Mei’s May Tai Contest!

Brought by Mei’s Mei Tai

Would you like win your very own CUSTOM MADE Mei’s Mei Tai for FREE??To celebrate the month of May = Mei we shall have our very first contest, yeay! ..

Oh yesss!memang sesuai bangat contest ni dgn aku weh!!Memang tgh survey Mei tai dan SSC..

Ok let’s see the prizes!

Prizes:

Grand prize:

Your very own Custom Made Mei’s Mei Tai!

2 lucky finalist

40% Mei’s Mei Tai discount vouchers (applicable for custom made mei tai only)

Facebook Fan Deal:If we hit 1000 fan by the deadline; 20% discount on all Custom Made/Instock Mei’s Mei Tai for all for orders made between the month of May ~ July 2010.

What you need to do:

  1. Choose your Mei Tai strap from our strap color selection available in our gallery.
  2. Design you Mei Tai panel using any fabrics in our panel/hood gallery or shambijoux store (**couldnt find what you like? fabric not listed? email us, we might be able to help)
  3. Design your own Mei Tai hood, (options: reversible/non reversible, hoodie/normal hood, mesh hood). Fabric maybe the same as the panel, or other matching design.
  4. Give your Mei Tai a name.
  5. Tell us why you should be the lucky winner through your blog/twitter/facebook that link back to us (http://meistai.wordpress.com)
  6. Email to us with the subject: (Contest; *your mei tai’s name*):
  • Your Mei Tai design (no we don’t ask you to draw :p) just email to us (meismeitai@gmail.com) your fabric selection & how you want the Mei Tai to be.
  • The link to your blog/twitter/Facebook

*Multiple entries allowed but, each entry cannot have the same reason why you should win the Custom Made Mei’s Mei Tai. Please send one email per submission.

(Answer ot Question 5.)Why I should win?(Kenapa aku patut menang?)

I want to win a Mei’s Baby Carrier CUSTOM MADE Mei’s Mei Tai for FREE because I want my precious baby to be close at my heart as possible and I want her to feel like in mama’s tummy :).Plus I want to be proud to wear my first custom made Mei Tai of elegant fabric for the body panel and hood, made by Mei’s Mei Tai, here and there.In my whereabout now, Kluang, babywearing with Mei Tai ,SSC and Ring Sling is quite new because most parent use the carrier that can be bought in supermarkets.If I win, it would also be a promotion for custom made Mei Tais and other babywearings!

(For task no 4.Give your Mei Tai a name):

The name for this design I chose is Dayana Adriane’s Song (Dayana is a part of my daughter’s name: means bravery and Adriane is a part of a butterfly species name:Adriane merione ,Song means the butterfly patterns I chose symbolised a story about her journey from little butterfly nymph(baby) to become a beautiful adult butterfly.)

Together the name combination means that I want my baby to be strong and brave when she spread her wings like a butterfly toward adulthood, and in the mean time while she is still a baby & child,she is under a spread of mama’s wings.. 🙂

Submission must reach us before 1st May 2010.

EXTENDED!! new submission date is on Mother’s Day 9th May 2010.

The requirement:

We made it easy! Just become our fan on facebook and shout about this contest!

How we select the winner:

We will select the winner base on the most creative design + the reason why you should win the mei tai :)

Winner to be announced on 18th May 2010 (Mei’s wedding anniversary :P )

Jom join ramai2, sempat lagi nih!

Nafsukah?Keperluankah???

Sumber:sini

Haa…jgn terperanjat tgk mata ni..bukan mata aku tau..

Sebenarnya, tgh membuak-buak perasaan dan nak terbakar mata dek kerana rambang menelek satu-satu produk babywearing ni.Sebenarnya aku tgh eyeing Mei Tai kat Snuggbaby.com , tapi “ter”berkenan kat SSC (soft structured carrier)yang pada mulanya aku sangka sama je dgn Mei Tai.Budget nak beli Mei Tai InsyaAllah ada…nak tunggu Snuggbaby reopen je nih…kalau nak beli SSC, kenalah tmbh $ lagi ..(agak byk jugak nak tmbh tu hehehe)…aku tgh tunggu nak cashout duit Nuffnang ni..actually dah cukup sgt2(siap ada belen), kalau aku beli Mei Tai.Tapi hati berkenan SSC..or tunggu je lama sikit kasi duit Nuffnang cecah harga SSC hahahaha…:P..

Cg Fly kata, “awak ni membazir je nanti..Ring sling tu pun baru je beli dah nak beli lain pulak“.Aku beriya mempromote, “kalau sy beli Mei Tai (atau SSC-ku belum beritahu rege SSC nanti terkejut meow laki aku hehehe),awak boleh pakai sekali, kalau Ring Sling awak memang tak nak pakai..“hehehe baik punya cucuk ye…

Inilah yang menggoda nafsuku yang sembilan itu…tadaaaa…..hoishh…sabar-sabar Catlina.(Semua gambar di bawah adalah milik Snuggbaby.com)

Paling suka yang ni sebab ada animal prints!(duhhhh!!!!…) Yang ni cantik juga…graphic flowers..Hijau lembut yang menenangkan…hmm…Banyak lagi contoh2 SSC di Snuggbaby.com!

Ring sling ROCKS!

Model sebelum photoshoot….bersantai sambil tgk Mickey Mouse Clubhouse

Mama kepada model sedang pakaikan bear cap , diimport khas dari Jepun

Model meronta2 nak buang cap tu..mama model cool je..(tapi berpeluh2 gak la haha)

Model sedang bertenang sambil makan tangan sendiri..amik feel , amik feel!

Final pose!RING SLING RAWKS!!!!

I go gaa gaa over this!

Adusss..lepas beli ring sling kat Jumpsac Baby, nampak Mei Tai pulak….yang ni aku amik gambar dia dari SnuggBaby.com.
Cantiknye…..kalo ikutkan memang bagus Mei Tai ni sebab bila baby bertambah besar, kita kena bahagi evenly berat bdn baby kat kedua2 bahu sebab RS support satu bahu je….cuma kalau BF, lagi senang pakai RS la dari Mei Tai..buat masa ni aku leh lagi bwk E-ein dgn RS….tapi tak panas ke ye? sebab mcm tebal je materialnye…Mei tai wearers, please comment!

Semua gambar di bawah adalah milik Snuggbaby.com

I heart …DIVA!

Akhirnya..sampai dah RS Diva aku..syiok! Belum sempat posing dgn E-ein lagi.Balik petang tadi, E-ein dah tido…tak sempat nak menerai…beli kat http://www.Jumpsacbaby.com…pening gak nak pilih, last2 aku pilih design yang ni…product ni jenis kain linen blend, dan bila dipegang, rasa mcm lebih kukuh dari RS lame aku yang jenis cotton…

Oh ya ada satu lagi online shop yang jual RS, Mei tai dan SSC..aku baru jumpe..harga dia so nice dan berpatutan! www.snuggbaby.com

siap dgn wearing instruction lagi tau..

Aku…..diva??


Dari Wikipedia:

Diva:a celebrated female singer. The term is used to describe a woman of outstanding talent in the world of opera, and by extension in theatre, cinema and popular music. The meaning of diva is closely related to that of “prima donna“. The word entered the English language in the late 19th century. It is derived from the Italian noun diva, a female deity. The plural of the word in English is “divas”; in Italian, dive [ˈdiːve]. The basic sense of the term is “goddess“,[1][2] the feminine of the Latin word divus (Italian divo), a male deity.

Tapi ade sesetengah mengaitkan istilah diva dgn perangai yang demand lebih , sombong atau mengada2 bila penyanyi tu dah jadi glamer seantero negara/dunia….

Oh no!no!sama sekali entry ni tak berkaitan diva di atas ye…sebenarnye beberapa hari lagi aku akan terima Diva (Pop Art) Ring Sling beli dari JumpsacBaby.com …ye, selepas menelek2 beberapa design di beberapa buah kedai online, aku pilih yang ni…sukeeee!Tak sabar nak babywear pakai RS ni!Buat masa ni, RS ni buat aku happy sgt2!

Dalam kenangan….dan welcoming new one!

**masa baru2 mula berjinak2 pakai RS..sebenarnye kedudukan gelung (ring) patut ke atas sikit.

Aku dah jual kat kawan ringsling E-ein ni(ada alasan nak beli baru wahahaha..)Hmm..thinking of getting a new one with brighter colours and bolder designs..tapi tgh berbelah bagi ni..nak beli ke tak nak coz E-ein dah semakin membesar..tapi ring sling leh pakai smpi anak mencecah 15kg @ 2 tahun kan…wow jangka hayat dia lagi panjang and tahan lasak dari handbag aku!(hand bag kena beli 2 kali setahun heh)..boleh guna utk adik(adik-adik?) E-ein nanti! Ni tgh eyeing these two blogshop dgn mata yang terbuntang..tiap2 hari aku mesti telek2 kat sini:

JumpsacBaby
( semua ni gmbr dari JumpsacBaby)-kebanyakan RS dia
disertai dengan cute matching tote bag dgn harga yang sgt berpatutan!

Big Eyes Shop (Kedai Besar Mata?Gmbr di bawah hak milik tuan kedai ni)

Dua2 kedai nye design sangatlah marvelesss and soooooo cantekkk!…berpinar mata nak pilih..adakah aku akan beli?Tungguuuuuu!kalau dah beli nanti aku buat review ye…:) Oh ya kat kedua2 online shop ni ade wat tutorial cara nak pakai RS…singgahla sana ye..(promo free ni hihi)

Mei Tai Jumpsacbaby pun menawan kalbu..tapi harga dia merentap kalbu mak hohoho..RM300++!

Babywearing: Wraps and SPOC

Hehe..mcm kemestian pulak aku nak abiskan siri babywearing ni…..bukan ape, just nak berkongsi ape yang aku jumpa kat Wikipedia masa search pasal mei tai tu hari.

Wraps

Juga dipanggil”wraparounds ” atau “wraparound slings” adalah kain yang berukuran 2 metres dan 6 meter, atau 2.5-7 kaki panjang, dan15-30 inci lebar, yang dibalut(wrapped) ke badan bayi dan juga pemakainya. Terdapat pelbagai posisi untuk menggunakan wraps ini: front,back atau hip carry.

kain yang sesuai untuk membuat wraps ialah jenis stretch atau jenis tenun.Kain jenis stretch dikatakan terbaik kerana ia lebih kukuh apabila dibalut dan diikat serta lebih selesa.here are two main types of wrap – stretchy and woven. Stretchy wraps are generally made of knits such as jersey or interlock. It is easy to take babies in and out of a stretchy wrap. Kain jenis ,jacquard,linen dan silk juga boleh digunakan.

Simple piece of cloth (SPOC)

Atau diterjemahkan” sekeping kain yng simple/ringkas “hehehe..betul ke translate ni ye?Lebih kurang macam wraps, kain juga dililit pada badan bayi dan pemakai.Istilah SPOC digunakak kerana kain jenis ini tak dijahit.Terdapat banyak cara/ jenis SPOC yang dipakai oleh wanita2 seluruh dunia, contohnya :

Mexico:Rebozos

Africa:Kanga

Babywearing: Mei Tai

Sejak jadi pengguna Ring Sling separuh masa(separuh sebab kadang2 aku gunakan stroller..) ni,aku selalu terdengar/terbaca ttg mei tai dan tertanya-tanya gak lah apekebendanye mei tai ni.Cam cute jek name hehehe..Rupanye mei tai juga sejenis babywearing tapi dia ala2 baby carrier ..so aku pun wiki2 lah kat Wikipedia….

Mei tai berasal dari China.Chinese mei tai merupakan kain empat segi yang mempunyai straps atau pengikat pada setiap empat penjuru. Kebiasaannya setiap hujung diikat bagi mei tai tradisional.Pada tahun 60an, mei tai telah dipopularkan di Australia dengan variasi rekabentuk yang menarik. Sekarang, terdapat pelbagai brand/jenama brgn bayi terkemuka menghasilkan mei tai yang cantik, selesa dan menarik.Mei tai boleh dipakai samada dengan bayi di depan atau di belakang.Ia sesuai digunakan dengan newborn baby sehingga kanak2 selagi ibu bapa terdaya membawa mereka! 😉

Front carry
Back carry

Di Korea pula, terdapat versi babywear seperti mei tai yang dipanggil podaegi/podegi.Ia merupakan babywear yang dibuat menggunakan kain segi empat tepat yang diikat dengan straps/kain pengikat yang panjang.Kain ini juga boleh ditebalkan atau dijahit berlapis bagi menyediakan suasana hangat bagi bayi anda.

Podaegi

Sumber:Wikipedia

Balik Kampung:Part 1-Shahzan Inn Kuantan

Update using Celcom Broadband

Kami bertolak ke Kelantan on 9 Dis pukul 10pagi, dan sampai di Kuantan pukul 3 petang.Round2 cari hotel, and check in kat Shahzan Inn.Sebelum ni penah menginap kat Grand Continental, tapi saje2 nak rasa hotel lain lak.Terpaksa bermalam sebab last trip kami pernah travel straight 12 jam, tapi E-ein meragam bila sampai kat kampung sebab penat.Antara gambar2 masa menginap kat sana…(tak de modal lain nak cite hehehehe, belasah je la yek)..

suke la tu sebab bebas merangkak ke sana ke sini.nampak tak kat belakang ade bantal letak kat tepi meja kopi takut terhantuk.

takde tempat lain nak merayap dak ni


masa breakfast the next day..E-ein makan roti cicah air..
comotnye
posing2 lagik sebelum bertolak ke Kelantan.Cg Fly cakap aku mcm bibik ,ceh sabo je..

**review Shahzan Inn: agak jauh dari kedai makan dan klinik.Maklum le kami bukan familiar dgn bandar Kuantan ni.Bilik plak kecik sket dari G.Continental n bilik air ade shower jekNext time maybe opt stay kat Grand Continental lagi sebab dekat dgn kedai makan, shopping complex dan klinik.Bilik pon besar sket n ade bath tub!(ngade..mcm la kat umah takde hehehe)

« Older entries