Anak abah

Salam….adoi baru sempat nak pos entry pasal semalam…semalam betul2 mencemaskan..aku balik rumah kul 1.30 tghari..tetiba kete pengasuh menyusul blkg kete aku…Dia bawak E-ein balik..muke dia cemas, dia kata E-ein meragam dan jadi lembik(lemah) tak bermaya..Cuak giler aku ..risau sbb dia kan jatuh hari Ahad tu…kata pengasuh, dia garu2 muka pastu nangis n tak mau tido…Aku tny ade muntah tak? katanya, tak ade..(phew…leh rule out bleeding otak)..

Aku bawak E-ein ke klinik time tu jugak dgn ditemani jiran aku, Dr. Zana.Mane boleh nak drive sorang2 kalo dia tgh meragam, mmg dia nak berdukung je…muka dan keseluruhan bdn jadi merah2 kebiruan..sejuk je bdn dia..aku raba2 kepala dia, tak de lak bengkak, pastu my neighbour perasan ade bintat2 kat kaki dan leher E-ein.E-ein tak nangis dah masa tu( dapat peluk mama dia, diamlah..) Aku suspek alergi lah ni.Sebab E-ein on medication ubat mefenamic acid (ponstan) selepas jatuh . So tanda2 tu mmg ade persamaan dgn alergi ubat.Bila dah jumpe doktor, doktor confirmkan mmg alergi so E-ein tak boleh mkn ubat cam ponstan ..Hii..tulah aku pelik gak masa lepas E-ein j atuh t u , doktor klinik X bagi ponstan kat dia…tapi kat botol tu tulis mmg utk kanak2 punya…E-ein biasa dgn panadol syrup je..(** doktor tu ingat aku keje spital sbb aku biasa dgn nama2 ubat n disease :))

Kat klinik, lepas cek, nurse terus suapkan E-ein ubat..tanda merah2 tu beransur2 ilang dlm 15 min lepas tu…sebenarnye, alergi kalo tak dirawat segera, boleh menjadi anaphylactic shock yang mana boleh menyebabkan kematian ….sebab lain yang boleh menyebabkan alergi contohnya alah mknn laut atau mknn gatal seperti belacan etc…dan juga alah ubatan seperti antibiotik penisilin ( my sister n her on alergik penicillin , ntah2 aku pon sama kot, except that aku tak pernah dpt antibiotik penicillin lagi..)

Cg Fly dtg jemput aku dgn E-ein kat klinik kul 3ptg tu…sebab my neighbor balik smbung keje..aku mintak leave setengah hari dari bos aku, lagipun balik dari klinik pun dah kul 4 ptg..Nak tau kenapa entry kat atas tu tajuk dia gitu?E-ein anak abah sebab abah dia pun alergik kat ubat thn sakit contohnye aspirin..bahaya woo..leh sesak nafas tau kalau alergi teruk!To Zana..terima kasih byk2 for bringing us to clinic…

* makluman: Bila kita alergi kepada sesuatu mknn atau ubat, first time kita consume benda tu, takkan jadi ape2 sebenarnye..masuk kali kedua atau kali ketiga kita mkn lagi alergen (punca alergi) maka, antibodi dah react dan kenal dgn bhn tu dan hasilkan histamin utk menambah pengaliran keluar sel darah putih utk memusnahkan bhn asing dlm badan.Yang bahayanya efek histamin ni kdg2 teruk, smpi leh sesak nafas kalau salur pernafasan jadi bengkak dan juga boleh menyebabkan sakit perut….sebab histamin juga memainkan fungsi sebagai aktiviti fisiologi dalam perut.


Gambar selingan:Bentuk mcm disk tu, sel darah merah..yang bulat putih tu, sel darah putih..


from wikipedia:
Histamine is a biogenic amine involved in local immune responses as well as regulating physiological function in the gut and acting as a neurotransmitter.[1] Histamine triggers the inflammatory response. As part of an immune response to foreign pathogens, histamine is produced by basophils and by mast cells found in nearby connective tissues. Histamine increases the permeability of the capillaries to white blood cells and other proteins, in order to allow them to engage foreign invaders in the affected tissues.[2] It is found in virtually all animal body cells.

**basophil dan mast cells: sejenis sel darah putih yang bertindak dlm sistem pertahan badan (body immune system)

Advertisements

Maafkan mama, sayang…

Maghrib tadi,dlm pukul 7 petang, aku masukkan E-ein dlm baby cot dan aku continue lipat kain bju dia.Lepas tu aku membelakangkan baby cot tu , nak masukkan bju dia dlm almari…dan bila aku toleh, berderau darah, E-ein dah memanjat upside down kat luar dari pagar baby cot tu dan dlm 1 saat je berlaku,tak sempat aku sambut, dia jatuh!Aduh, rasa hilang nyawa sekejap masa tu, aku menjerit panggil Cg Fly dan dukung dia. E-ein menangis kuat, at the top of her lungs dan Cg Fly lak ganti dukung n tenang kan dia. Mmg kena marah lah aku tadi dgn Cg Fly….dan at the same time I’m angry at myself!So careless…cuai…hampir nak keluar air mata dah aku, nak nangis dgn E-ein…Feel so stupid at that time coz it was a freak accident…benda tu boleh dielak(dlm kepala aku bermain2 perkataan”sepatutnye aku boleh sambut dia tadi…”)….sigh…aku bagi E-ein minum air nak ilangkan rasa terperanjat dan tuam kepala dia dgn kain celup air suam.Kami bergegas bwk E-ein ke klinik….She was so quiet along the journey and peluk aku kuat2, kdgkala merengek dan nak pergi kat Cg Fly yg tgh drive…sepanjang perjalanan aku dan Cg Fly panggil2 nama dia, buat bunyi utk uji refleks mata dan pendengaran dia.Respons E-ein normal dan tak ade tanda2 terjejas pendengaran ke ape ke…. sampai klinik , doktor bagi aku masuk dulu sebelum pesakit lain coz takut condition E-ein serius.Doktor kata E-ein nampak tak ape2,dan suruh kami perhatikan E-ein dlm masa 24 jam kalau2 ade muntah atau tak aktif.Doktor bagi ubat tahan sakit ….

Kul 8 mlm kami smpi rumah, E-ein mcm biasa , dia main dgn toys dia…minum susu , makan ubat dan aku tidokan dia.Aku dgn Cg Fly menempek je dgn dia tadi, smpilah dia betul2 nyenyak…Aku mintak cuti tadi dgn bos aku, luckily he understands….aku bgtau Ultramama lak , dia suruh aku monitor je E-ein mlm ni, kot ade simptom2 tak normal ke..(dia dah ade pengalaman dgn anak2 dia- and aku consider nak berjaga mlm ni kalo boleh tahan la…).

Tido semula lepas bgn kul 11pm utk minum susu, sempat tgk Pocoyo kat Youtube dgn mama tadi sambil joget2.Syukur,bila lihat pendengaran, penglihatan dan respons E-ein normal as usual.Nampak tak, kesan luka kat bwh mata kanan dia?Mlm ni mama rasa mcm tak nak tido, nak tgk E-ein je…

Aku google pasal baby fall/accidents…jumpa info dari babycenter


When should I call the doctor?

It’s common for babies to hit their heads when they fall, and in most cases there’s nothing to worry about. If your baby loses consciousness, though, have him checked out by his doctor or by the doctor at the emergency room. Sometimes, even with a minor blow, the brain can be injured.

Also take your baby to a doctor right away if he hits his head and in the next day or two he:

• Is vomiting. It’s okay to have a bout of vomiting after a fall, but it shouldn’t persist.

• Seems unusually sleepy during the day or can’t be awakened at night. Try waking your baby a couple of times the first night after his fall, just to make sure you can.

• Seems weak or confused, or seems to have problems with coordination, vision, or verbal communication.

Can a concussion cause permanent brain damage?

Only in rare cases. But a second concussion before symptoms from the first one have cleared can be dangerous, possibly causing brain damage and even death. So if your baby has suffered a concussion that caused him to lose consciousness, your doctor will probably advise you to keep an extra-watchful eye on him for the next few weeks.

Should I let my baby fall asleep after he’s had a serious fall?

First of all, if your baby hits his head as a result of a major collision or a fall from any serious distance — he rolls off the changing table or falls down the stairs, for example — you should talk with his doctor. She’ll want to know the details of the accident and whether your baby lost consciousness, is excessively irritable or crying, or is vomiting or lethargic. She may tell you to bring him to the office or to the emergency room. If your toddler has had a little bump, though — he takes a tumble as he practices his walking or tips over from a seated position and taps his head on the floor or table, for example — you’ll just want to keep an eye on him for a while.

Many parents believe they need to keep their children awake after a serious fall to prevent a coma, but this is an old wives’ tale with no basis in reality. Actually, putting your baby down for a restorative nap after an emotional trauma like a scary fall can be comforting.

Of course, it’s still important to watch your baby closely for signs of problems, such as changes in color, difficulty breathing, or unusual drowsiness. It’s even a good idea to wake your baby up twice each night during the first two nights after a fall in which he hits his head, just to make sure you can. If he’s alert when you wake him up (well, as alert as a baby who’s been awakened can be), then it’s unlikely that the fall has caused any evolving problems, like bleeding in the brain.

If your baby seems overly groggy or lethargic, or if you’re worried for any reason, trust your instincts and call the doctor for advice. She may want to give him a quick checkup. If at any point you’re unable to wake your child, take him to the emergency room.