Sanggul tinggi-tinggi, sampai cucur atap!

Sanggup kah?


Dah banyak blog aku baca pasal ni… yang kat bawah ni dari blog Kak Chik, thanks ye Kak Chik!:

It’s a trend nowadays that many muslim Malaysian women are into the new hijab wearing i.e. wearing a shawl-like syrian style hijab. I posted on my Fb status recently stating that I too, would want to wear the syrian women hijab style with high bun but unfortunately my hair is short thus cannot tie or do a bun at all. I also received few suggestions to buy fake buns online or at Arzu, KLCC.
I used to study in an arabic-medium school and had learned that when you wear tudung, you’re not supposed to show any indication that your hair is long by tying your hair really high/do a bun until men can notice the presence of your long hair eventhough you wear your cover/hijab. That defeats the purpose of wearing a hijab. However, I can’t remember the hukum whether it’s haram or harus or makruh.
Being curious, I googled about this sanggul arab issue and found the hadith related:
Quote::
“ akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka (isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang (nipis & ketat). Di atas kepala mereka pula (wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat”
– hadith riwayat Ahmad, jil.2, ms. 223.
Rasulullah s.a.w bersabda:
Quote::
“dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka di dunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini”
–hadith riwayat Muslim. Hadith no 212-
I would say that I was tempted at first as I saw some women/celebraties/tv presenters looked really pretty wearing the syrian style hijab with high sanggul/bun. Sometimes, bila nak cantik, manusia selalu lupa pada hukum walaupun dah belajar. I am one of them. Bila nak buat benda jahat, laju je.
Anyway, in wearing hijab, niat perlukah menghalalkan cara? I dare not jatuhkan hukum or say that it is haram wearing the fake sanggul arab. However, at the moment, I’ll just forget about buying the sanggul arab thingy.
Tulisan ini ialah hasil nukilan: Haslinda binti A. Karim.(rasanye dari emel, betul ye Kak Chik?)


26 Comments

  1. May 20, 2010 at 3:35 am

    owhhh… hari tu ada terbaca dlm blog seseorg..pasal ni….hmmmm camne?? tp x dosa kan??

  2. LYaFRINA said,

    May 20, 2010 at 3:59 am

    itula… tanda akhir zaman.. lya pon ada buat n3 ni bru2 ni.. n arini ada lg sambungan drp n3 tudung bsnggul ni..

  3. Izan Ishak said,

    May 20, 2010 at 4:10 am

    kalau izan mmg tak sanggup. nak cantik?…skrg pun dah cantik kn…natural beauty dgn gaya tudung yg biasa2 aje…hehehe…

  4. Mama Hanim said,

    May 20, 2010 at 4:17 am

    n3 yg bagus..tq2..

  5. May 20, 2010 at 4:35 am

    kiter tak pernah bersanggul sebab rambut pendek…

  6. Ummi Aisyah said,

    May 20, 2010 at 4:36 am

    sejak akhir2 ni, sume citer pasal sanggul🙂..umat akhir zaman, bila matlamat menghalalkan cara~pakai camner pon jadilah asal dapat tutup rambut~macam2..

  7. Uda said,

    May 20, 2010 at 4:50 am

    seriusss.. uda tak sanggup.. nampak cam kepala alien.. sorry laaa..tu pada pandangan uda..teringat pulak.. dulu masa form 5..ada cikgu suka pakai tudung sanggul tinggi macam ni.. memang nampak sebijik cam sarang tebuan.. asyik jadik bahan ejekan murid2 jer..

  8. Normaliza said,

    May 20, 2010 at 5:56 am

    salam..kadang2 sebab nak berfesyen,halal haram sume tolak tepi..

  9. Diamilikku said,

    May 20, 2010 at 6:08 am

    dari FB cat…su ada baca dalam FB dia…..

  10. Anonymous said,

    May 20, 2010 at 7:54 am

    -you're not supposed to show any indication that your hair is long by tying your hair really high/do a bun until men can notice the presence of your long hair eventhough you wear your cover/hijab-Bukankah kalau kita biar rambut nampak leper kita juga sebenarnya sedang bagi indication yang rambut kita pendek? Sama je dengan konsep di atas..Saya insan yg tak tinggi ilmu agama. Tapi saya rasa hadis tu merujuk kepada perempuan yang tak pakai tudung ikat sanggul tinggi untuk berbangga dengan kecantikan rambutnya. Kita tak patut baca hadis dengan pemahaman sendiri. Kena rujuk pada yang arif.Maaf kalau komen saya buat sesiapa marah, tapi saya tak nampak ada sumber rujukan kepada orang yang lebih arif ilmu agama dalam entry ini.Sekadar pandangan.

  11. May 20, 2010 at 8:48 am

    tapi cantikkan ..heheh

  12. CatlinaFly said,

    May 20, 2010 at 8:56 am

    cik bedah: wallahualam…tak pasti..kena tny yang lebih arif ni🙂 ..

  13. CatlinaFly said,

    May 20, 2010 at 8:57 am

    lya: itulah🙂 sy sekadar share ape yg sy baca

  14. CatlinaFly said,

    May 20, 2010 at 8:57 am

    izan: tu lah dosa atau tidak, bag sy ini tetap pesen yang pelik.sy memang tak berkenan pon🙂

  15. CatlinaFly said,

    May 20, 2010 at 8:58 am

    mamam hanim: kredit kepada empunya entry yang asal🙂 sy just copy paste je

  16. CatlinaFly said,

    May 20, 2010 at 8:59 am

    anje:🙂 wallahualam..mungkin maksud entry ni, kalau rambut dah pedek tak yah nak pakai sanggul palsu/rambut palsu nak wat ala2 panjang..

  17. CatlinaFly said,

    May 20, 2010 at 8:59 am

    uda: uda sama taste dgn saya!hehehe

  18. CatlinaFly said,

    May 20, 2010 at 8:59 am

    normlaliza: wallahualam…Alla itu Maha Mengetahui

  19. CatlinaFly said,

    May 20, 2010 at 9:00 am

    su" iye?nanti nak cari gak ah🙂

  20. CatlinaFly said,

    May 20, 2010 at 9:01 am

    tanpa nama: err…saudara/saudari berhujah dgn sy ke?bukan sy pemilik asal entry ni..wallahualam..nanti sy cuba tny kawan2 ustaz/ustazah..maybe my blogger friend ustaz cahaya boleh tolong nanti🙂

  21. CatlinaFly said,

    May 20, 2010 at 9:01 am

    siti: hihi tak cantik bg sy siti..cam alien movie tu je hehehe

  22. kakchik said,

    May 20, 2010 at 10:43 am

    salam catlina.terima kasih ya sebab sudi memanjangkan tulisan Haslinda A.Karim ini. kakchik menerimanya melalui FB bukan email. semoga memberi peringatan kepada kita semua.

  23. kakchik said,

    May 20, 2010 at 10:46 am

    catlina, ini kakchik share artikel isteri ustaz Zaharuddin yang arif tentang hukum hakam berbanding kita semua. harap semua pakat baca artikel dia yang berkaitan dgn tulisan Haslinda di atas dan juga fesyen pakaian muslimah terkini. jangan guna logik akal kita je.http://ummuhusna99.blogspot.com/2010/05/buat-muslimah-yang-dikasihi.html

  24. May 20, 2010 at 12:30 pm

    baru nk mentry,wondering gak,deme buat camna,now i know le..deme pakai sanggul palsu.tq for sharing!

  25. IZAN said,

    May 20, 2010 at 1:29 pm

    ada gak dapat foward mail pasal nih…. tak di nafikan.. memang kalau tengok style orang pakai camni mata leh terpaku gituhhh

  26. May 20, 2010 at 1:51 pm

    sebenarnya kan, kita tak nampak mana cantiknya pakai rambut tinggi2 tu… kelakor ada le, hehe >:)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: