OrphanCare…sy hargai niat murni kamu!

Aku terjumpa ni masa tgh belek2 blog Daniel Zain….My friend, Qastalani @ Karipapsayur pun aktif dlm Orphancare ni..sayangnya mcm takde cawangan di Kluang je....

“Abandoned and left to die. This is the fate of an increasing number of unwanted babies that end up in toilets and rubbish bins among other places. A few are found dead while others are saved in the nick of time.

With this in mind I’d like to share some info on OrphanCARE, an NGO dedicated to solving this issue.

Give your baby a chance for a better life

Protect your baby’s right to life

  • Do good by giving your baby to OrphanCARE who will provide him/her with caring parents.
  • If you want help at any stage of your pregnancy, please call or come to OrphanCARE.
  • We will assist you with the safe delivery of your baby.
  • You don’t have to face this difficult predicament on your own.
Contact OrphanCARE at our 24hour helpline @ 03 7876 1900



———————————————



What we do



OrphanCARE is working closely with the Ministry of Women, Family & Community Development to expedite the adoption process whereby abandoned and orphaned babies and children are quickly matched up and placed with suitable parents.

We undertake awareness programmes to make society recognise that orphans ans abandoned children should not be left permanently in orphanages or shelter homes.

We have a database of interested adoptive parents with complete background profiles and are working with orphanages, single mother shelter homes, hospitals and clinics to provide suitable families for orphans and unwanted or abandoned babies.

About orphanCARE


OrphanCARE is a non-profit organisation established in April 2008, under the patronage of HRH Sultanah Pahang Hajjah Kalsom. It aims to give every orphan and abandoned baby a chance to feel love and care in the security of a family in accordance to our tagline “Every child needs a family”.

Most orphanages are often ill-resourced to provide children the kind of love, attention and security that could be offered by families. Orphans and children who spend large parts of their childhood in orphanages, in large number of cases grow up (unsurprisingly!) with low self-esteem resulting in behavioral problems, delinquency, and poor academic performance. Many leave orphanages at the age of 18 without a family support system, making it difficult for them to start a new life.
Unwed mothers whom abandon their babies are mostly young and come under pressure arising from social stigma and legal implications, compounded by a sense of hopelessness due to not knowing where to seek help. OrphanCARE was set up to discourage such women from abandoning their babies by providing the assurance that their babies would be placed in good homes.

For more information or if you would like to volunteer, please contact us at:

OrphanCARE
6, Jalan SS 1/24A
Kampung Tunku
47300 Petaling Jaya
Selangor Darul Ehsan

Email: orphan.care@gmail.com

Tel: 03 7876 1900


Ingin mengabadikan kenangan terindah anda?
Kami bersedia merealisasikan impian anda!
KedaiGambarKami-Johor | Melaka | KL | N9 Family Photographer
Photobook & Poster Printing juga ada di sini!

Advertisements

Hero..kukagumi ketabahanmu


Gambar milik kakimotong

Ingat tak cerita kucing kat sini?Kucing yang tak ada kaki depan dek dipotong manusia bodoh lagi kejam gara2 kucing tu curi ikan?No wonder lah org boleh buang bayi, dera kanak2.Sebab nya mereka yg macam nilah.Suka menunjuk terrer dan kuat tak kena tempat.Tunjuk berani dan kuat pada yang tak bermaya.

Nama kucing ni Hero.Bagi aku dia memang hero sehero2nya.Sgt tabah, sedangkan dia tak mengerti tentang kekejaman yang berlaku pada dia.I wonder if could he remember the cruelty that happened to him.

*kekejaman berlaku di mana-mana shj, bukan shj di Israel, kat Malaysia pun berlambak.Marilah kita mendoakan mangsa perang, mangsa dera, mangsa bunuh, dan juga haiwan2 yang teraniaya ini.

Tengoklah Hero yang sangat bijak walaupun dia adalah haiwan yang disebut2 orang, tak punya akal.Kalaulah aku dapat jumpa Hero, nak peluk2 Hero ni..Kudos to his owner yang sangat2 menyayangi Hero…

Oh ya, anda boleh memberi sumbangan kat Hero di sini(atau nak bg makanan, permainan atau ape2 je..).Bukan tuan dia yang mintak, ramai pelawat dan kawan2 owner ni sendiri nak derma kat Hero…

NO AKAUN UNTUK SUMBANGAN KEPADA HERO : 1140 9900 1819 64(RHB)

Pada mulanya saya dan isteri amat berberat hati untuk menerima bantuan kewangan untuk Hero kerana kami masih mampu untuk menyaranya dan tidak mahu dikatakan mengambil kesempatan ( Klik Sini ). Tetapi oleh kerana ramai di antara pembaca-pembaca blog ini ( ada yang datang daripada email, komen2 dan Inbox dari Youtube saya dan Facebook ) yang ingin menghulurkan saluran kewangan buat perbelanjaan Hero, dengan ini saya memberikan nombor akaun untuk memudahkan proses transaksi online. Insyaallah saya akan buat entri khas tentang segala perbelanjaan Hero dengan wang yang dihulurkan oleh pihak tuan-tuan. Saya juga ingin menegaskan di sini bahawa saya bukan meminta derma melalui KAKIMOTONG.BLOGSPOT.COM ini. Segalanya saya lakukan di atas permintaan dari kalangan para pembaca dan peminat Hero. Terima kasih di atas segala sokongan dan sumbangan.


Hero dan anak kembar tuannye

Ingin mengabadikan kenangan terindah anda?
Kami bersedia merealisasikan impian anda!
KedaiGambarKami-Johor | Melaka | KL | N9 Family Photographer
Photobook & Poster Printing juga ada di sini!

Video yang boleh buat aku nangis-selain video gmbr2 org buang/dera bayi/anak

Tak mo cakap lebih..korang tgklah…Tak dapat bygkan Oni atau Chibi tanpa kaki..(owhh..dah lama tak cite poasal anak2 aku yg dua ekor tu..hehehe jadi anak tiri kejap sebab ada E-ein-jgn risau, makan pakai sume cukup utk budak berbulu dua ekor tu)

Owner video dan kucing ni kat sini:KakiMotong

Sanggul tinggi-tinggi, sampai cucur atap!

Sanggup kah?


Dah banyak blog aku baca pasal ni… yang kat bawah ni dari blog Kak Chik, thanks ye Kak Chik!:

It’s a trend nowadays that many muslim Malaysian women are into the new hijab wearing i.e. wearing a shawl-like syrian style hijab. I posted on my Fb status recently stating that I too, would want to wear the syrian women hijab style with high bun but unfortunately my hair is short thus cannot tie or do a bun at all. I also received few suggestions to buy fake buns online or at Arzu, KLCC.
I used to study in an arabic-medium school and had learned that when you wear tudung, you’re not supposed to show any indication that your hair is long by tying your hair really high/do a bun until men can notice the presence of your long hair eventhough you wear your cover/hijab. That defeats the purpose of wearing a hijab. However, I can’t remember the hukum whether it’s haram or harus or makruh.
Being curious, I googled about this sanggul arab issue and found the hadith related:
Quote::
“ akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka (isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang (nipis & ketat). Di atas kepala mereka pula (wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat”
– hadith riwayat Ahmad, jil.2, ms. 223.
Rasulullah s.a.w bersabda:
Quote::
“dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka di dunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini”
–hadith riwayat Muslim. Hadith no 212-
I would say that I was tempted at first as I saw some women/celebraties/tv presenters looked really pretty wearing the syrian style hijab with high sanggul/bun. Sometimes, bila nak cantik, manusia selalu lupa pada hukum walaupun dah belajar. I am one of them. Bila nak buat benda jahat, laju je.
Anyway, in wearing hijab, niat perlukah menghalalkan cara? I dare not jatuhkan hukum or say that it is haram wearing the fake sanggul arab. However, at the moment, I’ll just forget about buying the sanggul arab thingy.
Tulisan ini ialah hasil nukilan: Haslinda binti A. Karim.(rasanye dari emel, betul ye Kak Chik?)


Gila kuasa- apekehal?

Tih tih tih!Dengan ini sy melancarkan blog sy yang paling baru iaitu Catlina On Makan – Makan which is inspired by Kak Hana, Kucingorengemok & Hazila.Ape kaitan dgn tajuk di atas?Hehe..rasa mcm gila kuasa sebab masuk ni, ini ialah blog aku yang keenam!!!!Hihihihi!

Reason aku buat blog ni:
1.Kumpul resepi yang pernah dan bakal aku buat supaya tak lupa.
2.Bagi semangat nak masak sebab skrg ni aku saaangatlah malas nak masak.
3.Cerita pasal makan2, gi kedai makan, etc.Kalau nak cerita selalu kat Catlinaflybaby mcm tak best sebab ni blog E-ein.

Tak taulah ade org nak jenguk ke tak…tapi it’s ok since aku buat pun utk tgk personally je, if ada org nak jenguk, alhamdulillah!Aku alu2kan!Nak wait and see jugak adakah blog ini bertahan lama hehehe

Dan juga aku bercadang nak buat food blog review by random kat blog Makan-makan ni.Maybe aku akan start dgn tiga blog di atas tu dulu…tootalooo!!!

Rukun Islam Lima Perkara-Konfius nih

Sembang-sembang dgn adik ipar aku yang bercuti minggu lepas (dia keje kat KL)..dia tanya,” Kak ina, puasa tu rukun Islam ketiga kan?”
Aku kata ya.Aku tanya, “kenapa kak?”(satu famili panggil dia akak termasuk aku).

“Adik (darjah satu)periksa kat sekolah dia, dia jawab puasa tu rukun ketiga, tapi cikgu pangkah.Dalam buku teks diorg, puasa rukun keempat.”

Hmm..macamana tu?kena ikut urutan atau memang takpe mix2 ni?sebab aku rasa aku belajar dulu pun puasa , yang ketiga..zakat yang keempat.

1.Mengucap 2 kalimah syahadat
2.Solat lima waktu
3.Berpuasa di bulan Ramadhan
4.Menunaikan zakat
5.Megerjakan Haji

Kesian kat adik ipar aku tu, konfius nanti dia…Apa pendapat korang or lagi bagus if ada ustaz/ustazah boleh jawab …

Dalam website kat bwh ni, puasa :rukun ketiga, haji: rukun keempat, zakat: rukun kelima.Pulakkkkkkk!!

Wuhaiiiii..budak sekolah!


Gambar sekadar hiasan.Sumber dari sini.

Pagi semalam aku ke 4 buah sekolah di area tempat kerja aku.Niat aku nak menghantar pamphlet pasal majlis konvo & bazaar jualan kat tempat keje aku pada 27hb Apr ni.Bukannye tak leh suruh driver tapi alang2 aku dah keluar nak gi bandar, aku singgah je sekolah2 tu sekali.

Tiga sekolah pertama, di kawasan bandar.Bila aku masuk je kwsn sekolah, budak2 sekolah yang selisih dgn aku bagi salam ” Assalamualaikum cikgu“..alhamdulillah..sejuk hati aku dgr walaupun aku ni cikgu kat institut bukan kat sekolah ;)….

Masuk sekolah keempat(area pendalaman sikit), aku bersama lagi sorg staf perempuan, lalu kat tepi sebuah kelas darjah 6 ni.Cikgunya ada dalam kelas, sedang berckp dgn 2 org lagi murid.Sekilas kami lalu, kedengaran “peeeewwiiittt!peewwwwiiittt!“..Masya Allah..memang budak2 ni tak hormat kat cikgu diorg…kalau cikgu tak ade, aku boleh terima lagi, ni cikgu ada kayt meja depan diorg tu haaa….ape nak jadi mcm ni, kecik2 dah tunjuk samseng dgn tunjuk gatal.Dik, kami ni sebaya mak /kakak/makcik kamu tahu tak????Baru berkhatan 2-3 tahun lepas, pantang nampak perempuan,dah naik sheikh kamu ye?

Ok..done mumbling, aku nak jemput semua ke Majlis Konvokensyen & Bazaar Jualan kat bwh sini okeh..:) Sekian.

*ini bukan flyer/pamphlet asal.Aku buat sendiri utk iklan jap hehe!

Saya tau saya ketinggalan keretapi…

Baru ada twitter! Thanks to Qas yang sudi menerangkan panjang lebar kepada ku..hihi ..jom tweet2..(menatang ape tweet2,hash tag bla bla bla ni pun tak mahir lagi hahaha…) ~ nanti nak wat twitter utk KedaiGambarKami pulak....wakakaka..sori laa..aku ketinggalan rupanye!

http://twitter.com/catlinaflybaby

I follow u, u follow I..gitu?hehehe..

Tanpa nama..tampilkan diri anda ye kalau berani…

~Senarai peserta Nur Dayana Insyirah Give away akan diumumkan dalam 2-3 hari lagi..maaf sy belum sempat berblogwalking ..tungguuuu..~

Aku baru je mengumumkan pemenang contest KedaiGambarKami -Aivee Emart semalam. Then, kami ada kunjungan dari encik/puan/cik tanpa nama yang menyatakan ketidakpuasan hati beliau atas keputusan tersebut sampai mempertikaikan keputusan juri. Siap cakap aku tak publish komen dia…tolong ye, aku dah lame buang word verification dan comment approval kat blog kami tu.So takde masalah komen tak keluar melainkan encik tanpa nama lupa nak tekan publish/terbitkan komen..

Nak bagi hadiah kat org pun jadi isu…aku dah byk kali masuk contest, dan bila tak tersenarai, aku paham itulah keputusan juri…sama jugak mcm pertandingan lain samada dlm blog atau tv, mesti lah org yang tak menang rasa tak puas hati..tipulah kalau aku tak puas hati, mesti ade walau sepicing pun perasan tu tapi suami aku selalu ingatkan aku, “bukan rezeki awak lah tu”…jadi aku boleh menerima apa saje keputusan contest yang aku pernah masuk..

To encik/cik/puan tanpa nama, kalau anda baca entry ini( ade link blog ni kat KedaiGambarKami-aku sengaja tak publish kat KedaiGambarKami sebab nak jaga professionalism blog tersebut utk bisnes bukan utk menceceh ye..), keputusan juri adalah muktamad!(keputusan juga bergantung atas kesediaan pemenang nak dtg ke Johor atau tidak if menang grand prize).Kalau anda ade keberanian maka contactlah sy no telefon ade terpampang kat situ..kalau anda berani lah…:) tapi kalau anda berani anda akan guna profile anda utk komen kat blog kami tu kan..so aku budget you must be one of the contestants atau sedara mara contestant yang masuk tu…but hence..anda org tak bernama…apakah erti berani pada anda kalau nama pun tak berani nak publish?

Saya yang berani kerana benar,
Catlina

Tiada lagi…

Gambar dari Google..mesti Paknil paling terasa sgt2 sebab dia kendalikan
rancangan bersama Din kat Era setiap hari….

Al Fatihah…buat Allahyarham Din Beramboi atau nama sebenar beliau Mior Ahmad Fuad Mior Badri.Sedap rupanye namasebenar arwah.Buat kita berigat masa ajal maut menjemput bila-bila masa shj….Semoga Allah cucuri rahmatnya..amin..

Boleh baca kat sini utk berita lanjut.

« Older entries