Tukar2 payung lak,..hehehe

Pagi tadi sebelum bertolak ke Sepang, aku ke Putrajaya, lagipun driver nak hantar pegawai ke HQ..so aku call Alycia, ajak jumpe jap sebab dah janji nak exchange payung dgn dia..:)..

suke sgt dapat payung rainbow ni..dah lama mencarik!Pueh aku cari kat Kluang, tak dok!TQVM dear!

copy paste dari Alycia eh..malas nak taip kuheh kuheh…cerita lanjutnya cam kat bwh ni haa…

“pagi tadi Catlina mesej alycia cakap dah nak bertolak pergi kursus kat Sepang… so, on da way nak ke Sepang tu Catlina akan jumpa alycia kat Putrajaya sebab nak buat sesi tukar payung… mesti korang pelikkan, tukar payung pasal apa pulak ni… actually cerita dia macam ni… Catlina minat payung colorful alycia yang selalu en ajip buat untuk photoshoot tu.. alycia pulak minat payung jepun yang catlina guna untuk photoshoot… so, kami decide main tukar-tukar payung… boleh menambah koleksi payung kami untuk jadikan sebagai props photoshoot…

nilah payung-payung tu..


… payung Jepun Catlina belikan untuk alycia …

payung colorful yang belikan untuk catlina …


tq yer Cat … lain kali kita exchange lagi ;)”

Sekian…result Giveaway tgh malam kot ye…jeng jeng jeng…

Be my baby….Adriana

Melawat cucu jiran ku last week :)…tahniah buat Kak Hasnah atas kelahiran cucu sulung.Tak dapat nak ambil gmbr mama dan papa Adriana kerana diorg keluar gi beli bju baby tak silap aku.Masa gmbr ni diambil, Adriana berusia 1 bulan.Masa aku gi lawat ni, baru je lepas seminggu dua cukur jambul…so tu yang dah licin merelip kepala baby Adriana ni..agak susah nak amik gmbr Adriana ni sebab baby ni aktif ya amat!

Pose bogel..i loikkkkeee..hehehe

Dan dibekalkan dua bijik durian sebelum balik ngeh ngeh..hehehe :)…(gambar yg aku ambik fresh di atas pokok, terdelete lak..)..aku ada cuci gak gmbr2 Adriana, as gift for her..

Ingin mengabadikan kenangan terindah anda?
Kami bersedia merealisasikan impian anda!
KedaiGambarKami-Johor | Melaka | KL | N9 Family Photographer
Photobook & Poster Printing juga ada di sini!

For sale- Cute Nyonya Umbrellas & Leg warmers

Sticky mode post, entry baru ada di bawah..

Under my umbrella…ela…ella…eeh ehh ehh….

oppss…sorry I got carried away hahaha…

Ok back to the point, since ada yang bertanyakan payung comel mcm E-ein pernah posingkan before, ada beberapa unit kalau ada yang berminat…

Contact me by at catlina7@yahoo.com , if the item is available, sy akan berikan no akaun Maybank utk urusan payment..first come, first serve.Full payment (plus postage) upon booking ya…all items are new yaa….bukan secondhand..

Cute umbrella

Can be used as photography props or just for collection!

RM18 each
(pls add postage RM6 per piece -poslaju only )

Pink – 1 available
Yellow – sold

Blue – booked by Alycia

Green – 1 available

Red – sold
Dark pink – sold

Models with umbrella..ella..ella…hehehe..



Baby Leg warmers

Quote from Baby Legs:

1.Help stop Gapiosis…what is gapiosis? “The space between the sock and the bottom of the pant, often accentuated by being held in arms or by being placed in a carrier or stroller.” so by wearing baby leg warmers, it will help protect your sweet little baby legs from being exposed to the chilly air because of gapiosis.

2.Cute and stylish, easy to change diapers!

3.Prevent minor cuts at babies who start to crawl and walk.

Saya suka pakaikan E-ein baby leg warmer ni , contohnya, masa E-ein baru2 belajar berjalan, bila dia jatuh, leg warmers ni protect lutut dia dari luka.Dan bila kita pegi jalan2 tempat sejuk seperti di shopping mall atau hotel, E-ein tak perlu pakai seluar panjang. Pakai je skirt yang comel2 tu, dan pakaikan leg warmers ni sekali.Leg warmer ni juga boleh dipakai bersama stokin/socks dan it helps to keep the socks on the baby!Dan juga, org dewasa pun boleh pakai as arm warmer ;)…one size, fits all!

Design 1 – 1 available
Design 2 -2 available
Design 3 – 1 available
Design 4 – 1 available
Design 5 – 2 available
Design 6 – 2 available

Price : RM12.00 each

Postage
1 piece RM3 (pos ekpsress), RM5 (poslaju)

2 pieces RM4.50 (pos ekspress), RM6 (poslaju)
2 pieces and above RM6(poslaju)


Ingin mengabadikan kenangan terindah anda?

Kami bersedia merealisasikan impian anda!
KedaiGambarKami-Johor | Melaka | KL | N9 Family Photographer
Photobook & Poster Printing juga ada di sini!

Intan payung mama

Sekarang ni, kalau aku ajak E-ein jalan-jalan kat luar rumah, lepas pakai kasut je, dia akan capai payung ni.Dah jadi mcm kewajipan lak kat dia hehehe…A few snaps in front of our house semalam…

*oh ya..lately tak sempat nak berkunjung ke rumah kawan2…selain busy dgn rutin dgn E-ein, busy extra sebab dok buat photobook dan editing ni…nanti ku ke rumah anda k?

Mek sibuk …

Tgk ni masa photoshoot dgn famili Laila Sabtu lepas, ade seorang mek sibuk yang namanye dirahsiakan…

Sibuk-sibuk…tgk background kan ada org tgh berposing tu E-ein…hehehe
Sibuk-sibuk-sibuk..aiseh payung E-ein tak leh tutuplah mama!
Ni pulak gelagat si photographer (abah mek sibuk tadi)dan papa kepada model hehehe..


Ni gambar mama mek sibuk masa makan-makan kat Kluang Rail Coffee lepas photoshoot …mek sibuk tu tgh badmood sebab kepenatan, tak dapat main buaian dan juga ada sikit2 mengantuk.

Masing2 tinggalkan DSLR dalam kete masa ni..hp juga berguna! :)hehe..

To Laila: thanks ye sudi datang walaupun awal pagi! 🙂 Lagi gambar kat sini ye?

Sekian..

Hilang akal ko apo?

Aku dgn Cg Fly hilang akal hari ini.Kami pegi beli Nikon D90(read:body sahaja-lens Tamron dah ada )..sebenarnye memang dah ada dlm wish list (baca sini)cuma tak sangka dapat beli secepat ini…..itu yang balik2 rumah je aku tny Cg Fly, “bang, kita ni dah hilang akal ke ape?main beli je!!!”..hehehe..ok lah, aku nak pi belek2 D90 nih!

*D60 ape cite?jual?no!no!no kami tak jual..pakai juga D60 tu :)…

Second wishlist: Wide angle lens pulak hehehehe….

Perlu ke kamera DSLR ni?

Ada yang rasa perlu beli kamera DSLR..ada yang rasa tak perlu..

So, macamane korang nak tau, korang ni kena beli ke tak DSLR ni?ade banyak brand, antaranye Nikon dan Canon…yang kita selalu nampak..

Macam ni…korang dah biasa dengan kamera compact digital tu kan?yang Point & Shoot je, takde setting2 pun.Tapi, kalau korang ada nak ambik gambar, dan tak puas hati dgn hasil dari kamera compact digital, korang kena beralih ke DSLR.Contohnya, korang nak gambar yang ada bokeh.Apa tu bokeh?Bokeh ialah gambar di mana, subjek akan nampak clear , tapi latarbelakang dia blur @ fuzzy wuzzy.Yang nampak blur2 tulah bokeh!Bokeh ni perkataan Jepun yang membawa maksud, fuzzy…..Lagi satu, korang nak ambil gambar potrait yang boleh focus kat mata je, yang nampak terang & clear.DSLR je boleh buat cam tu.

Kat latarbelakang yang nampak bulat2 kecik2 tak sekata tu, namanye bokeh.

Kelebihan, kekurangan

Byk lagi kelebihan DSLR ni, tapi kelemahan dia ialah, besar , bagak dan hitam legam!Tak muat masuk poket woooo….kena ade beg khas, cleansing equipment la bla2…kalau kamera compact digital tu, kecik comel je, slim, kalerful lagi.Sesuai bagi yang stylo mylo hehehe..so kalau korang rasa tak suka nak pikul beg besau berisi kamera hitam bagak tu, kenalah lupakan niat beli DSLR..bukan aku nak kata tak boleh beli, tapi kena pikir2kan jenis gambar yang korg nak amik tu, sesuai ambil dgn compact digital atau DSLR?Sanggup baca buku manual dlm kotak kamera tu?(dah dua tahun, aku pun belum abis bac alagi ehehe)….Dan korang sanggup ke senget2 bahu nak usung kamera bagak tu ke hulu ke hilir?Aku?Aku sanggup!Walaupun pernah diketawakan oleh kawan2..siap ade makcik aku cakap” buat ape beli kamera besar ni?kamera kecik kan ada?“hehehehe..aku dan Cg Fly senyum jelah ;)….

Telephoto
DSLR boleh tukar2 lens!boleh nak tukar lens panjang, lens pendek.Contoh di bawah ni aku guna lens panjang…70 – 300mm.

Burung ni lari wooo kalau aku gi dekat2, masa ni aku amik gmbr dari dalam kereta.
Tapi tak semestinya kita beli DSLR , kena beli lens sampai 4-5 bijik.Aku pun baru ada dua je, satu kit lens(yang memang ada sekali masa beli) dan lagi satu 70-300mm.Itupun belum habis godek2 selepas guna selama hampir dua tahun. Byk lagi kena belajar..dan juga ikut kemampuan..hehehe..poket kami kecik je..:P

Makro
DSLR juga boleh digunakan utk ambil gambar jarak dekat dgn clear…contoh tgk gambar makanan dari blog Kak Hana ni..tak silap aku Kak Hana guna DSLR jenis Canon .Aku juga bercita2 nak beli lens 50mm, tapi belum tercapai gak lagi huhuhu..

Uuuu..rasa cam boleh sentuh dan ngap je kan???-gambar milik Kak Hana, nampak tak cop jempol dia tu?:)

Aku bukan pro.Tidak sama sekali. Byk lagi aku tak tahu pasal fotografi..yang penting, minat dan kesanggupanutk belajar :).Aku teringin juga nak gi kursus2 photography ni tapi belum berkesempatan….so buat masa sekarang, aku dan hubby are self taught photographers…….

Kepada kawan2, sebelum beli DSLR, pikir dulu, sebab takut kang jadi hangat2 tahi ayam je…rugi kang DSLR tu tersadai begitu aje…baik bagi kat aku!hahhaaha…

Want this so badly!!!!

Hmm…selalu tgk white room studio ni dalam website photographer2 je…teringinnya..huhu..actually kat umah aku ade satu bilik kosong..hmm..kalau ada budget lebih, maybe KedaiGambarKami akan ada mini studio sendiri..tapi byk lah nak kena renovate, kena cat bilik tu, kena beli backdrop,(maybe dlm 2-3 backdrop utk tukar2 kaler), flash payung tu bla bla bla…

Dah jumpa dah mana nak beli backdrop tu…so doa2kan kami supaya dapat merealisasikan impian nak ada mini white room studio (real punya) sendiri…kalau byk dapat job, the lagi cerah peluang nak adakan studio ni..(huhu mana satu ni, nak upgrade lens dan kamera lagi wuaaa..)

Dapat cam ni ok gak for starters..

Kenapa ye FB blog badge tak jadi?


Aku dah buat dah FB Fan page(baru buat tadi nih!) KedaiGambarKami…tapi bila aku buat logo dan tampal kat KedaiGambarKami..gini jadinya..Kenapa ye?..hmm..ke ade prob dgn line internet ke sebab aku tgk blog2 lain pun jadi mcm aku gak ni..ade sesapa tau?

Oh ya..jom join Fan Page KedaiGambarKami utk mengetahui latest promotion dari kami!Terima kasih kepada yang dah join..ade rezeki nanti maybe leh bg diskaun utk para peminat..(bukan sekarang la hik hik..belum ade budget ke arah itu lagi sebab baru je organize 2 contest kat blog ni dan blog kedai!Insya Allah..sokongan anda amat dihargai!)

E-ein dah sihat….demam satu malam jek..:) nanti update pasal dia..belum upload gmbr dari kamera :)..

My wish list..boleh ke tercapai?

Sebelum cerita my wish list, nak cerita betapa sukanye aku dapat jumpa E-ein kembali..aku sampai umah tok mak, dah tgh malam (1 pagi) dan dia dah tido. Bila kami sampai je, dia terbangun dan paling tak tahan bila tgk dia sengih2 dlm mamai2 baru bgn tido ..alololo syumelnye…dan terus dia “kelepek2” lempang muke aku dan abah dia (agaknye itu cara dia meluahkan affection/kasih sayang) adess….bertuah punye anak hahaha..tapi lepas tu memang dia tido bawah ketiak kami lah, kejap kat Cg Fly, tapi bila dah larut malam tu dia beralih kat aku pulak sampai ke pagi….syian E-ein kena tinggal….

Okes…ini my wish lists…semoga dapat tercapai nanti…Source from Shashinki.com:

1.Nikon D300 (kalau tak tercapai, D90 pun alhamdulillah!)

2.Wide angle lens(Nikon 12-24mm atau 14mm Zoom Super Wide Angle Nikkor )

3.Umbrella studio flash light/lampu denyar atau aku panggil lampu payung je…

Lampu payung in action, lebih kurang camnilah…source : Flickr

4.Last but not least..hehe(gambar asal sy search kat Google tapi lupe lak nak copy paste linknye…pinjam sat no..:

Terima kasih kepada pengunjung blog kerana melayan angan2 saya hahaha..:)

Amin..semoga tercapai, dan juga nak kenalkan pakej baru kat KedaiGambarKami..Pakej Fotografi Perkahwinan dan Pertunangan:

Jemput2 lah singgah ye…kami willing to travel up to Negeri Sembilan, Melaka & Kuala Lumpur for this package…cuma preferably bagi majlis yang dibuat time cuti sekolah :)…Kalau ramai yang tempah kami, makin dekat lah tercapai nak beli barang2 kat atas tu hihihi…. & kalau ade sedara mara atau kawan2 yang nak cari pakej wedding photography, yang leh dikatakan agak murah & berpatutan, minta lawat ke blog KedaiGambarKami..dan kami juga menyediakan pakej personalised wedding bagi mereka yang nak sesuaikan dgn budget mereka…

**Ade soalan? call us at 0137449963 atau emel ke catlina7@yahoo.com ye?

« Older entries