Mama, saya lapar..

Buku ni aku beli masa otw datang kursus ni, kat News.com Seremban(R & R).Belum habis baca lagi tapi aku lebih tertarik kat bhgn resepi utk anak2 kat mukasurat2 akhir.Good writing, tapi bg aku, kalau boleh, bykkan lagi resepi kat dlm buku tu.Most resepi, aku dah pernah buat atau tgk kat blog kawan2 lain, kecuali sup tomato oat, ikan masam manis dan sup seribu sayur yg mana aku nak cuba kat umah nanti.Maklumlah E-ein ni ada skin allergy dan resepi yang ada byk pakai lauk ayam, yg mana E-ein tak boleh makan…Resepi pasta pun ada, tapi E-ein tak suka pasta dan pernah aku kasi roti(dah macam2 perisa try bg kat dia, inti kacang, inci butter, inti kelapa dll), terus dicampaknya!Anyway, syabas to Wardina Safiyyah, enjoy baca buku ni walaupun belum habis baca, dan teringin jugak nak menulis buku(ttg veterinar ler)..ada sape2 tau macamane nak publish buku tak?Lagipun tempat keje aku memang tgh nak terbitkan buku teks hasil tulisan staf2 kat sini…

Oh ya, kat sini pun kita leh cari resepi utk 1 tahun ke atas…klik ye:Excellence begins young

Akan balik Kluang jam 12 nanti…ho yehhhh! 🙂

Advertisements

Mekap eyeshadow mudah @ Supermodel’s Secrets!!!

Teringin nak mekap eyeshadow cam ni?



Sumber: Website Eyemajic South Africa

Cuba tgk video kat bawah…mudah je!!!

Mcm best je kan? 🙂 Senang pun senang!Yang dalam gmbr dan video kat atas ni, brand Eye Majic.

Dan..aku jumpa produk hampir serupa,( jenama In-A-Blink Instant Eye Shadow) ada kat Malaysia ni masa blogwalking,di Supermodel’s Secrets owned by Michelle Chuah.Murah je harga dia RM12 for trial pair dan RM54 for 1 box (ada 12 keping eyeshadow applicator ni).Bolehlah wat pakai gi dating dgn Cg Fly(dan E-ein hihi) atau gi dinner ahaks…!! .Bila dah sampai dan cuba nanti aku war2kan k..menjadi ke tak hehehe…

Ada byk lagi produk dari hujung rambut hingga ke hujung kaki kat Supermodel’s Secret ni…Cuma setakat ni aku berkenan kat eyeshadow ni jelah..BTW, Michelle tgh mengadakan giveaway kat blog ni..Dateline 31st May 2010.Jomla join!Klik sini SUPERMODEL’S SECRET GIVEAWAY:Be A Follower of Supermodel’s Secrets & WIN!

I heart …DIVA!

Akhirnya..sampai dah RS Diva aku..syiok! Belum sempat posing dgn E-ein lagi.Balik petang tadi, E-ein dah tido…tak sempat nak menerai…beli kat http://www.Jumpsacbaby.com…pening gak nak pilih, last2 aku pilih design yang ni…product ni jenis kain linen blend, dan bila dipegang, rasa mcm lebih kukuh dari RS lame aku yang jenis cotton…

Oh ya ada satu lagi online shop yang jual RS, Mei tai dan SSC..aku baru jumpe..harga dia so nice dan berpatutan! www.snuggbaby.com

siap dgn wearing instruction lagi tau..

Nappy cream yang mana satu?

Semalam cerita pasal krim muke n bedak mama, today jom cite pasal nappy rash cream atau baby bottom cream/lotion. Biasanye masa nak tukar diapers atau lampin, kita akan sapu cream/lotion ni utk create satu lapisan protection pada baby bum utk elakkan/kurangkan terkena air kencing.Walau bagaimanapun, disarankan tukar lampin bayi selang 3-4 jam sekali atau selang 2-3 jam sekali bagi baby yang heavy wetter macam E-e-in coz E-ein kuat minum susu, sekali minum abis 7 auns la paling byk.Air masak pun dia kuat minum.

Masa E-ein dalam hari aku pernah pakai yang jenama Pureen, bukan nak kutuk ke hape, tapi mmg tak mustajab and tak rasi la utk E-ein, baru pakai 3 minggu, dah naik rashes kat situ.ALagi satu kami tak tahu pasal nappy rash cream yang lain…maklumlah first time jadi parent kan.And then, masa gi checkup klinik, nurse bagi Drapolene dalam bekas ubat putih yang leper tu.Baik terus nappy rash dia. Bila yang nurse bagi dah abis, aku beli lah kat farmasi pulak..sekotak dlm RM12 ++, kalau beli 2 in 1 packaging, lagi jimat, dia jatuh ke harga RM18.50.

Palmer’s Cocoa Butter Bottom Butter

E-ein pakai Drapolene cream ni sampailah umur dia 8 bulan.Rashes tetap ade, tapi rasenye mmg normallah, dgn cuaca panas lembabp kita ni. Drapolene byk berjasa tapi, bila kerap pakai, kulit sekitar nappy tu jadi kering dan nmpk berkerak.Mcm kering sgt, aku rasa mesti E-ein rasa cam perit tu.Then, aku tukar lak kepada Palmer’s Cocoa Butter -Bottom Butter.Harga sekitar RM7 bagi tiub paling kecik 15g tak silap akulah.Kalau tiub 55g, dlm RM20++.Walaupun agak mahal, tapi memang berbaloi2.Kulit E-ein jadi moist sgt dan bau pun wangi(bau cokelat). Cuma disadvantage dia, melekit2 kat tgn kita dan kulit E-ein.

Baby Shield Plus Lotion

Last, sekarang aku pakai lotion yang ni, Baby Shield Plus Lotion, found it by accident, Cg Fly main amik je kat kaunter farmasi, nak try yang ni pulak katanye.So far, yang ni the best lah, tak melekit, moist dan lembut pada kulit E-ein.Setau aku ni produk Malaysia,sebab aku tak jumpe gmbr dia kat Yahoo atau Google search.Harga lebih kurangh harga Drapolene.

Verdict: aku rasa aku akan continue pakai Cocoa Butter dan Baby Shield ni bergilir2 :).

Baby korang pakai nappy cream/lotion ape?

Foundation:Dulu dah Sekarang

Dulu aku pakai foundation jenis liquid(RM20++)..nk pakai, cuit sikit2 kat dahi, hidung,dagu dan pipi, pastu oles pakai tgn je!Mudah kan?masa tu aku berpuas hati, mmg full coverage kat muke lah,cuma lately ni muke aku berminyak2, so bila pakai yang ni bertambah2 la minyaknye..

lebih kurang gini tapi mine botol kaler ijau..

So terbaru aku beli yang ni pulak..minerals powder foundation(RM40++)….quite nice, jadi matte finish,malangnye lepas 2-3 hari pakai, muke aku jadi kering la pulak….adoi..agaknye muke aku ni kombinasi agaknye…..yang best, siap ade kabuki brush utk kita sapu minerals ni kat muke(dan aku beli satu lagi Guardian Retractable Brush utk sapu bedak kat muke..)

matte finish tapi jgn overdo nanti jadi kelabu lak hehehe

Dan bila pakai ini..best, nyaman je rasa masa mula2 pakai…tapi 2-3 hari kemudian, muke aku jadi gatal2 lak…nak2 waktu malam, ya Allah, gatalnye, smpi aku gi sapu krim alergik E-ein baru aku leh tido…tak sesuwei agaknye, tapi nanti aku nak try semula coz maybe kulit muke aku terkejut bila aku tukar krim muka and foundation serentak tu ari….

recommended by my MIL…katanye dia mula2 pakai pon gatal gak..
next try kalo same jgak gatal, nak bg kat MIL jelah terus :)(baru pakai seco-et)

Dan ini Video Michelle Phan , aku suke tgk cara dia mekap..
nmpk mudah je :)..nanti nak try lah, bila muke aku dah ok sket…