Be my baby….Adriana

Melawat cucu jiran ku last week :)…tahniah buat Kak Hasnah atas kelahiran cucu sulung.Tak dapat nak ambil gmbr mama dan papa Adriana kerana diorg keluar gi beli bju baby tak silap aku.Masa gmbr ni diambil, Adriana berusia 1 bulan.Masa aku gi lawat ni, baru je lepas seminggu dua cukur jambul…so tu yang dah licin merelip kepala baby Adriana ni..agak susah nak amik gmbr Adriana ni sebab baby ni aktif ya amat!

Pose bogel..i loikkkkeee..hehehe

Dan dibekalkan dua bijik durian sebelum balik ngeh ngeh..hehehe :)…(gambar yg aku ambik fresh di atas pokok, terdelete lak..)..aku ada cuci gak gmbr2 Adriana, as gift for her..

Ingin mengabadikan kenangan terindah anda?
Kami bersedia merealisasikan impian anda!
KedaiGambarKami-Johor | Melaka | KL | N9 Family Photographer
Photobook & Poster Printing juga ada di sini!
Advertisements

For sale- Cute Nyonya Umbrellas & Leg warmers

Sticky mode post, entry baru ada di bawah..

Under my umbrella…ela…ella…eeh ehh ehh….

oppss…sorry I got carried away hahaha…

Ok back to the point, since ada yang bertanyakan payung comel mcm E-ein pernah posingkan before, ada beberapa unit kalau ada yang berminat…

Contact me by at catlina7@yahoo.com , if the item is available, sy akan berikan no akaun Maybank utk urusan payment..first come, first serve.Full payment (plus postage) upon booking ya…all items are new yaa….bukan secondhand..

Cute umbrella

Can be used as photography props or just for collection!

RM18 each
(pls add postage RM6 per piece -poslaju only )

Pink – 1 available
Yellow – sold

Blue – booked by Alycia

Green – 1 available

Red – sold
Dark pink – sold

Models with umbrella..ella..ella…hehehe..



Baby Leg warmers

Quote from Baby Legs:

1.Help stop Gapiosis…what is gapiosis? “The space between the sock and the bottom of the pant, often accentuated by being held in arms or by being placed in a carrier or stroller.” so by wearing baby leg warmers, it will help protect your sweet little baby legs from being exposed to the chilly air because of gapiosis.

2.Cute and stylish, easy to change diapers!

3.Prevent minor cuts at babies who start to crawl and walk.

Saya suka pakaikan E-ein baby leg warmer ni , contohnya, masa E-ein baru2 belajar berjalan, bila dia jatuh, leg warmers ni protect lutut dia dari luka.Dan bila kita pegi jalan2 tempat sejuk seperti di shopping mall atau hotel, E-ein tak perlu pakai seluar panjang. Pakai je skirt yang comel2 tu, dan pakaikan leg warmers ni sekali.Leg warmer ni juga boleh dipakai bersama stokin/socks dan it helps to keep the socks on the baby!Dan juga, org dewasa pun boleh pakai as arm warmer ;)…one size, fits all!

Design 1 – 1 available
Design 2 -2 available
Design 3 – 1 available
Design 4 – 1 available
Design 5 – 2 available
Design 6 – 2 available

Price : RM12.00 each

Postage
1 piece RM3 (pos ekpsress), RM5 (poslaju)

2 pieces RM4.50 (pos ekspress), RM6 (poslaju)
2 pieces and above RM6(poslaju)


Ingin mengabadikan kenangan terindah anda?

Kami bersedia merealisasikan impian anda!
KedaiGambarKami-Johor | Melaka | KL | N9 Family Photographer
Photobook & Poster Printing juga ada di sini!

Lawak akrobatik

Lately E-ein suka buat camni…hehehe..

Kurang jelas dgn apa yang dia buat?Jom tgk video ni 🙂

*Pengasuh kata, E-ein jalan dah byk langkah juga kat umah dia, tapi kalau kat umah kami, dia nak landing dgn kami je.Maybe malam dia dah penat kot…so dia byk rehat dan tido waktu malam..

Oh, cat!

Note! Nur Dayana Insyirah First Birthday Giveaway akan tamat pada jam 12 midnight tonite!!

Enjoy the video..hari ni tgh malas nak menaip panjang2 wahaha…E-ein saying “oh, cat!”..or so I think! 🙂 I don’t know whether she really meant it or not !

* Oh ya…e-ein pangiil abah dia, Ayah sekarang sebab anak2 pengasuh paanggil their father, Ayah.Dan lain2 perkataan, “Nak” dan “kak”(bukak).Tapi belum juga panggil mama dia, huhu..

Inilah sebabnya…

Haa…inilah aku rasa puncanya E-ein so cranky lately…nak tambah gigi!Yang nampak dlm gmbr, 2 batang je belah bawah.Yang in progress, ade 2 batang serentak kat gusi belah atas..itu yang sakit agaknye..pastu kesian tgk air liur dia meleleh2 je…siapa kata masa kecik kita cuma ingat bermain, tido,dipeluk ibu bapa & mamam benda baru?This is one of the challenges the babies have to face in growing…(sebenarnye sejak dari nak “jadi”)lagi, memang cuma benih yang berjaya shj akan membentuk seorang bayi yang comel..yang membawa kegembiraan kepada ibu bapa nye…) **isk isk..entry emo..(ape daaa..anak tumbuh gigi, rasa terharu lak hohoho!

~Nota:Gigi e-ein tumbuh lambat, dekat 11 bulan baru tumbuh.Kepada kawan2 yang rasa anak mereka lambat tumbuh gigi, belum duduk atau lambat nak berdiri,jangan risau, jangan compare dgn anak org lain k… give them some time, believe in them, they’re they own path maker! Takkan sama perkembangan seorang baby dgn baby yang lain, ade yang cepat, ade yang lambat..what does matters, enjoy this stage because they’re babies only once!

Tak mo..takmo amek gambar..nak main handset(mudah menangis, mudah terasa hati skrg ni)

Ala ala…kasi warm up dulu..cenyum lah..

Sekarang suka azan 🙂 pantang dgr azan kat tv atau dari masjid.Ni tgh azan sambil berdiri, tapi aku nak cepat smpi sempat amik separuh bdn je gmbr dia..

Tadaaa…see my pair of gigi(s)?

Her teeny tiny steps..

Sekarang tgh belajar jalan…berdiri dah stabil la sikit..(15 saat tahan la ekekeke)…berjalan pulak, baru 2,3 tapak…cepat2 belajar E-ein, nanti mama bawak E-ein jalan2 pijak rumput!

Steadeyyyyy…
Makan tempe goreng tok mak buat
Anakandaku sedang bermultitasking..main puzzle sambil mkn tempe!Bertuah! hehehe

Setahun lalu..hari ini…

E-ein dilahirkan (vacuum assisted) tepat jam 7.26 pm!Time tu azan maghrib berkumandang…Pengalaman bersalin: sakit tak digambarkan dgn kata2.. tapi indah!Lupe rasa skait bila baby diletakkan atas dada kita…

Sekejap je setahun dah berlalu…Selamat hari lahir my baby, Nur Dayana Insyirah binti Zulkeflai..”cahaya keberanian dan melapangkan hati ” mama dan abah….actually kami dah sambut birthday E-ein advance pada 15 mac yang lepas, ade 3 orang dlm keluarga kat Johor ni, birthday bulan mac iaitu, E-ein (18mac),abah E-ein (19mac) dan tok mak E-ein( 15 mac)..kami gi makan malam di Restoran Pumpkin House kat Kluang…dapat kek birthday free lagi 🙂 tapi ade ralat sikit, mama lupa bawak kamera DSLR tu!Dah kena bebel dgn Cg Fly …”biasa awak tak lupa bwk kamera“..huhuhu…dok kalut2 uruskan E-ein masa nak gerak ke restoran, lupe bwk kamera..tapi takpe..nanti mama beli kek lain ari ni, kita amik gambar banyak2 ye E-ein?

Update : Perkembangan E-ein:
Ada bahasa sendiri dah sekarang…

1.”Ne ne ne..” bermaksud “nak”

2.” cak”…bermaksud ” cicak ” (sambil tgn tunjuk kat dinding)

3.”eeehhh” …(sambil tgn letak kat telinga )-” tengah bercakap kat handphone”

4.Suka korek purse mama sampai berterabur duit2 dan name card2 serta kad2 bank dan kad kwedip dlm tu..pastu kalau jumpe name card member mama yang keje petshop yang ade gambar kucing, dia belek2 dan mulut bising nak bagi tau ade kucing kat dlm gmbr tu.

5.Masih belajar berdiri dan berjalan…berjalan 2-3 tapak, pastu melompat kat kita, kalut sgt..dia tak sabar, jalan lau lak tu!

6.Kalau marah , bunyiknye ” Arrgghhh!”

7.Suke kelepuk2 muka mama dan abah yang tgh tido..

8.Paling suke, tepuk dan cubit perut abah dia..

9. Suke main air..kadang2 mandi kat sinki, menjerit2 tak nak kuar dari sinki..

10.Kalau nak susu, kita tanya dia”nak susu?” dia akan tunjuk ke meja yang ade bakul susu dia..kalau dia taknak, bo layan lah jawabnye!..

11.Kalau dengar azan, tangan dua2 naik ke telinga tanda tgh azan, yang ni aku tak tau mane dia belajar, maybe tgk tv atau tgk anak pengasuh kot..sekarang aku dgn Cg Fly selalu azan depan dia 🙂 sambil wat gaya..

One year and keep counting!

Lagi 8 dan 9 hari…

E-ein first birthday jatuh pada 18 mac 2010..alhamdulillah, dah setahun rupenya E-ein.Cepat betul masa berlalu.Meanwhile, 19mac pulak birthday abah E-ein. So double celebration la tapi tak plan lak nak wat majlis birthday, maybe gi makan2 bersama keluarga je….

Perkembangan E-ein mencecah 1 tahun ni:

1.makin nakal dan ligat!laju je merangkak , maklumlah dah expert, sambil bwk mainan pun dia leh merangkak dgn laju!

2.tengah belajar berdiri dan berjalan…sangat lah tak sabar, belum pandai berdiri lagi, dia dah berjalan..dapatlah 2-3 tapak pastu dia hempas badan kat kita sebab dia tau kite mesti sambut punya.Pastu ketawa sorang2 bila dah berjaya berdiri dan berjalan( belum sempat amik video sebab nanti dia terkam hset terus lupe nak tunjuk skil jalan tu)..rekod paling lama berdiri ialah 8 saat je tapi dah cukup buat mama dan abah hepi giler!

3.garang yang amat, tak leh usik mainan dia melainkan dia yang offer, cubalah rampas kalau nak dengar ” Ziana Zain’s high-pitched note” kuar dari mulut kecik tu.Tapi kalau dia offer pun,buruk siku gak sebab nanti dia amik semula barang yang dia bagi tu hehehe

4.kalau bagi handset, dia bagi balik kat kita, suruh bukak video kartun

5.kalau bagi mainan berbentuk box yang bertutup, dia bagi kita jugak, suruh bukak (arahan bukak ialah “Hek hek hek hek hek!tapi kadang2 terkeluar perkataan “kak”, tak taulah dia sengaja ke tak sebut tu)

6.kalau terhantuk (dengan mainan atau kusi atau lantai), akalu dia wat dunno je maknanye tak sakit.Kalau dia garu2 tempat terhantuk tu, sakitlah tu, tapi dia tak nangis tau, tetap mengerjakan ape2 depan dia cam mainan ke buku ke sambil tgn tergaru2 kepala

7.tengah belajar sign language sikit2…mama dia pun ajar yang basic2 je without rujuk buku, tapi ade la rujuk internet sikit…

susu = aku tunjuk ibu jari kat mulut ,wat aksi minum, tunjuk kat dia, kalau dia mmg nak minum, dia akan ckp ” heh” maknanye nak la tu, dan dia akan tunggu aku buat susu…cuma belum pandai buat sign tu sendiri.. tapi kalau lepas tunjuk isyarat tu,kalau dia mengekor je kita, tak duk diam, tandanye bukan nak susu lah tu..ade lah benda lain dia nak tu

abis= tangan dia dah leh sikit2 wat tanda abis(pusing2 pergelangan tangan)

aku baru ajar dua ni je..

akan datang aku nak ajar..

oegang perut =utk bgtau sakit perut
gaya pegang stereng =jalan2/naik kete
makan = jari telunjuk tunjuk kat mulut

Itu lah sebahagian dari perkembangan E-ein..sok aku nak try wat sup makaroni + sayur sebab E-ein mcm dah boring mkn bubur nasi …harap2 menjadi…

Siapa tu?

she’s my sunshine..

Hah nak lari lah tu..

I believe the children hold our future….

Ucapan khas:
Happy first birthday to Qaiser Zahrin Zusafly(
esok besdaynye),
born 11 march 2009,
handsome boy of Mommy Qastalani aka
Karipap Sayur!
Awal seminggu dari E-ein!

CD stands for cloth diapers, not compact disc!

E-ein berCD dan dan ber”leg warmer” .Leg warmer ni aku beli dari online shop Redroses & brand dia Combimini.Murah pun murah, 3 pasang (set flower garden),RM20.Selesa dan sweet je :).

Sebut pasal CD, aku jarang pakaikan kat E-ein.kalau pakai pun mlm je.Lagi satu, kalau pakai CD ni asyik bocor tepi je, insertnye kering lagi..pelik gak padahal dah ikut instruction dan, E-ein pakai saiz M..mula2 pakai mmg ok, tapi bila dia start berguling, merangkak, panjat2, mulalah basah (bocor)kat tepi dlm masa sejam dah kena tukar…sayangnye sebab aku suke CD ni,cantik, dan yang penting mesra alam…..baru ade 4 dlm koleksi, satu brand babyland snap button,beli dari stylobubble, 3 coolababy velcro dari happyclothdiapering.Dah mintak tips dah dari kawan2 n supplier CD iaitu kak long nuzula, tapi sama gak hasilnye..siap aku pernah pakaikan 2 insert dlm tu, pun bocor tepi gak huhu…camne ye?nampak gayanye back to DD lah gini..

Comel la kaler CD ni..sweet purple..kena dgn leg warmer tu
main handphone mama tak cukup satu, dua dibuat main mama, E-ein ngantuk
kalo tido mesti tertiarap, puas betulkan , dia meniarap semula
aksi mata kuyu..

Happy saturday Aunties!

Jagung oh jagung

Autopublished entry: now I’m in Penang until 26th Feb 2010!

E-ein suka betul dgn jagung..kalau nampak jagung rebus, mulalah menggelenyar nak pegang n geget2 jagung..kalau tak dapat, sure menangis punya..btw, since gigi dia baru seketui(hihi), so dia geget2 suke2 je..kalau nak bagi dia rasa, kami picit2 isi jagung tu smpi hancur n suapkan kat dia…

With her auntie

« Older entries