Plush plush plush yang gebu!


From a plushies point of view…:)..

Salam…nama sy Choyin,plushies doll aka kembar Suyin iaitu nama penuh dia Nur Dayana Insyirah. Umi Ilhan Ryan bagi sy sebagai hadiah utk Suyin aka E-ein.Rumah asal sy di Selipar Jepun Pink.Kenapa sy bergambar sorang2 ni?

~thank you Umi Ilhan Ryan…:)

Sebab kembar sy tengah belajar menulis ABC!

Tengok ni kembar saya marah kalau abah dia nak amik pen.Siap jeling lagi..amboi amboi…Muuaahhhh sayang lukisan sendirik!
Father’s Day Promotion!
Dateline 25 Jun 2010

Memory Game

A new game for E-ein..beli dari AnasFadilah of Kedai Chomel..Belum sempat snap gambar E-ein tapi she definitely suka gambar lembu tu hehe.Sebab balik dari kerja masa aku ambik dia dari umah pengasuh, aku bawak jalan2 jap gi tgk lembu dari tepi jalan.Want one?Klik sini.

Gambar dari AnasFadilah.

Tadaaa….

Errr..semalam hari ibu ke hari E-ein ye??..dia pulak yang dapat hadiah ride on toy ni hihihi…sebenarnye dah lama nak beli bendalah ni tapi belum sempat nak gi jengah ke kedai…Kejap je dia duduk elok2, pastu dia dah panjat & berdiri atas mainan ni!Huhuhu ni baby girl ke boy ni..lasak ya amat!

E-ein dan kotak ajaib

Tak mo cerita…tgk gmbr je ye? hehehe…

CD stands for cloth diapers, not compact disc!

E-ein berCD dan dan ber”leg warmer” .Leg warmer ni aku beli dari online shop Redroses & brand dia Combimini.Murah pun murah, 3 pasang (set flower garden),RM20.Selesa dan sweet je :).

Sebut pasal CD, aku jarang pakaikan kat E-ein.kalau pakai pun mlm je.Lagi satu, kalau pakai CD ni asyik bocor tepi je, insertnye kering lagi..pelik gak padahal dah ikut instruction dan, E-ein pakai saiz M..mula2 pakai mmg ok, tapi bila dia start berguling, merangkak, panjat2, mulalah basah (bocor)kat tepi dlm masa sejam dah kena tukar…sayangnye sebab aku suke CD ni,cantik, dan yang penting mesra alam…..baru ade 4 dlm koleksi, satu brand babyland snap button,beli dari stylobubble, 3 coolababy velcro dari happyclothdiapering.Dah mintak tips dah dari kawan2 n supplier CD iaitu kak long nuzula, tapi sama gak hasilnye..siap aku pernah pakaikan 2 insert dlm tu, pun bocor tepi gak huhu…camne ye?nampak gayanye back to DD lah gini..

Comel la kaler CD ni..sweet purple..kena dgn leg warmer tu
main handphone mama tak cukup satu, dua dibuat main mama, E-ein ngantuk
kalo tido mesti tertiarap, puas betulkan , dia meniarap semula
aksi mata kuyu..

Happy saturday Aunties!

Breastfeeding doll?Appropriate or not?

Something i found from my friend, Mama Miya’s. Sangat-sangat interesting.Bebe Gloton breastfeeding doll ni buatan Spanish dan bertujuan menggalakkan atau promote breastfeeding knowledge pada kanak2. Bila aku search lagi dlm internet, the name Bebe Gloton bermaksud “Gluttonous baby”.Gluttonous berasal daripada perkataan Glutton atau Gluttony yang bermaksud meaning to gulp down or swallow, means over-indulgence and over-consumption of food, drink, or intoxicants to the point of waste. In some Christian denominations, it is considered one of the seven deadly sins—a misplaced desire of food or its withholding from the needy.Dalam erti kata lain, gluttony lebih kepada definisi “pelahap”.(Juga termasuk dalam Seven Deadly Sins in Christianity).Aku terfikir..ape yang manufacturer ni nak sampaikan kepada kanak2?Ok, I’m open to the idea of promoting BF tapi the name Glotton @ Gluttony?Ape yang nak disampaikan tu?Takde name lain yang lebih cute atau proper ke?Btw, BF doll ni belum ade kat mane2 kecuali kat Spain jek ..kot2 la ade yang mencari kat kedai lak nanti heheh!

Lagi pandangan orang ramai dalam FOX news:

A controversial new doll is leaving some parents wishing for the good old Cabbage Patch days.

A Spanish toymaker known as Berjuan has developed a breast-feeding doll that comes with a special halter top its young “mothers” wear as they pretend to breast-feed their “babies.” The halter top has daisies that cover the little girls’ nipples and come undone just as easily as the flaps of a nursing bra would.

The doll — called Bebe Gloton, which translates as “gluttonous baby” — makes sucking noises as it “feeds.”

Like many other dolls, Bebe Gloton can cry, signaling she wants more milk.

Although many health care providers promote the benefits of breast-feeding, parents around the world have criticized Berjuan, saying the idea of breast-feeding is too grown-up for young children — and may even promote early pregnancy.

var adsonar_placementId=”1425888″,adsonar_pid=”151757″,adsonar_ps=”-1″,adsonar_zw=224;adsonar_zh=93,adsonar_jv=”ads.adsonar.com”; qas_writeAd(); That’s not cool,” Lori Reynolds, of El Paso, Texas, told KFOXTV.com. “No, I would never get that for mychild.”

But other moms said they support the product.

I think that it’s great that people want to have a doll that promotes breast-feeding,” said Rose Haluschak, also of El Paso. “Most dolls that are purchased come with a bottle. That is the norm in society, an artificial way to feed your baby.”

Dr. Manny Alvarez, managing health editor of FOXNews.com, said although he supports the idea of breast-feeding, he sees how his own daughter plays with dolls and wonders if Bebe Gloton might speed up maternal urges in the little girls who play it.

“Pregnancy has to entail maturity and understanding,” Alvarez said. “It’s like introducing sex education in first grade instead of seventh or eighth grade. Or, it could inadvertently lead little girls to become traumatized. You never know the effects this could have until she’s older.”

Alvarez said breast-feeding reduces childhood infections, strengthens maternal bonding and increases the child’s immune system. But introducing breast-feeding to girls young enough to play with dolls seems inappropriate, he said.

“What’s next?” wrote Eric Ruhalter, a parenting columnist for New Jersey’s Star Ledger. “Bebe Sot — the doll who has a problem with a different kind of bottle, and loses his family, job and feelings of self-worth? Bebe Limp — the male doll who experiences erectile dysfunction? Bebe Cell Mate — a weak, unimposing doll that experiences all the indignation and humiliation of life in prison?

“Toy themes should be age appropriate. I think so anyway.”

Jom tgk video ni..ridiculous and improper or revolutionary and cute?

Have your say here!

9 bulan…

Membaca amalan mulia

Sebenarnya, E-ein dah mencecah 9 bulan 18Mac lepas.Tapi baru ni nak buat entry hehe…pagi tadi dah gi checkup kat klinik dan E-ein dah seberat 7.4kg…

Sekarang dia dah pandai/makin mahir:

1.Merangkak
Ya rabbi ..laju giler…kalau kita leka kejap, sekejap je dia dah leh across ruang tamu…mujur antara ruang tamu dan dapur, ada pintu kat hallway tu, so, tak yah lah beli safety gate, just tutup pintu je …dan juga E-ein mcm tak berapa suka pakai walker, lagi suke merangkak.

2.Memanjat
Dah cukup tangkas!Bila dah berdiri, pakai sebelah tgn jek, sebelah lagi dia pegang mainan atau remote,atau hset mama and abah dia ,yg mana dia sempat capai!

3.Meniti
Yang ni, tgh belajar, dia masih tak kuat lagi…slow2 ye my Suyin..

4.Duduk
Dah boleh duduk tanpa menyandar/support…tapi belum pandai duduk dari posisi berdiri…

5.Memilih orang
Antara aku dgn Cg Fly, dia lagi suke Cg Fly dukung!nak tido pun dgn abah dia!kalau tak dapat, dia nanges!kalo kat umah pengasuh, dia lagi suke Ayah Rafi(suami babysitter) tu dari akak babysitter tu!(ish kecik2 dah nampak preference kat org lelaki…haiiii…E-ein2….

5.Pandai turunkan palang car seat sendiri

6.Tengah tido, kalo puting tercabut dari mulut dia, tgn dia gagau2 cari puting dan leh masukkan puting walaupoun mata pejam!Yang nih aku kagum!Tapi harap2 dlm umur 2 tahun, dah boleh berhentikan puting..

Playtime!

Another milestone achieved!Yeay!

Hello aunties

Syyy..mama sibuk sikit malam ni,katanya wat assignment Induksi Umum ke hape tah tak pahamlah E-ein,E-ein kan kecik lagi..Jadinya E-ein ganti mama jap jadi BabyBlogger of BabyBloggersPlanet(anak kepada MomBloggersPlanet.Ari ni E-ein nak tunjuk cara – cara main stereng pooh.Aunties takkan jumpe kat mana2 blog pasal ni tau kecuali kat blog Mama E-ein je tau.Mama beli stereng Pooh kat Sogo masa dia g Kl ari tu.Mama kata giler besh..ade sale smpi 70% .Walaupun E-ein tak paham apa itu sale,E-ein suke sgt dapat menan…


Ha mula – mula dapatkan stereng Pooh..cam ni haa…stereng cap lain pun buleeehhh..cuma kalo stereng keta payah sikit sbd dia lekat kat keta hikhikhik…

Pastu picit2 la lampu dia, nak pusing2 pun bolehhhh..


Ni ada teknik baru E-ein nak ajar…letakkan stereng antara 2 kaki…dan…


Picit lampu dia dengan kaki!See?tak lah penat jari-jari E-ein yang halus cinonit nih…

Oppss…mama panggil..dia ckp tak baik main barang dgn kaki…eh jap mama, nak gitau auntie2 neh…selalu2lah jenguk MomBloggersPlanet, ada contest menarik setiap bulan,forum mombloggers dan peluang mengumpulkan points kat sana.E-ein nak tolong mama kumpul point MomBloggersPlanet ni,nanti leh redeem byk hadiah yang menarik!Kalau auntie2 semua nak tolong Mama ,klik2 je kat tulisan merah2 tuh ye.,byk kali pon takper….bye aunties…E-ein sayang auntie2 sume…mmmuaaahhhh…assalammualaikum!

Raya (part 3) :Main wau di PCB

Kat Kelantan, layang-layang dipanggil wau (sebutan:wa).Jgn confuse ye tgk tajuk kat atas main wau, tapi tgk gmbr main layang2 :).

Sempat juga kami ke pantai Cahaya Bulan petang raya kedua, saje g amik angin dgn layan abang2 Ultra nak main wau !

Ultraboboys yg gembira bila kata nak g pantai

Beli layang-layang

Jangan berebut na…dah beli sorang satu ni.

Ultralif cuba menerbangkan layang-layang

Ultrayah aka abg iparku mengajar anak2 main layang-layang

Termenung sebab layang-layang tak mo naik(angin tak kuat..)

E-ein tgk aje ye…E-ein kecik lagi nak main layang-layang!

Alhamdulillah…TQ MOBS!

Hasil penyertaan MOBS-HKS Little BookWorm Contest :

Grand Prize Winner:
Lady Qay (Muhammad Zaffran)

1st prize :
Azie-rah (Muhammad Ali Imran)

2nd Prize Winner:
Pauline S (Anney)

3rd Prize Winner:
Qistina’s Mama n Abah (Nur Ain Qistina)

Lucky Draw Winners (using random.org)
1) M.u.n.i.r.a.
2) CatlinaFly –> me again! ngeeee!

Early Bird Winners
1) Mama Zharfan
2) Adda
3) Asmieyra
4) Azie-rah

Consolation Prize Winners
(Free Shipping coupon from Little Red Reading Nook)
1) Sweetmomblog
2) Lily Azliyana @ mama zara
3) Hanz
4) Mama Hani Fatihah

Alhamdulillah…nmpknye rezeki E-ein mencurah-curah minggu ni…
the prize is…

Lucky Draw Prizes x2
Mystery Book Prize
+
Gymboree 20% discount Voucher

Sponsors: MOBS & HKS

« Older entries