau aku gi dekat2, masa ni aku amik gmbr dari dalam kereta.
Tapi tak semestinya kita beli DSLR , kena beli lens sampai 4-5 bijik.Aku pun baru ada dua je, satu kit lens(yang memang ada sekali masa beli) dan lagi satu 70-300mm.Itupun belum habis godek2 selepas guna selama hampir dua tahun. Byk lagi kena belajar..dan juga ikut kemampuan..hehehe..poket kami kecik je..:P

Makro
DSLR juga boleh digunakan utk ambil gambar jarak dekat dgn clear…contoh tgk gambar makanan dari blog Kak Hana ni..tak silap aku Kak Hana guna DSLR jenis Canon .Aku juga bercita2 nak beli lens 50mm, tapi belum tercapai gak lagi huhuhu..

Uuuu..rasa cam boleh sentuh dan ngap je kan???-gambar milik Kak Hana, nampak tak cop jempol dia tu?:)

Aku bukan pro.Tidak sama sekali. Byk lagi aku tak tahu pasal fotografi..yang penting, minat dan kesanggupanutk belajar🙂.Aku teringin juga nak gi kursus2 photography ni tapi belum berkesempatan….so buat masa sekarang, aku dan hubby are self taught photographers…….

Kepada kawan2, sebelum beli DSLR, pikir dulu, sebab takut kang jadi hangat2 tahi ayam je…rugi kang DSLR tu tersadai begitu aje…baik bagi kat aku!hahhaaha…

14 Comments

  1. ♥MAMA♥ said,

    May 14, 2010 at 3:09 am

    yeahh hidup dslr! mmg best kn cat,even mama ni guna utk sendiri2 je,hihii! mama pun tgh pening nk grab nikon D90 terus ke atau just yg biasa2 mcm D5000,D3000 ataupun canon?huhuuuu feninn den

  2. chugie said,

    May 14, 2010 at 3:17 am

    wah.. this is another good info for me.. n maybe for others..saya pun teringin nak punye DLSR ni, n belajar cara menggunakannya..dpt belajar basic dr cat ni pun dah rs bersemangat ni.. nampaknye kene kumpul lg $$$ untuk dapatkan DSLR sendiri..hehhe

  3. May 14, 2010 at 3:18 am

    teringin jugak tapi x teringin sgt lagi.hehehe.me guna kamera hp ajer gambar kat belog..hehehe

  4. May 14, 2010 at 9:35 am

    Cat,wajib beli tuh 50mm F1.4 or F1.8..memang marbeles ooo nk pulak attach dgn macro ring tuh,fullamakkk.meletuppp…

  5. CatlinaFly said,

    May 14, 2010 at 12:43 pm

    mama: hehehe tak leh tlg bab ni..kena tepuk dada, tny kamera!hihi!

  6. CatlinaFly said,

    May 14, 2010 at 12:44 pm

    chugie:insya Allah! tak sabar nak tgk hasil tembakan chugie

  7. CatlinaFly said,

    May 14, 2010 at 12:45 pm

    eliss:ha tulah kita ikut keperluan..kalau rasa tak perlu, tak pe tak beli🙂

  8. CatlinaFly said,

    May 14, 2010 at 12:45 pm

    kak blackcardomompods: hiiiii..akak ni sj nak bakar sy tau heheheh..kan dah lagi teringinnnnn!:P

  9. dZana said,

    May 14, 2010 at 1:46 pm

    ooo camtu yer.. klau akk nk study camera canggih2 ni awal2 mmg fail… dah tua.. dah mantul nk belajo mende2 baru tu.. hihihi..

  10. Nadiah Sidek said,

    May 14, 2010 at 1:51 pm

    nak dslr..nak..nak..! dah terjatuh cinta dgn seni fotografi. tapi kena belajar ambil gmbr dr angle yg menarik guna compact digital dulu pastu baru kenen2 kat suami beli dslr😀

  11. CatlinaFly said,

    May 14, 2010 at 1:53 pm

    nadiah: beli2 jgn tak beliii..hihi cucuk jarum nih!!

  12. CatlinaFly said,

    May 14, 2010 at 1:54 pm

    kak dzana: belu lewat lagi ni kak, sempat lagi nak belajar !jajnji minat!😉

  13. May 14, 2010 at 5:02 pm

    qis mmg bercita2 nk ada dslr ni..sape agknye nk bg???heheh….kena bodek daddy darwishes ni…setakat ni dok baca digital magazine je la dlu..tmbh ilmu di dada…

  14. miralatiff said,

    May 16, 2010 at 8:49 pm

    I agree…tak guna kalau ada DSLR but guna mode auto..kalau macam tu better pakai compact camera..I am still using Canon 350D..dah discontinue pon..thinking of buying the new one..I pon suka pakai lense 70-300mm tu..syok amek gambar from jauh..


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: