Relaktasi: Tutup Buku

Autopublished Entry

Dengan ini sy mengumumkan..sy sudah berhenti dari program relaktasi sejak pulang dari KL last week…(hu hu hu sedih tau)…Medela Mini-E sudah tersimpan rapi dalam box dia..(simpan utk kegunaan akan datang…utk adik @adik2 E-ein..heh)

Maaf kan mama ye E-ein cayang..disebabkan mama asyik outstation & jadual nya padat yang amat..mama selalu miss nak breastpumping..dan lama – lama susu macam tak kuar dah..& mama pun dah frust..Abah E-ein kata..”takpelah janji anak sihat..

Buat mommies di luar sana yang masih BF,teruskan ok?Mommies yang guna FM mcm aku, insya Allah anak kita akan membesar dgn sihat, cergas & cerdas, kita dah lakukan yang terbaik!

**2-3 hari lepas terbaca satu blog yang menceritakan(lupe dah kat blog sape..) , ade mommies BF gado2 dgn mommies FM…kuar lah istilah anak lembu bg babies yang minum susu lembu, pas tu ade yg kata babies yg minum susu FM membesar jadi budak jahat la…astaghfirullah…..ada ke patut?

**Membazir ke beli breast pump letrik yg rege RM400++ ni?bagi aku tak…janji aku dah berusaha cuma tak berjaya je…simpan utk baby akan datang nanti 🙂

*E-ein anak kacang soya lah sbb dia minum susu soya Isomil hahaha…(Wink2 ^_^)

Relaktasi: Jadual ku & progress…

Dah lame aku nak update ttg relaktasi ni tapi entry ni 2-3 hari gak jadi draft before aku dpt publishkan…draft ni aku taip on 15th Sept sebenarnye..

Jadual sesi pumping
(1 sesi pumping 15 – 30 minutes, kalau E-ein menangis/meragam time tu, jadilah 10 minit shj )

4.30 pagi @ 5.30 pagi: sebelum @ selepas sahur
7.00 pagi: before antar E-ein ke umah babysitter

12.30 tghari: oleh kerana aku tak amik rehat 10pagi, so aku rehat tghari awal skit
5 petang: balik dari keje
8 malam: selepas berbuka & solat maghrib
10 malam or 12 malam : kalau tido lambat, aku pump kul doblas malam….

2 pagi: yg ini selalu fail sbb aku tido mati wahahaha..

~perubahan yang aku dah rasa sejak relactation nih:
1.cepat lapar( mlm lepas berbuka asyik nak mengunyah jek!siangnye kenalah tahan sbb puasa kan..)
2.breast rasa penuh wpun bila pam, kuar sikit je
3.breast rasa bengkak bila lmbt pam

~tempoh dari tarikh start relaktasi:lebih kurang 2 minggu (start on 30/08/09)

dan ada satu tips yg aku baru baca dari blog Hayatie, nak kongsi dgn kawan2….

~buat pumping session dlm tempoh 1 jam semasa menonton tv, masa iklan, pam.Bila cerita dah sambung balik, berhenti rehat dulu.Bila iklan lagi, pam lagi smpi abis cite kat tv tu dlm masa sejam.Aku dah praktikkan(time tgk tv malam2), mmg susu mcm laju sikit keluar…(walaupun smpi skrg belum cecah 05.0 oz lagi per session…fuh fuh susu oh susu cepatlah jadi byk!)~ > Qastalani & Qis, try la , mmg berkesan!

Hasil dlm minggu ni(per session)

Hasil pada 3 September(sila bandingkan dgn gmbr di atas..adalah kemajuan kan...siri motivasi diri sendiri nih....)


Relaktasi agak mencabar sebenarnya, ada masa rasa frust juga dan geram sbb susu masih tahap ciput je..tapi bila tgk progress yang ada wpun sgt slow, rasa bersemangat semula…baru 2 minggu aku start…yep, quite painstaking, tapi demi E-ein aku teruskan juga!

Sekian update utk relaktasi.YAKIN BOLEH!!

Relactation:Medela La La La…

Hari ini saya sungguh suka hati,
berjaya membeli breast pump idaman hati,

bolehlah sy pam susu tiap2 hari,

tanpa lenguh tangan dan lenguh jari!!!

Hehehe….pagi tadi aku g meeting kat HQ,Putrajaya sebenarnye.Balik dari meeting, ajak driver singgah kat Sri Kembangan, g cari kedai Momslittleones….pusing2 punya pusing kat Sri Kembangan tu, dah nak putus asa sbb tak jumpe pon landmark iaitu Pasar Borong selangor & Jusco Taman Equine, hampir nak balik semula ke Kluang.Last2 aku tergerak nak call Pn Rita from Momslittleones tu, dia bg direction yg sgt tepat (TQ kak ye..), berjaya juga kami smpi ke Momslittleones…..aku nak beli online sebenarnye tapi alang2 dah ke sini, beli je lah terus, nak tggu pos lambat pulak…memula nak beli spectra 3 but no stock..ade kawan rekemen Medela Mini Electric ni..katanye smpi anak kedua dia masih pakai,ok jek…

Sampai Kluang dekat kul 4 petang, serba salah nak masuk opis, lagipun penatlah travel, kalo aku g opis aku tak wat keje gak (hehehe)….balik umah terus testing, so ulasan aku: good product, the suction mimics baby suckling, ringan, portable & senang guna kalo travel(2 in 1 : letrik boleh, bateri AA pun bleh), cuma..a bit noisy lah…tapi ciri2 lain, thumbs up!

Hasil perahan petang tadi(ada sedikit kemajuan sudaaa…)
To Mummy Qis: Tq for relactation article mu itu, kalo tak, haram tak tau pasal relaktasi ni..dan juga ade sedikit kejelesan melanda di atas harga Mini E kat Medan hukhukhuk….nak kirim kat Qis, lepas raya lak baru dapat..lame lagi nak tnggu…:) same2 kita usahakan relaktasi k… (sy baru pas bc entry Qis pasal Mini E gak hehehe chaiyok2!)

Gmbr2 seterusnya tiada kaitan secara langsung dgn tajuk tapi diletakkan sebagai penghias entry hehehe!

Relaktasi: Sempatkah?

Stok EBM aku tinggal 5 bekas jek..huhuhu…sempat ke ni…rasenye stok ni abis dulu baru lah susu dtg balik..takpe2..think positive…jgn stress nanti lagi susu takmo keluar.Aku anggap susu ISOMIL yang E-ein minum skrg, bukan sebagai ganti susu ibu tapi as an ally dlm relaktasi yang aku nak buat ni….sementara nak tggu susu bdn flow smoothly again…Rom tak dibina dlm masa sehari kan…amin…

5 bekas jek tinggal..cukup utk 5x penyusuan..huhuhu..thn 2 hari je nih..(aku bg E-ein minum EBM waktu mlm je..)

stok pada bulan Jun (kenangan sungguh..tulah dulu taknak simpan byk2…dasar pemalas..dush dush kat kepala sendiri)

antara usaha..beli milkmaid tea yang dikatakan boleh merangsang pengeluaran susu…beli dari Momlittlesones,order kelmarin, smpi semalam(wow mmg cepat)..belum bancuh lagi,berbuka dah minum mcm2, tak teringat nak minum teh ni(kalau ok, nak beli satu pek..)hasil petang semalam…ciput je susu nye(hehe antara nmpk tak nmpk jek) huhuhu sedey..tapi kalau dah ade sikit tu..kira ada harapanlah kan..

usha2 breast pump letrik…harganya wow,ratus2 ade, riban2 ade ngeeee..(gmbr ehsan dari Momlittleones……Insya Allah akan ku beli juga..tgh mencari2 mane yg sesuwei dgn budget…

Relactation…the remaking of mother’s milk Part 2

continued from previous entry…

Breast Over Bottle

It will, of course, be easier to “train” a 10-day-old newborn to take the breast over a bottle than it will a 5-month-old baby. A baby must work harder at the breast than at a bottle, so many babies habituated to bottle feedings may initially be reluctant to nurse. Make the transition a gradual and gentle one. Start by bottle-feeding the baby in nursing position, keeping her cheek close to your bare breast, and positioning her such that she must turn in toward you to take the bottle. Offer the breast frequently, and always before the bottle, but don’t fret if she doesn’t readily suckle. She will in time.

Many relactating or induced lactating women opt for a supplemental feeding system like Medela’s Supplemental Nursing System (SNS) and the Lact-Aid Nursing Trainer, which can help you to nourish your baby at the breast whether or not you’re yet producing milk. A hidden pouch holds supplemental milk or formula, and a small, discreet tube is taped to your breast to extend just beyond your nipple. At once, baby is rewarded for suckling your breast, she gets enough nourishment, and she stimulates your own milk production. As your milk comes in, you’ll find yourself able to gradually lessen the amount of supplementation needed to satiate her.

Note: Be sure to have your baby’s weight gain closely monitored by a supportive pediatrician.

More Milk, Please

With these supply boosters up your sleeve, your milk-making success is even more likely:

  • Try fenugreek (diabetics, please seek the counsel of a physician before taking) and blessed thistle (Mother’s Milk tea is a good source of both) or brewer’s yeast.
  • Seek the guidance of a trusted doctor and certified lactation consultant; a few moms are advised to take milk-inducing hormone therapy.
  • Rest often and eliminate as much stress as possible.
  • Keep your baby close and encourage her to nurse often.
  • Consider pumping several weeks in advance of an adopted baby’s arrival.
  • Opt for pumping more frequently over lengthening individual pumping sessions, and maintain a regular pumping schedule.
  • Eliminate all caffeine and alcohol.
  • Be wary of any drugs, including contraceptives, allergy medications, and hormone replacement therapy, which may adversely affect your milk supply.
  • Pump after every feeding to stimulate further milk production (many women pump one breast while the baby nurses from the other).
  • Go on holiday (be sure to enlist your partner’s support on this one): indulge in a whole week spent doing nothing but eating well, drinking lots of fluids, resting, snuggling, and, of course, nursing!

Just Rewards

Breastfeedingor the return to breastfeedingcan be a beautifully intimate, loving, and rewarding experience for both mother and baby. If you want that for yourselves, don’t spend another minute simply wishing, wondering, or worrying about it. Go forth and make milk!

For Further Support:
La Leche League http://www.lalecheleague.org
International Lactation Consultant Association http://www.ilca.org

Relactation…the remaking of mother’s milk

I find this while google-ing….very good infos for relactation mothers…

From Bottle to Breast – The Remaking of Mother’s Milk
by Alisa Ikeda

Perhaps you left the hospital intending to feed your baby formula, but you now long to breastfeed, or your little one’s system has proven intolerant to formula. Maybe you’ve been apart from your newborn due to hospitalization and your milk has already “dried up.” Perhaps you got off to a poor breastfeeding start because you had an unusually difficult time healing after a c-section, or your baby “weaned” far earlier than you’d hoped. Maybe you’re adopting and would love the chance to breastfeed. Read on! With a little know-how and lot of patience, you can indeed makeor remakemother’s milk.

Relactation and Induced Lactation

Relactation, the rebuilding of one’s milk supply weeks or even months after lactation has stopped, or induced lactation, the production of milk from where there was none (as may be the case with adoptive moms), are both viable options for any woman eager to breastfeed.

But under these circumstances, the making of milk is a time-consuming undertaking likely to be fraught with moments of heartbreak, frustration, and worrybut many more, and more lasting, moments of joy, tenderness, and pride. A few dos and don’ts will get you through the worst of it and onto the best:

  • Do it for the right reasons
  • not because you think you should but because you truly want to experience the unparalleled closeness of breastfeeding.

  • Don’t expect your milk to show up overnight.
  • Do get the support of your family and doctors.
  • Don’t be discouraged by the need to supplement; recognize that supplementation, in the beginning and possibly throughout your breastfeeding relationship, doesn’t at all diminish the importance of your commitment and the value of your milk.
  • Do enlist the help of a certified lactation consultant (you can locate one through your hospital, La Leche League, or the International Lactation Consultant Association).

How it Works

Ideally, a woman’s pregnancy prepares her body to produce milk, the experience of birth gets the milk “flowing,” and her baby’s suckling provides the demand that keeps the milk supply up. Though this may not have been the case in your particular situation, that doesn’t mean you can’t now make milk.

Prolactin and oxytocin, the milk-making and milk-releasing hormones, are pituitary (not ovarian) hormones. That means even a woman who’s never been pregnant may be able to lactate, as may a woman who has had a hysterectomy. Both prolactin and oxytocin are produced in direct response to nipple stimulation by massage, breast pump, and baby’s nursing. Most effective in stimulating your milk supply, of course, is your baby. So nurse as frequently as possible. Next to your baby, an efficient hospital-grade double-electric pump, used frequently (every two to three hours) for about 15 minutes a session, may be your ace in the hole.

How Much Milk Will You Get and When?

Be patient, as your milk may be painfully slow in coming. Don’t be discouraged by mere drops after weeks of effortwhere’s there’s any milk at all, there’s likely to be much more! Look for other encouraging signs of success, including fuller, more tender breasts, nipples changing color, increased thirst, and changes in menstrual cycle or libido.

Don’t fall prey to performance anxiety, as it will only hinder milk production. Rest assured that most all mothers are able to produce at least some milk, though the amount varies considerably from woman to woman. If you view supplementation as your ally in this process, you’ll be much happier, more relaxed, and pleasantly surprised by all that you do make. Remind yourself that any amount of mother’s milk will benefit your baby.

It’s impossible to determine how long it will take to build your supply. It is known that the hormone level is naturally highest in mothers who delivered a baby within three months. So if you’re a mom trying relactation within that 3-month window, you’re chances for success are especially high.

to be continued…

Relactation….a new hope?a new journey?

Aku nak mulakan langkah pump susu semula…alhamdulillah dapat dorongan dari Cg Fly dan juga mertua…dan juga aku dah mula bagi E-ein minum EBM yang masih berbaki dalam fridge pada waktu malam.(Dekat sebulan jugak aku tak bagi..sebab aku rasa penat & leceh nak thaw kan susu, nak hangatkan lagi…huhuhu..pemalas nye aku..)

Sebenarnye sejak semalam (30 Ogos)aku dah start…letih juga mengepam guna manual breast pump yg mmg sedia ada cap Heinz Camera.Tapi bila tgk ada lah 3-4 titik susu yang kuar pun dah cukup buat aku rasa hepi 🙂 …

Hari ni pulak, aku minum susu segar segelas dua lepas berbuka…before pumping, dah terasa breast mcm full, tapi masih juga 3-4 titik je yang keluar…aku pump juga sbb kalo berhenti, kang langsung takde…nak tunggu upgrade breast pump, lum tau lagi, dari aku menunggu & susu makin tak ade, pakai je la pump yang sedia ada..penat sikit lah tapinya…

Nak tanya kawan2 yang mungkin penah buat relaktasi ni…sekali sesi pumping nak pump berapa lame ye?biasanye aku tahan dalam 15-20 minit je, pastu surrender sbb tgn lenguh….lagipun masa susu masih byk dulu, aku pump dalam tempoh macam tu juga…