Teka teki, teka tekuk… di pagi hari…

Aiseh… pagi2 aku blogwalk kejap selingan sambil buat keje (aku tgh key in markah student, berpinau mata jap)….saje2 je jawab soalan dari akak Dr.Hanie..sekali betul daa.. šŸ™‚ ..tq kak..sebenarnye Dr. Hanie takde lah nak bagi hadiah, sekali bila sy jwb betul, akak nak kasi hadiah ngeh ngeh..terima kasih kak..

Soalan dia…
Jawapan aku..

Definisi cutaneous larval migrans from Kak Hanie

Nama penyakit: seperti di atas

Penyebab:
Larva daripada parasit nematod (telur hook worm)
Selalunya parasit ini ditemui pada najis/urin kucing/anjing
Pada manusia, parasit ini hanya boleh menembusi lapisan luar kulit
seterusnya menghasilkan visible burrows di bawah kulit (macam SMART tunnel.. heheh)

Tanda-tanda:
Kulit merah dan gatal Gatal kadangkala boleh menyebabkan sakit Jika di garu, boleh menyebabkan secondary infection (masuk bakteria dan bernanah) Gatalnya takkan hilang, walaupun parasit telah mati

Definisi cutaneous larval migrans dari Merck Veterinary Manual(al kitab paling wajib dalam bidang veterinar!masa aku student lagi dah jadi rujukan utama)

Ancylostoma caninum (nama cacing tu) is the principal cause of canine hookworm disease in most tropical and subtropical areas of the world. A tubaeforme of cats has a similar but more sparse distribution. Abraziliense of dogs and cats is sparsely distributed from Florida to North Carolina in the USA. Uncinaria stenocephala is the principal canine hookworm in cooler regions; it is the canine hookworm in Canada and the northern fringe of the USA, where it is primarily a fox parasite. Ustenocephala also is seen in cats. A caninum males are ~12 mm long, females, 15 mm; the other species are somewhat smaller. The infective larvae of canine hookworms, particularly those of A.braziliense , may penetrate and wander under the skin of people and cause either cutaneous larva migrans or eosinophilic enteritis. read more…

Salah satu spesies cacingnya…eeeee….geli?


Lagi contoh cutaneous larval migrans..aduss..mesti gatal giler ni..


Advertisements

Jumpe jugak!

Dua dalam satu!Tak sangka dapat jumpa Mommy Qastalani aka Karipapsayur masa gi bengkel kat Cherating nih..gi tgk wayang cite AVATAR 3D lagi tu..:)

Qas datang dgn bodyguard tau..Qayyum name diaā€¦tak dapat jumpe baby QZ @ Qaiser,dpt jumpe abg Qaiser jadiklah!Kitorg ada plan nak temukan E-ein dgn Qaiser nih!Next time la ye..bila kami otw balik Kelantan, mmg wajib bermalam di Kuantan, leh la jumpe lagi nanti..

Ku pakai skema baju kurung sbb sebelum keluar tu ada taklimat,bwk bju pun tak byk so tak tukar la baju…

Hohoho..pas tgk wayang, gi makan nasi dagang ngan kepok lekor kat Tanjung Lumpur lakā€¦Qas,terima kasih daun keladiā€¦sudi bwk jalan2 round Kuantan!Ade significantnye perjumpaan ni sbb kitorg kenal masa masing2 tgh pregnant..Qaiser dan E-ein lahir dlm bulan yg sama, selang semingguā€¦Terima kasih lagi sekali buat Qas yg sudi entertain diriku yg lara (masa tu lah) iniā€¦lupe kejap rindu kat Suyin …Dan juga harap2 lepas2 ni dapat jugak berjumpe dgn blogger2 lain gakā€¦.

Will be back in Kluang tommorrow!Yeay!

Sticky Mode: Salam Aidilfitri

Buat kawan2 blogger yang disayangi sekalian…silakan ambil & tempek kat blog k….
Selamat Hari Raya!

Cerita 18 Jun….

Things that happened on 18 jun, Khamis lepas..

KUDA

18 Jun, hari Khamis ari tu aku g KL..atas urusan kerja…ade meeting kat Hq Putrajaya, kul 2.30 petang.Bertolak kul 8 pg coz,my colleague Dr Zana ajak g tengok kuda yang baru sampai kat KLIA. Welcome to our new family member!Tristram Hill nama kuda tu, dari Australia. Kata my other colleague , Dr Donny, balik nanti kita kasi name melayu, kita panggil dia Bukit!!! tih tih tih!


Tristram yang encem!punyelah tinggi!

ALAMANDA
Pung pang pung pang kat KLIA (heh macam kecoh benar je..)..tgk2 jam baru kul 11.30 pagi…jalan2 kat Alamanda..mula2 ingat nak cuci mata je..sekali ‘ter’ belilah pulak..adelah shopping sket (mostly utk E-ein – abah E-ein punye takde hehe)..salah satu barang yg aku beli…pacifier Avent, kawan2 asik sebut2 n rekemen Avent..try belilah 1 pair( sebelum ni aku dah beli yang brand Anakku, takpelah, kite mmg nak yg terbaik utk anak2 kan..).



BABY HAMKA

Abis meeting kul 5ptg, aku ajak kawan2 singgah umah my best friend, Dr Nurul Ain. Sebabnye…Ain baru melahirkan baby boy, Hamka Azami bin Sahrizal ..anak kedua pasangan bahagia ni, alhamdulillah.Masa pregnant, macam2 dugaan wat Ain, antaranye kene chikugunya , berat bdn lmbt naik..tapi alhamdulillah all is well..Tahniah Ain & Rizal! Aku dah terbiasa dukung E-ein yang dah 5 kg lebih, bila dukung Hamka rase ringan jek..:) Hamka is born on 15th June 2009, 3.2 kg….



All in a day’s work when i’m outstation
..huhuhu smpi umah 10.30 mlm…melepek!wuhuhuhu…