Satu sudah ok..satu lagi belum…

Salam siaran…baru sehari tak jenguk blog dah rindu wahahaha…ku sudah sembuh cuma tinggal batuk2 je sikit.Tapi E-ein belum sembuh lagi..walaupun dia aktif mcm biasa tapi masih berhingus , batuk dan dedar(kejap panas, kejap ok)….Ari ni aku cuti lagi, esok keje…sebab ade hal penting nak kena settle kat opis.Ikutkan nak cuti lagi , nak jaga E-ein. Walaupun pengasuh memang jaga ok dan takde prob nak bagi ubat, aku lagi lega kalau dapat jaga sendiri dan tgk perkembangan E-ein.

Ni gambar malam tadi.. Ni gambar pagi tadi..(Main campak2 barang mainan dia &
ape2 je yang tercapai dari atas sofa)
Ni gambar petang ni…dedar semula badan dia

Tengoklah, kejap baik kejap demam, risau betul aku n hubby.Ade 3 jenis ubat E-ein kena minum ni..antibiotik, ubat demam dan ubat batuk.Harap2 esok dia dah sembuh..legalah aku nak gi keje.. amin..
Advertisements

Her third allergy attack&Flu

Hari Sabtu lepas, E-ein diserang alergi.Punca?dua keping nugget ayam…seminggu sebelum ni, E-ein pernah makan sekeping nugget ayam tapi tak ade ape2 lak masa tu.So, E-ein takleh makan ayam lagilah buat sebulan dua ni..Masa kejadian, kebetulan E-ein tak berapa nak mkn bubur nasi, so bila nampak Auntie dia mkn nugget, dia pun nak, tunjuk2 kat nugget tu..mula2 kami bagi separuh je abis, pastu dia abiskan satu keping.Dekat nak maghrib tu, dia makan lagi sekeping.Time maghrib, aku bagi susu dan perasan dia menggaru2 dgn ganas .Ade bintat serta lebam biru kat bwh dagu, pipi , dahi, leher dan ketiak.Nampak bintat2 mcm kena gigit dgn ulat bulu,nak gi klinik, masa tu kul 7mlm, klinik bukak 8.30 malam tapi since aku dah ade pengalaman sebelum ni, aku bagi ubat adik ipar aku (antihistamine-dipenhydramine, tapi utk batuk-kawan2 jgn tiru k, sy ade pengetahuan farmakologi-ttg ubat2an )..Berkurang sikit lah bintat2 tu, tapi kul 8.30 aku dgn adik ipar lelaki , gi gak ke klinik (Cg Fly gi mancing udang galah kat Mersing).

Kat klinik, aku cerita la kat doktor yang aku dah bagi antihistamine adik punya.Doktor kata ok, tapi dia bg ubat antihistamin(piriton) lain, mmg utk gatal2 lah.Suruh doktor cek dah kurang ke belum dan perlu ke bagi ubat lagi. Doktor kata, bagi ubat smpi gatal2 dan bintat2 tu hilang.Dah hilang, leh berhenti bagi ubat…

Ahad malam (malam tadi) E-ein dedar pulak..nak kata demam, bdn dia kejap panas, kejap biasa.Masa tido, panas pulak badan dia…baru je baik demam minggu lepas…cian dia…pastu idung dah bunyi srooot sreet srooot sreet..selsema lah pulak, E-ein ni jarang selsema , sejak lahir baru ni kali kedua dia selsema..aku rasa ni efek dari alergi hari Sabtu tu, antibodi dia down….

Dan pagi ni guess what?Dengan aku2 sekali demam dan selsema!(musykil, sape jangkit sape ni huhu)..MC lah jawabnye…kul 10 jap gi nak gi klinik sebab little princess tgh tido…baru lepas mkn ubat demam dia yang minggu lepas punye, tapi ubat selsema takde…(ubat alergi ade, tapi mcm tak berkesan lak utk selsema tu)

Gambar malam tadi:rambut dah panjang..nak potong, sayang lak…

Novalac AD

Kul 6 petang tadi kami bawa lagi E-ein (semalam dia eyak 6 kali!)ke Hospital Kluang, Bhgn Kecemasan & dirujuk ke Klinik Pakar 1..(Nak pegi paed swasta sebenarnye tapi tutup lak today….)kata doktor,selagi E-ein aktif dan tak dehydrated, its ok..tapi kena cairkan susu yg dia minum skrg ni atau guna susu utk cirit birit.Dan aku refer pula pd pharmacist kat bahagian farmasi…dan terus g beli susu ni balik dari hospital.Hmm..kami cari Bebelac LF sebenarnye tapi tak jumpe…jumpa Novalac Ad..& decide to give it a try..dlm ni ade protein susu lembu tapi takde lactose…kalau E-ein alah pada susu ni pulak..kena la tukar lagi…haih…formula milk hunting is so difficult!!!!(susu aku duk takat tu je..pam2 je, selalu tak smpi 0.5 oz pun….aku try minum horlicks lak..my MIL suggest..)


Taken from Novalac website

What is diarrhea?

Acute diarrhea is defined by having more liquid stools, more often and in bigger quantity than usual. It is often accompany by vomiting.(E-ein kerap eyak tapi tak muntah..not so liquid..selang2 kdg lembik,kdg cam cair sket)

Where does diarrhea come from?

Causes of diarrhea are multiple ; it can be food intolerance as well as viral or bacterial infections.

Is a diarrhea dangerous?

You can have a high risk of dehydration with diarrhea what can be dangerous, even deadly. Therefore in case of doubts, go to see your doctor urgently. Dehydration is showed by a decrease of urine volume (less than 4 wet nappies a day), weight loss, no tears, dryness of the mucous membrane, hollow eyes, greyish skin and a sunken fontanel. Your doctor will evaluate the gravity of the dehydration with the weight loss and will prescribe a treatment, probably constituted of an oral reydration solution and/ or a particularly adapted infant formula. If you cannot see a doctor immediately, ask advise from your chemist in order to give your baby an oral rehydration solution such as Novalac Hydranova as soon as possible. During the treatment, if you do not see a quick recovery of the symptoms, go and see your doctor again.