Petua menghalau semut

Hehehe..bukan aku nak bagi petua , aku nak tny kalau2 ada antara kawan2 yang tau petua/tips tak nak kasi semut masuk rumah???

Setakat ni aku guna spray shieldtox dgn ridsect jek..tapi tulah…membuatkan lantai berminyak2, dan not safe for babies & environment kan.Kalau kat dapur yg dihurung semut, tensinya aku…macam tghari ni, petang semalam aku baru je mop lantai bagai, hari ni semut ada lagi..wooo woo wooo..sakit ati aku…lepas spray of course ler sume bertaburan kat lantai…nak kena sapu balik..rasanye dlm seminggu ni 3-4 kali kena serang semut, walaupun takde tumpah ape2 kat lantai…kadang2 semut tu gi landing baik punya kat dalam peti sejuk pun dia nak masuk…haih….

Amacam?korang ada petua yang tradisonal & eco-friendly tak?Sharelah jom!

14 Comments

  1. mummyseri said,

    July 19, 2010 at 6:42 am

    salam catlina..dulu uma kite mmg byk jugek semut..pntg ada tumpah manis sikit..kejap aje..sama kes kalo xde benda manis pape pon eh dia dtg gak ziarah kite..so try cari ubat serbuk semut..dpendekkan cite kwn kite bg ubat serbuk semut ..(yg ada org jual kt pasa malam ke kt mana2 ke .yg jerit2 ubat tikus, ubat semt..rasanyalah….taktau namanya tapi mmg mujarablah..caranya tuang serbuk tu kt koloni mana tempat berkumpul semut..kwn kite ckp campur dgn gula 3-4 sudu.. esoknya mmg tak de dah semut dtg ziarah uma kite.. n smpailah skrg..

  2. CatlinaFly said,

    July 19, 2010 at 8:19 am

    salam seri, dah beli ubat semut tu dan dah letak..dua hari lepas raanye, ayah mertua bagi.sekali tulah hari ni datang lagi daa…huhuhu semut ni kebal kot

  3. Ummi Ummair said,

    July 19, 2010 at 8:38 am

    huhu..umah saya pn sama ada semut.semut zaman milenium ni dh x kira bnda manis ke apa dia main kerumun je.bkn mcm semut zaman mak2 kita dulu, hnya msuk dlm balang gula.hehe..dh try jgk yg tabur n yg gores kt lantai (mcm kapur tulis tu) tp x dilayannya. sekejap je dia xde pstu dtg blk.🙂

  4. CatlinaFly said,

    July 19, 2010 at 9:01 am

    sajirah: ha ah betul2…kekadang botol air masak pun ada semut..panas agaknye, semut haus hehehe

  5. m-i-o said,

    July 19, 2010 at 9:52 am

    hi there! :Pmemang betul tau. semut zaman sekarang bersifat survival. ada ke patut, kat mangkuk yang dah cuci bersih pun dia bleh kerumun? sungguh tak paham! dalam balang susu tepung pun dia masuk, tp dalam balang teh dia tak serbu pulak. botol madu pun dia tak kacau. ada sesapa boleh eksplen fenomena ini??!sy ada baca satu petua, dia kata letak hirisan kulit timun kat tempat laluan semut. sungguh organik bunyinya, kan? tp sy tak pernah try, sebab lepas sy tabur ubat serbuk semut tu, semut dh tak datang lagi.

  6. CatlinaFly said,

    July 19, 2010 at 1:09 pm

    hi mio!salam kenal!timun ye?nanti sy cuba..betul..sakit hati bila pinggan mangkuk dah bersih pun dia kerumun, agaknye pencuci pinggan ni ada rasa manis kot?:)

  7. Nadiah Sidek said,

    July 19, 2010 at 2:06 pm

    guna kapur racun. ada jual kat psr mlm…RM 1 sebtg. sy ada buat entry psl ni: semut oh semut

  8. July 19, 2010 at 11:50 pm

    kak, joe dia ley gang ngan akak tau..die adalah mepusnah serangga paling tegar sekali…hahaaso far, kat umah kami pakai serai wangi tu…sekali sembur terus matik semut2 tuh.. yang lain2 saya x sure lak ape kaedahnya..

  9. miemiey said,

    July 20, 2010 at 2:19 am

    mmg sakit hati ada semut kan tambahn plak ada anak kecik…

  10. CatlinaFly said,

    July 20, 2010 at 3:23 am

    nadiah: nanti sy cari..dulu pernah guna tapi dah lama tak jumpe produk ni..

  11. CatlinaFly said,

    July 20, 2010 at 3:24 am

    zue: tak tahan tiap kali kita pijak lantai kat dapur, kena gigit..huhu

  12. CatlinaFly said,

    July 20, 2010 at 3:24 am

    miemiey: betul…pernah semut naik tilam…mujur kena kat kaki abah dgn mama dia je..tak sempat sampai kat E-ein..

  13. July 23, 2010 at 9:12 pm

    Try letak bunga cengkih..

  14. CatlinaFly said,

    July 26, 2010 at 7:24 am

    bestnew & preloved: nanti sy cuba k…:)..tq!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: