Puding karamel @ Puding gula hangus

Teringin nak makan lepas tgk kat umah Kak Dzana.Time panas2 ni makan benda sejuk sedap tau….aku tak pernah boring masak & makan puding ni!

Puding karamel

5 camca besar gula(boleh tambah kalau rasa tak cukup)
1/2 tin susu pekat manis
1/2 tin air(sukat guna tin susu)
1/2 camca teh esen vanila
6 biji telur sederhana besar

1.Panaskan gula dlm kuali leper hingga cair dan kekuningan(jgn sampai hangus sgt, nanti rasa pahit).
2.Tuangkan gula ke dalam loyang.Biar seketika.
3.Masukkan susu, air, telur dan esen vanila ke dalam blender/mixer.Blend/mix hingga adunan sebati.
4.Tuangkan adunan puding ke dalam loyang tadi.
5.Kukus dalam pengukus dan jgn lupe letak aluminium foil atas loyang supaya air dari penutup kukusan tak jatuh dlm loyang..nanti tawar lak puding nye๐Ÿ™‚..Kukus selama 7-10 minit atau sehingga masak.

Selamat mencuba!

Ni pulak, gambar gula yang sedang dihanguskan (caramelised)…sempat lagi aku snap2 kat dapur time nih hihihi

10 Comments

  1. Nadiah Sidek said,

    May 14, 2010 at 1:44 pm

    cantik la gmbr gula yg dihanguskan tu! kalau tak sebut, tak tau pun tu gula hangus

  2. CatlinaFly said,

    May 14, 2010 at 1:46 pm

    nadiah: hihi..my hubby suka gak dgn gambar ni..dia bg nama, golden bubbles lak hehehe..konon2 nye lah๐Ÿ˜‰

  3. dZana said,

    May 14, 2010 at 1:51 pm

    tak prnh puding ni guna susu pekat.. nk cuba la lain kali..

  4. CatlinaFly said,

    May 14, 2010 at 1:54 pm

    kak dzana: ni yang paling mudah, sebab susu pekat memang sentiasa ada kat umah๐Ÿ˜‰..dan juga telur & gula!๐Ÿ™‚

  5. chugie said,

    May 14, 2010 at 2:38 pm

    nampak sedap.. tp saya x berapa gemar makan PC ni.. kakak saya sangat suke buat ni sebab anak2 die gemar makan.

  6. CatlinaFly said,

    May 14, 2010 at 3:12 pm

    chugie: chugie sama mcm my hubby, dia tak suke menda2 maneh2 ni๐Ÿ™‚

  7. Uda said,

    May 14, 2010 at 3:24 pm

    cantik photo gula hangus tu.. nampak cam emas tgh cair jer

  8. MeL MikaiL said,

    May 14, 2010 at 11:40 pm

    yummy sedapnya!

  9. kak mas said,

    May 15, 2010 at 1:04 am

    eee… suka makan puding karamel ni.. menambahkan berat badan..๐Ÿ˜€

  10. AyuMi said,

    May 15, 2010 at 2:38 am

    wah best nya…petang ni juga nak buat! heheh…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: