Marble Cheese Brownies with DDL


Tarraaa….ni lah projek pagi tadi..masa E-ein tido, sempat aku menggodek kek ni ..sebenarnya E-ein masih tak sihat ni…aku pun dalam dilema nak cuti ke tak esok…tak sampai hati nak hantar dia ke pengasuh bila dia tak sihat..

Okess…jom layan cheese brownies ni dulu…resepi campur2an..aku main belasah jek.Kalau ada yang perasan, aku ni gemar buat kek coklat dan cheese…huhu..kek lain, tak teringin lagi nak membuatnye…lagipun Cg Fly pun mcm aku…suka choc and cheese.

Cookies basetak buat pun takpe,aku letak supaya dulce de leche(DDL) tak jatuh sampai dasar loyang
10-12 keping biskut marie coklat
100g butter(dicairkan)

Gaul bahan di atas hingga sebati.
Lengserkan loyang kek (bulat boleh, empat segi pun boleh) dgn butter.
Letakkan bahan tadi dalam loyang, mampatkan.
Tutup dgn plastic wrap dan masukkan dlm peti sejuk sementara menunggu adunan brownies dibuat.

Brownies-rujukan dari Kak Hana, Along Roz
200g coklat masakan
1/2 cawan serbuk koko-tak ada stok kat umah ku
250g butter
1 cawan gula (aku letak 3/4 cawan)
3 bijik telur sederhana besar
1 sudu teh esen vanilla
3/4 cawan tepung gandum
dulce de leche – jika suka
badam cincang- jika suka

1.Cairkan coklat dan butter secara double boiler.Selepas cair dan berkilat, masukkan serbuk koko, kacau sebati.Ketepikan.
2.Pukul telur dan gula.Masukkan esen vanilla dan coklat cair tadi.Pukul sebati.
3.Masukkan tepung.Pukul sebati.simpan dlm 2 sudu besar utk buat lorekan pada cheese topping.
4.Tuang adunan atas cookies base tadi.Letakkan dulce de leche jika suka.Bakar dalam oven pada 175 darjah celcius, selama 20-30 minit.(hingga masak)

Cheese topping-amik dari Kak Hana
250g cream cheese
1 cawan gula
1 bijik telur
*takletak plain yogurt-(no stock)

1.Pukul cheese dan gula sebati.Masukkan telur dan pukul hingga berkrim.Ketepikan.
2.Bila bronies dah masak, tuangkan adunan cheese atas bronies.Ratakan adunan.
3.Pipe kan adunan bornies (baki) tadi atas cheese topping.Lorekkan guna pisau.
4.Bakar lagi selama 15-30 minit-sehingga cheese topping masak.
5.Tunggu sejuk baru potong.

Lorekan tgn aku yang keras..haih..

Lepas potong tak nampak sgt kehuduhannya hehehe

Nak beli payung comel?Klik lah sini!

17 Comments

  1. Izan Ishak said,

    July 6, 2010 at 5:56 pm

    cat…sedapnya! nak sikit~

  2. umie said,

    July 6, 2010 at 11:50 pm

    sedapnya kak cat…nak mint aresepi ni boleh?? umie suka cheese…

  3. mummyseri said,

    July 7, 2010 at 12:57 am

    wah sedapni tambah2 ada cik cis tu..simpan dulu resepi..:)

  4. Nina Idharm said,

    July 7, 2010 at 1:42 am

    sejak akhir2 ni ramai lak yag wat dulche de leche (DDL) ni..sedap ke? cam mane rase dia ek??🙂

  5. sally said,

    July 7, 2010 at 2:15 am

    mak aihhhh..tergugat keimanan nafsu makan..huhu

  6. July 7, 2010 at 3:27 am

    amboi… rajin sungguh cat skrg..

  7. kak ina kl said,

    July 7, 2010 at 11:39 am

    salam catlina…patutlah kakak kamu lama tak update..rupernya hb tak sehat yer..semuga bil dah sembuh sepenuhnya..kecian kan bila bdk kecik demam..semuga dia pun cepat sembuh..wah rajinnya buat dulce de leche tu..lamanya nak mengukusnya..cantik jugak brownies kamu tu..

  8. Nadiah Sidek said,

    July 7, 2010 at 12:19 pm

    ok la tu..kalau saya buat agaknya lg comot :p. tak brp nak fhm la cara nak buat corak atas tu. pipingkan memanjang ke mcm mana? (fhm ke soalan ni? huhu..)

  9. CatlinaFly said,

    July 8, 2010 at 12:14 am

    izan , meh dtg umah, ada lagi ni..:).tak berapa selera nak mama sebab satu rumah sakit tekak dan batuk

  10. CatlinaFly said,

    July 8, 2010 at 12:14 am

    umie:sila2..memang utk dikongsi🙂

  11. CatlinaFly said,

    July 8, 2010 at 12:14 am

    serI;hehehe….tak terlawan donut gebu awk lah seri..lagi mennggoda🙂

  12. CatlinaFly said,

    July 8, 2010 at 12:15 am

    nina: manis, lemak berkrim🙂.budak2 suka kot.sy suka bila masuk dlm kek.nak makan dgn roti, rasa mcm manis sgt🙂

  13. CatlinaFly said,

    July 8, 2010 at 12:15 am

    tcher sally:🙂..hehe akak puasa ke?:)

  14. CatlinaFly said,

    July 8, 2010 at 12:16 am

    paijj: idok jugok rajin..rajin baking je..masak2 lauk-malas hehehe

  15. CatlinaFly said,

    July 8, 2010 at 12:17 am

    kak ina:Hehe>>update tetap update…selagi terdaya kak ina🙂..tulah si kecik belum sihat..cian dia

  16. CatlinaFly said,

    July 8, 2010 at 12:18 am

    nadiah: hehe..senang je..letakkan baki brownies tu melintang(buat garisan melintang) dari satu sudut loyang, ke sudut tepinya.pastu lorekkan guna pisau.ada masa kalau sy buat lagi, sy tunjukkan step by step ya…

  17. @e_da said,

    July 8, 2010 at 4:10 am

    cat.. jom join giveaway mika


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: