Aiskrim goreng

Supper kami malam tadi…malam2 panas2 ni sesuwei sgtlah makan eskrem!

Aiskrim goreng ooo aiskrim goreng!Agak huduh rupamu..tapi sedap tau!Dek kerana nak sgt rasa aiskrim goreng yang aku tgk kat umah kak Hana, takdek acuan pun jadik!aku tekap pakai tutup termos E-ein!Hahahaha jgn tiru tau cara aku tekap aiskrim ni, kang korang trauma nengok rupe aiskrim goreng ni.Nightmare wooo!!

Kopipes dari kak Hana

Bahan-bahan:

  • 10 keping roti putih(aku guna 12 keping roti gardenia-dapat 6 bijik)
  • 5 scope aiskrim (apa2 perisa)-6 scoop sebab 6 bijik-guna perisa stobewi
  • Plastik wrap ( untuk balut roti)
  • Minyak

Cara-cara:

  1. Lembabkan roti dengan air ( saya spraykan roti tu )
  2. Skopkan aiskrim ke atas roti.
  3. Tutupkan aiskrim dgn sekeping roti lagi.
  4. Tekan acuan telur yang bulat tu (hana guna acuan spt di atas) supaya roti terputus (Pastikan roti bercantum supaya aiskrim tidak meleleh keluar).
  5. Balut dengan plastik pembalut dan simpan dalam frezeer selama 3jam atau semalaman – hana simpan semalaman(aku simpan semua terus dalam satu tupperware microwave resistant, tak sempat balut dgn wrap..)
  6. Keluarkan dari tempat pembeku dan goreng dalam minyak yang panas hingga kuning keemasan. Jangan lama, paling kurang 1-2min sahaja tp pastikan minyak sudah betol2 panas.

Sebelum dibedahsiasat;agak tak comey/tak simetri a.k.a huduh wooh!!

Ingin mengabadikan kenangan terindah anda?
Kami bersedia merealisasikan impian anda!
KedaiGambarKami-Johor | Melaka | KL | N9 Family Photographer
Photobook & Poster Printing juga ada di sini!

13 Comments

  1. hana said,

    June 3, 2010 at 10:45 pm

    bijakkkkk! mama sapa nih?? mama e-ein ghupernyer! kekekeke… tp elok jerk isi dalam aiskerim tuh tk cair! sedapnyerrr..cam nak buat lagik!

  2. Snoop said,

    June 3, 2010 at 11:45 pm

    sedapnya…buatkan nizam satu…:P

  3. Diamilikku said,

    June 4, 2010 at 12:25 am

    wow…thanx cat..boleh cuba nih

  4. rynas said,

    June 4, 2010 at 12:39 am

    oh gitu caranya mcm senang tapi kalau buat mesti tak menjadik punya

  5. June 4, 2010 at 1:17 am

    Pengkritik makanan berkata "Rasanya rangup, manis, sejuk dan segar"eh ada lagi satu "pahit sbb hangus hahahah"

  6. ryan'sluver said,

    June 4, 2010 at 2:35 am

    nak try…cat, minyak masa goreng tu sikit ke or kena banyak cam goreng cucur tu?

  7. QasehAiris said,

    June 4, 2010 at 3:14 am

    wah! bestnye…senang je nak wat ghupenyer yer cat…hihi

  8. mummy_ayu said,

    June 4, 2010 at 3:22 am

    mcm best jer..nak try gak nanti…

  9. Izan Ishak said,

    June 4, 2010 at 3:58 am

    cam best je…nak buat tapi takut tak jadik..hehehe…**selalu makan roti ngan eskrem je. tak goreng pun

  10. ohmywtf said,

    June 4, 2010 at 4:15 am

    wow..tats interesting!

  11. chugie said,

    June 4, 2010 at 4:46 am

    emm nampak sedap tu cat!

  12. Mummy Dasy said,

    June 4, 2010 at 2:49 pm

    sedap pnah makan nak wat sdiri xtau, ni dah tau caranye nak try ah..thanks cat..

  13. June 9, 2010 at 8:16 am

    iyala..macam sedap jekharus ku cuba ni..


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: