Kami dah balik…..

Dah Sampai

Alhamdulillah dah selamat smpi petang semalam..sseronok jumpa keluarga kat kampung & jumpa sepupu2 E-ein,Amir & Alif.Sebenarnye bertolak balik dari Kelantan on 23hb, kami singgah berehat & bermalam di Kuantan sebab E-ein penat kalau travel 12 hours straight…kesian dia.Masa balik ke Kelantan, tempoh perjalanan jadi 15 jam sbb byk kali berhenti.Nampaknye lepas2 ni kalau balik Kelantan, aku & Cg Fly bercadang akan bermalam di Kuantan sebelum meneruskan perjalanan balik semula ke Johor.

23 September:Hospital-KMC
Masa aku taip entry ni, kami baru balik dari hospital Kluang.Nak kata E-ein tak sihat,macam sihat.Nak kata sihat, mcm tak sihat..sebenarnye E-ein kerap sgt berak skrg..selang 3-4 jam dia berak,tak lah berak cair, tapi bila dia kerap berak,takut dia dehydrated.Masa kat Kuantan, subuh2 kami pegi ke Kuantan Medical Center (KMC) sebelah hotel(ada 24hour clinic),sbb sebelum tu E-ein dah berak 4x utk dari malam bwk ke subuh….tapi dia tak nmpk cam sakit, menyusu mcm biasa,aktif & nmpk hepi jek.Doktor (yg mamai2 baru bgn tido) bg air garam(ORS) dan ubat antibloat.Katanye kalau berlarutan, kena masuk air nih.

25 September:Hospital-Kluang
Ada sedara mara kata, ni beralih bulan, tak perlu risau…tapi aku tak puas hati…& taknak menyesal kalo jadi ape2 kat E-ein.Kat Hospital, doktor kata, kalau dia berak 6-7kali sehari baru kena risau….kata doktor, travelling stress & dpt ubat ORS dan Smecta.Sebelum g spital pg tadi, aku perah susu & dpt lah dlm 4 sudu besar & aku suapkan kat E-ein..alhamdulillah, setakat g spital tadi dia tak pulak berak2 lagi….harap2 E-ein ok pasni…amin..

dan to my darling hubby Cg Fly , semoga cepat sembuh, dia tgh demam tu maklumlah travel jauh..cian dia…

Antara gambar2 E-ein otw ke Kelantan

Zzzzzzzzzz

Bila bgn, dia main dgn cloth book utk menghilangkan boring

Gambar2 raya akan diupdate kemudian ye…tata for now!
(waaa..malasnye nak balik keje!!!!)

Relaktasi: Jadual ku & progress…

Dah lame aku nak update ttg relaktasi ni tapi entry ni 2-3 hari gak jadi draft before aku dpt publishkan…draft ni aku taip on 15th Sept sebenarnye..

Jadual sesi pumping
(1 sesi pumping 15 – 30 minutes, kalau E-ein menangis/meragam time tu, jadilah 10 minit shj )

4.30 pagi @ 5.30 pagi: sebelum @ selepas sahur
7.00 pagi: before antar E-ein ke umah babysitter

12.30 tghari: oleh kerana aku tak amik rehat 10pagi, so aku rehat tghari awal skit
5 petang: balik dari keje
8 malam: selepas berbuka & solat maghrib
10 malam or 12 malam : kalau tido lambat, aku pump kul doblas malam….

2 pagi: yg ini selalu fail sbb aku tido mati wahahaha..

~perubahan yang aku dah rasa sejak relactation nih:
1.cepat lapar( mlm lepas berbuka asyik nak mengunyah jek!siangnye kenalah tahan sbb puasa kan..)
2.breast rasa penuh wpun bila pam, kuar sikit je
3.breast rasa bengkak bila lmbt pam

~tempoh dari tarikh start relaktasi:lebih kurang 2 minggu (start on 30/08/09)

dan ada satu tips yg aku baru baca dari blog Hayatie, nak kongsi dgn kawan2….

~buat pumping session dlm tempoh 1 jam semasa menonton tv, masa iklan, pam.Bila cerita dah sambung balik, berhenti rehat dulu.Bila iklan lagi, pam lagi smpi abis cite kat tv tu dlm masa sejam.Aku dah praktikkan(time tgk tv malam2), mmg susu mcm laju sikit keluar…(walaupun smpi skrg belum cecah 05.0 oz lagi per session…fuh fuh susu oh susu cepatlah jadi byk!)~ > Qastalani & Qis, try la , mmg berkesan!

Hasil dlm minggu ni(per session)

Hasil pada 3 September(sila bandingkan dgn gmbr di atas..adalah kemajuan kan...siri motivasi diri sendiri nih....)


Relaktasi agak mencabar sebenarnya, ada masa rasa frust juga dan geram sbb susu masih tahap ciput je..tapi bila tgk progress yang ada wpun sgt slow, rasa bersemangat semula…baru 2 minggu aku start…yep, quite painstaking, tapi demi E-ein aku teruskan juga!

Sekian update utk relaktasi.YAKIN BOLEH!!

Relactation:Medela La La La…

Hari ini saya sungguh suka hati,
berjaya membeli breast pump idaman hati,

bolehlah sy pam susu tiap2 hari,

tanpa lenguh tangan dan lenguh jari!!!

Hehehe….pagi tadi aku g meeting kat HQ,Putrajaya sebenarnye.Balik dari meeting, ajak driver singgah kat Sri Kembangan, g cari kedai Momslittleones….pusing2 punya pusing kat Sri Kembangan tu, dah nak putus asa sbb tak jumpe pon landmark iaitu Pasar Borong selangor & Jusco Taman Equine, hampir nak balik semula ke Kluang.Last2 aku tergerak nak call Pn Rita from Momslittleones tu, dia bg direction yg sgt tepat (TQ kak ye..), berjaya juga kami smpi ke Momslittleones…..aku nak beli online sebenarnye tapi alang2 dah ke sini, beli je lah terus, nak tggu pos lambat pulak…memula nak beli spectra 3 but no stock..ade kawan rekemen Medela Mini Electric ni..katanye smpi anak kedua dia masih pakai,ok jek…

Sampai Kluang dekat kul 4 petang, serba salah nak masuk opis, lagipun penatlah travel, kalo aku g opis aku tak wat keje gak (hehehe)….balik umah terus testing, so ulasan aku: good product, the suction mimics baby suckling, ringan, portable & senang guna kalo travel(2 in 1 : letrik boleh, bateri AA pun bleh), cuma..a bit noisy lah…tapi ciri2 lain, thumbs up!

Hasil perahan petang tadi(ada sedikit kemajuan sudaaa…)
To Mummy Qis: Tq for relactation article mu itu, kalo tak, haram tak tau pasal relaktasi ni..dan juga ade sedikit kejelesan melanda di atas harga Mini E kat Medan hukhukhuk….nak kirim kat Qis, lepas raya lak baru dapat..lame lagi nak tnggu…:) same2 kita usahakan relaktasi k… (sy baru pas bc entry Qis pasal Mini E gak hehehe chaiyok2!)

Gmbr2 seterusnya tiada kaitan secara langsung dgn tajuk tapi diletakkan sebagai penghias entry hehehe!

Relaktasi: Sempatkah?

Stok EBM aku tinggal 5 bekas jek..huhuhu…sempat ke ni…rasenye stok ni abis dulu baru lah susu dtg balik..takpe2..think positive…jgn stress nanti lagi susu takmo keluar.Aku anggap susu ISOMIL yang E-ein minum skrg, bukan sebagai ganti susu ibu tapi as an ally dlm relaktasi yang aku nak buat ni….sementara nak tggu susu bdn flow smoothly again…Rom tak dibina dlm masa sehari kan…amin…

5 bekas jek tinggal..cukup utk 5x penyusuan..huhuhu..thn 2 hari je nih..(aku bg E-ein minum EBM waktu mlm je..)

stok pada bulan Jun (kenangan sungguh..tulah dulu taknak simpan byk2…dasar pemalas..dush dush kat kepala sendiri)

antara usaha..beli milkmaid tea yang dikatakan boleh merangsang pengeluaran susu…beli dari Momlittlesones,order kelmarin, smpi semalam(wow mmg cepat)..belum bancuh lagi,berbuka dah minum mcm2, tak teringat nak minum teh ni(kalau ok, nak beli satu pek..)hasil petang semalam…ciput je susu nye(hehe antara nmpk tak nmpk jek) huhuhu sedey..tapi kalau dah ade sikit tu..kira ada harapanlah kan..

usha2 breast pump letrik…harganya wow,ratus2 ade, riban2 ade ngeeee..(gmbr ehsan dari Momlittleones……Insya Allah akan ku beli juga..tgh mencari2 mane yg sesuwei dgn budget…

Relactation…the remaking of mother’s milk Part 2

continued from previous entry…

Breast Over Bottle

It will, of course, be easier to “train” a 10-day-old newborn to take the breast over a bottle than it will a 5-month-old baby. A baby must work harder at the breast than at a bottle, so many babies habituated to bottle feedings may initially be reluctant to nurse. Make the transition a gradual and gentle one. Start by bottle-feeding the baby in nursing position, keeping her cheek close to your bare breast, and positioning her such that she must turn in toward you to take the bottle. Offer the breast frequently, and always before the bottle, but don’t fret if she doesn’t readily suckle. She will in time.

Many relactating or induced lactating women opt for a supplemental feeding system like Medela’s Supplemental Nursing System (SNS) and the Lact-Aid Nursing Trainer, which can help you to nourish your baby at the breast whether or not you’re yet producing milk. A hidden pouch holds supplemental milk or formula, and a small, discreet tube is taped to your breast to extend just beyond your nipple. At once, baby is rewarded for suckling your breast, she gets enough nourishment, and she stimulates your own milk production. As your milk comes in, you’ll find yourself able to gradually lessen the amount of supplementation needed to satiate her.

Note: Be sure to have your baby’s weight gain closely monitored by a supportive pediatrician.

More Milk, Please

With these supply boosters up your sleeve, your milk-making success is even more likely:

  • Try fenugreek (diabetics, please seek the counsel of a physician before taking) and blessed thistle (Mother’s Milk tea is a good source of both) or brewer’s yeast.
  • Seek the guidance of a trusted doctor and certified lactation consultant; a few moms are advised to take milk-inducing hormone therapy.
  • Rest often and eliminate as much stress as possible.
  • Keep your baby close and encourage her to nurse often.
  • Consider pumping several weeks in advance of an adopted baby’s arrival.
  • Opt for pumping more frequently over lengthening individual pumping sessions, and maintain a regular pumping schedule.
  • Eliminate all caffeine and alcohol.
  • Be wary of any drugs, including contraceptives, allergy medications, and hormone replacement therapy, which may adversely affect your milk supply.
  • Pump after every feeding to stimulate further milk production (many women pump one breast while the baby nurses from the other).
  • Go on holiday (be sure to enlist your partner’s support on this one): indulge in a whole week spent doing nothing but eating well, drinking lots of fluids, resting, snuggling, and, of course, nursing!

Just Rewards

Breastfeedingor the return to breastfeedingcan be a beautifully intimate, loving, and rewarding experience for both mother and baby. If you want that for yourselves, don’t spend another minute simply wishing, wondering, or worrying about it. Go forth and make milk!

For Further Support:
La Leche League http://www.lalecheleague.org
International Lactation Consultant Association http://www.ilca.org

Relactation…the remaking of mother’s milk

I find this while google-ing….very good infos for relactation mothers…

From Bottle to Breast – The Remaking of Mother’s Milk
by Alisa Ikeda

Perhaps you left the hospital intending to feed your baby formula, but you now long to breastfeed, or your little one’s system has proven intolerant to formula. Maybe you’ve been apart from your newborn due to hospitalization and your milk has already “dried up.” Perhaps you got off to a poor breastfeeding start because you had an unusually difficult time healing after a c-section, or your baby “weaned” far earlier than you’d hoped. Maybe you’re adopting and would love the chance to breastfeed. Read on! With a little know-how and lot of patience, you can indeed makeor remakemother’s milk.

Relactation and Induced Lactation

Relactation, the rebuilding of one’s milk supply weeks or even months after lactation has stopped, or induced lactation, the production of milk from where there was none (as may be the case with adoptive moms), are both viable options for any woman eager to breastfeed.

But under these circumstances, the making of milk is a time-consuming undertaking likely to be fraught with moments of heartbreak, frustration, and worrybut many more, and more lasting, moments of joy, tenderness, and pride. A few dos and don’ts will get you through the worst of it and onto the best:

  • Do it for the right reasons
  • not because you think you should but because you truly want to experience the unparalleled closeness of breastfeeding.

  • Don’t expect your milk to show up overnight.
  • Do get the support of your family and doctors.
  • Don’t be discouraged by the need to supplement; recognize that supplementation, in the beginning and possibly throughout your breastfeeding relationship, doesn’t at all diminish the importance of your commitment and the value of your milk.
  • Do enlist the help of a certified lactation consultant (you can locate one through your hospital, La Leche League, or the International Lactation Consultant Association).

How it Works

Ideally, a woman’s pregnancy prepares her body to produce milk, the experience of birth gets the milk “flowing,” and her baby’s suckling provides the demand that keeps the milk supply up. Though this may not have been the case in your particular situation, that doesn’t mean you can’t now make milk.

Prolactin and oxytocin, the milk-making and milk-releasing hormones, are pituitary (not ovarian) hormones. That means even a woman who’s never been pregnant may be able to lactate, as may a woman who has had a hysterectomy. Both prolactin and oxytocin are produced in direct response to nipple stimulation by massage, breast pump, and baby’s nursing. Most effective in stimulating your milk supply, of course, is your baby. So nurse as frequently as possible. Next to your baby, an efficient hospital-grade double-electric pump, used frequently (every two to three hours) for about 15 minutes a session, may be your ace in the hole.

How Much Milk Will You Get and When?

Be patient, as your milk may be painfully slow in coming. Don’t be discouraged by mere drops after weeks of effortwhere’s there’s any milk at all, there’s likely to be much more! Look for other encouraging signs of success, including fuller, more tender breasts, nipples changing color, increased thirst, and changes in menstrual cycle or libido.

Don’t fall prey to performance anxiety, as it will only hinder milk production. Rest assured that most all mothers are able to produce at least some milk, though the amount varies considerably from woman to woman. If you view supplementation as your ally in this process, you’ll be much happier, more relaxed, and pleasantly surprised by all that you do make. Remind yourself that any amount of mother’s milk will benefit your baby.

It’s impossible to determine how long it will take to build your supply. It is known that the hormone level is naturally highest in mothers who delivered a baby within three months. So if you’re a mom trying relactation within that 3-month window, you’re chances for success are especially high.

to be continued…

Relactation….a new hope?a new journey?

Aku nak mulakan langkah pump susu semula…alhamdulillah dapat dorongan dari Cg Fly dan juga mertua…dan juga aku dah mula bagi E-ein minum EBM yang masih berbaki dalam fridge pada waktu malam.(Dekat sebulan jugak aku tak bagi..sebab aku rasa penat & leceh nak thaw kan susu, nak hangatkan lagi…huhuhu..pemalas nye aku..)

Sebenarnye sejak semalam (30 Ogos)aku dah start…letih juga mengepam guna manual breast pump yg mmg sedia ada cap Heinz Camera.Tapi bila tgk ada lah 3-4 titik susu yang kuar pun dah cukup buat aku rasa hepi 🙂 …

Hari ni pulak, aku minum susu segar segelas dua lepas berbuka…before pumping, dah terasa breast mcm full, tapi masih juga 3-4 titik je yang keluar…aku pump juga sbb kalo berhenti, kang langsung takde…nak tunggu upgrade breast pump, lum tau lagi, dari aku menunggu & susu makin tak ade, pakai je la pump yang sedia ada..penat sikit lah tapinya…

Nak tanya kawan2 yang mungkin penah buat relaktasi ni…sekali sesi pumping nak pump berapa lame ye?biasanye aku tahan dalam 15-20 minit je, pastu surrender sbb tgn lenguh….lagipun masa susu masih byk dulu, aku pump dalam tempoh macam tu juga…

Relaktasi…Cerita motivasi…

Gambar ehsan dari (link)

Aku copy paste dari link yang Qis (mummy darwishes) bagi masa YM tadi…link dia kat sini.

Liss
Just wanted to drop you a line to tell you that I
relactated 8 months after stopping. It can be done and this is my story … *very briefly, of course*

When my son was born nearly five years ago, I was determined to breastfeed. Always wanted to… and always knew that was the way in which all my children would be feed. After I gave birth (3 days later), I tore all the muscles up the back of my spine and through my left arm.. (unrelated to the birth, just a freak thing that happened). This accident left me with a frozen left arm, hense leading to great difficulty in latching my son on the opposite breast, my right one. This in turn, lead to me getting a massive crack in the right nipple. As I could not correct the latch (due to the frozen arm and mass amounts of pain) the crack never healed and contined to bleed and expel green puss at every feed. Four weeks later, mastitis set in. The doctor’s believed that infection had found it’s way into my nipple through the crack, and burrowed deep into my breast tissue. For 7 days I took oral antibiotics to no avail, then the doctor sent me to hospital for IV antibiotics and heat ultrasound techniques on the affected breast. Another 5 days passed before they sent me to have an ultrasound, as my mastitis wouldn’t clear. Turns out I had an abscess the size of a tennis ball under the areola and was prepped for immediate surgery. I was later informed that the abscess was so infected and severe, that I would be dead if it wasn’t for the anibiotics and removal. Afterwards, I had a massive hole in my breast, that could not be stitched up, as it would cause my breast to collapse. So instead, I was packed with 2 and a half metres of gauze, that was removed and re-packed everyday.. (without pain medication I must add! )

Needless to say, the doctor cut half my milk ducts to reach the abscess and due to the packing and re-packing of gauze, I couldn’t put my son to feed on that side and my milk dried up. I kept feeding from the other breast and topping up with formula… Of course, I looked very lopsided as my left breat grew to twice the size of the right one! After four months, my son flat out refused to nurse anymore and my breatfeeding days were over…

At first I was okay with this, as everything was such a mission anyway, but as the months passed, I grew bitter and resentful. I blamed the medical profession for allowing this to happen and was angry that no one would support me when all this was happening. I even remember a lactation consultant telling me in hospital… “Wow, you have been through a lot. Maybe it would be best if you just cut your losses and quit” I was blown away by this! She should have been the one rooting for me! Anyway, as time passed I became quite depressed everytime I made a bottle of formula and decided I wanted to breastfeed again. I read some books, checked out the net and decided to give it a go! I hired a hospital grade breast pump (from my local chemist for 6 weeks), pumped every 3 hours during the day and twice at night, and this is what happened over the six weeks…

Week 1 – After pumping for this week, I noticed My breasts felt ‘sweaty’ and alittle damp. No milk though.

Week 2 – Seen a drop appear during each pumping session. The drop never fell or dripped down, but it did form. The drop was fairly clear too .. similiar to colostrum.

Week 3 – Several drops are forming, and breasts are starting to feel more full and heavier.

Week 4 – Drops are starting to fall during pumping and even noticed wet patch on bra.

Week 5 – Drops are now flowing slowly, milk is now white in colour (no longer clear), breasts are very heavy and are definitly slightly ‘leaking’ between pumping sessions.

Week 6 – Sprays appeared during pumping and let-downs became apparent. After this, I purchased an Ameda Yours Purely Double Breast Pump and continued pumping on the same schedule.

Obviously my son didn’t physically ‘breastfeed’ as he was nearly 12 months old and wasn’t interested anymore, so I just pumped my milk and bottlefed him. This whole story might seem silly and time consuming to some people, but since I was becoming so depressed and obsessed with the whole situation, I knew that this was the only solution to my feeling okay with what happened to me. Turns out I was right. I kept pumping and bottlefeeding for the next 12 months and weaned my son off the ‘breast’ (AKA – the pump) just after his second birthday… You can do it Liss and I wish you all the best. Shelle

Cuba bayangkan..punyalah lame si penulis ni stop BF, tapi berjaya menghasilkan susu badan semula(walaupun bukan direct BF)..kagum kagum…aku baru sebulan berhenti…nak give it a try lah…kalau tak dpt directBF(sah tak dpt, masa e-ein demam lepas injection ari tu, mengeleng2 dia tak nak masa aku try bagi..), masuk susu dlm botol bg E-ein…doakan aku berjaya....

Stok EBM dan jenis -jenis susu ibu

Stok EBM ku..walaupun tak banyak sgt, tapi i’m still pumping!(sekali pump aku leh dpt 3-4 auns, sehari 4-5 kali pump).Masa ambil gambar ni separuh stok dah dibawa ke umah mak mertuaku….awal-awal E-ein tukar ke susu botol, aku ajar dia minum susu perah & EBM dlm botol.Pastu baru ajar minum susu formula (she’s on enfalac).Sedih tau mula-mula bagi susu botol kat E-ein .Kononnye nak fully BF 6 bulan, tapi tak berjaya…byk cabarannya nak simpan EBM (masa berpantang di rumah mertua , dah try simpan EBM tapi petisejuk nya tak berjaya membekukan susu aku tu -peti sejuk 1 pintu).So bila balik umah Kluang, aku gigih berusaha simpan stok.Sekarang E-ein tak berapa suka EBM dlm botol (she prefers the real thing!!!!)..tapi naluri suruh simpan gak..sayang la nak perah & buang (kecuali kalau aku g outstation, kene buang..huhuhu rugi rugi!).Kenapa aku simpan EBM?

1.instinct suruh.
2.EBM leh tahan 3 bulan bila dibekukan…hajatnye bila E-ein dah umur 6 bulan, maybe EBM leh dicampurkan dlm nestum/puri buah/buah lecek nanti…harap2 dia nak.
3.kalau E-ein demam, dia tak berapa suke susu formula, masa demam ari tu mak mertua aku byk kasi EBM dari susu formula, lagipun susu ibu kan penawar segala penyakit!

dan ini info yang aku copy paste dari blog Dhia ,terima kasih Dhia for sharing!

Jenis Susu Ibu

Dalam satu penyusuan, susu ibu terbahagi kepada dua bahagian, iaitu foremilk (gambar kiri) dan hindmilk (gambar kanan).Apa pulak foremilk…hindmilk nih?

Ringkasnya, apabila baby mula menyusu, dia akan mendapat susu awal (foremilk) yang agak cair mengandungi air yang banyak, kurang lemak dan tinggi karbohidrat berperanan untuk menghilangkan dahaga.
Akhir penyusuan baby akan mendapat susu yang agak pekat (hindmilk) dan sangat mengenyangkan sbb mengandungi kurang air berbanding foremilk dan lemak yang tinggi. Hindmilk ada kalori yg tinggi dan penting untuk beri tenaga serta tumbesaran baby.Kalau ikut mitos (kata org2 tua), sebelah kanan mknan, sebelah kiri air.Ini Salah, sbb kedua2 breast kita adalah makanan dan air dan kedua2nya ade foremilk yg menghilangkan dahaga dan hindmilk yg mengenyangkan.
Foremilk dan hindmilk ni kene seimbang kandungannya. kalau hindmilk lebih dan foremilk kurang boleh menyebabkan dehydration.kalau foremilk lebih dan hindmilk kurang, baby tak kenyang dan pembesarannya pun boleh terbantut.kalau baby meragam dan x puas hati, dia mungkin x menerima susu yang kaya dan berkrim atau hindmilk di hujung penyusuan.Cara terbaik perbetulkan masalah ini ialah dengan memberikan susu dengan sebelah payudara sahaja setiap kali menyusu.Cara ini dapat mempastikan yang baby menerima semua peringkat susu ibu iaitu foremilk dan hindmilk.Sebelah lagi, ibu boleh pam buat stok kalau baby xmo nyusu/ baby sudah kenyang.

Foremilk berwarna kebiruan dan kelihatan seperti air biasa.Hindmilk kelihatan lebih pekat dan berkrim kerana kaya dengan khasiat lemak.Baby perlukan Hindmilk untuk membolehkan berat badannya meningkat.Cara ini baik untk bantu baby yang kurang berat badan menambah berat badannya. Baby yang kurang berat badan sejak lahir memerlukan penyusuan yang kerap sepanjang waktu siang dan malam.Jenis susu ibu :
1.Colostrum – Terhasil pada hari-hari pertama selepas melahirkan. Ia berwarna kekuningan dan diperkaya dengan antibodi dan juga protein. Ini menjadikan ia sangat ideal bagi bayi baru lahir. Ia pekat kekuningan, kaya protein, antibodi dan vitamin juga mineral.
2.Transitional- Cair, berwarna putih. Komposisinya hampir sama dengan susu matang.
3.Susu matang – Lebih cair hampir kebiruan (foremilk) pada awal penyusuan tetapi bertukar putih apabila kandungan lemaknya bertambah (hindmilk).