Anda seorang blogging freak???

Gambar dari sini

…Anda cek blog anda lebih dari sekali dalam satu hari…

  • cuma untuk baca post yang lama2..
  • cuma untuk baca komen baru dan juga komen2 lama…
  • cuma utk menulis draft utk dipublish esok
  • untuk menulis beberapa entry yang akan dijadualkan utk esok atau lusa…
  • untuk membaca semula post yang telah didraftkan
  • untuk menulis semula/membuat pembetulan pada draft yang dibaca tadi..dan cycle nye bersambung!hehe!

…Cara anak anda tido dalam kereta pun dah boleh jadi topik blog anda keesokan harinya….

Perkara yang nampak remeh tapi memberi anda idea untuk menulis.Apa sahaja, di mana sahaj.Stokin suami berlubang.Anda cuba membunuh lalat dalam dapur anda.Hari ini hujan seharian.anda terpaksa beratur lama utk membeli goreng pisang!Bawang habis pulak kat rumah.Apa2 sahaja yang sesuai dijadikan topik!!

…”Aku tak sabar nak masukkan ni dlm blog!“menjadi motto anda

Anda menulis bila ada cashier dia shopping mall biadap terhadap anda.Atau mengenai pengharaman memakai kain pelekat di Dubai-err…Syigim, are they such thing as this?hehehe..

…Keluarga dan kawan2 melihat perkembangan anda(dan anak2)di blog
Anda tidak menelefon kakak anda dalam beberapa ketika dan kakak anda tahu bahawa anak anda baru dipotong rambutnya..”Kak Ja baca blog mung, E-ein dah potong rambut eh” “E-ein ada kereta baru eh”…Sila guna telefon ye utk berhubung dgn sanak saudara anda(hehehe..termasuklah aku!)oh ya, aku gi HQ Putrajaya minggu lepas dan seorang kawan bgtau” aku baca blog engko hari2!”wahahaha!

…Anda mengambil gambar dgn caption sudah ada di kepala anda…
Bila anda keluar berjalan2, anda mengambil gambar.Dan anda sudah dapat bayangkan bentuk entry dan caption gambar tersebut.Bila anda mengambil gambar anak anda memakai tutu, anda sudah bygkan caption/tajuk “Dayana The Ballerina” atau “budak nakal dgn tutu”!

…Kawan-kawan anda bernama pelik karipapsayur“(a kuih), kucingorengemok“(a fat red tabby cat) ,”ciklilyputih“(mungeeeeeee) hihi, just some examples haha!

…Anda mereka satu blog badge supaya kawan2 anda boleh copy dan paste serta linkkan anda di blog mereka!
Bukan sahaja anda berpuas hati dgn kawan2 anda menjadi follower anda, anda juga pastikan mereka betul2 meletakkan blog badge anda secara personally di blog mereka!(to the original writer, Syigim, yes you should have one, kalau nak, contact sy k!hehehe..!)..

…Perbualan harian anda dgn suami berkisar tentang blog, sekurang2nya, sekali….

  • Apa yang kawan2 blogger anda tulis hari ini.
  • Berapa banyak komen anda terima hari ini.
  • Entry terbaik yang anda rasa anda telah tulis
  • Komen yang membuatkan anda gembira!
…..Anda ketandusan idea dan menjadikan tulisan orang lain sebagai inspirasi: akulah tu…hahahaha….daaaaa!!!

adapted from:You Know You’re A Freakoblog When..by Syigim @MomBloggersPlanet

Where Moms Unite

Catlina’s message:
“this is an scheduled entry because I’m going outstation now and I’m a freakoblog!Haha!

Advertisements

Perlu ke kamera DSLR ni?

Ada yang rasa perlu beli kamera DSLR..ada yang rasa tak perlu..

So, macamane korang nak tau, korang ni kena beli ke tak DSLR ni?ade banyak brand, antaranye Nikon dan Canon…yang kita selalu nampak..

Macam ni…korang dah biasa dengan kamera compact digital tu kan?yang Point & Shoot je, takde setting2 pun.Tapi, kalau korang ada nak ambik gambar, dan tak puas hati dgn hasil dari kamera compact digital, korang kena beralih ke DSLR.Contohnya, korang nak gambar yang ada bokeh.Apa tu bokeh?Bokeh ialah gambar di mana, subjek akan nampak clear , tapi latarbelakang dia blur @ fuzzy wuzzy.Yang nampak blur2 tulah bokeh!Bokeh ni perkataan Jepun yang membawa maksud, fuzzy…..Lagi satu, korang nak ambil gambar potrait yang boleh focus kat mata je, yang nampak terang & clear.DSLR je boleh buat cam tu.

Kat latarbelakang yang nampak bulat2 kecik2 tak sekata tu, namanye bokeh.

Kelebihan, kekurangan

Byk lagi kelebihan DSLR ni, tapi kelemahan dia ialah, besar , bagak dan hitam legam!Tak muat masuk poket woooo….kena ade beg khas, cleansing equipment la bla2…kalau kamera compact digital tu, kecik comel je, slim, kalerful lagi.Sesuai bagi yang stylo mylo hehehe..so kalau korang rasa tak suka nak pikul beg besau berisi kamera hitam bagak tu, kenalah lupakan niat beli DSLR..bukan aku nak kata tak boleh beli, tapi kena pikir2kan jenis gambar yang korg nak amik tu, sesuai ambil dgn compact digital atau DSLR?Sanggup baca buku manual dlm kotak kamera tu?(dah dua tahun, aku pun belum abis bac alagi ehehe)….Dan korang sanggup ke senget2 bahu nak usung kamera bagak tu ke hulu ke hilir?Aku?Aku sanggup!Walaupun pernah diketawakan oleh kawan2..siap ade makcik aku cakap” buat ape beli kamera besar ni?kamera kecik kan ada?“hehehehe..aku dan Cg Fly senyum jelah ;)….

Telephoto
DSLR boleh tukar2 lens!boleh nak tukar lens panjang, lens pendek.Contoh di bawah ni aku guna lens panjang…70 – 300mm.

Burung ni lari wooo kalau aku gi dekat2, masa ni aku amik gmbr dari dalam kereta.
Tapi tak semestinya kita beli DSLR , kena beli lens sampai 4-5 bijik.Aku pun baru ada dua je, satu kit lens(yang memang ada sekali masa beli) dan lagi satu 70-300mm.Itupun belum habis godek2 selepas guna selama hampir dua tahun. Byk lagi kena belajar..dan juga ikut kemampuan..hehehe..poket kami kecik je..:P

Makro
DSLR juga boleh digunakan utk ambil gambar jarak dekat dgn clear…contoh tgk gambar makanan dari blog Kak Hana ni..tak silap aku Kak Hana guna DSLR jenis Canon .Aku juga bercita2 nak beli lens 50mm, tapi belum tercapai gak lagi huhuhu..

Uuuu..rasa cam boleh sentuh dan ngap je kan???-gambar milik Kak Hana, nampak tak cop jempol dia tu?:)

Aku bukan pro.Tidak sama sekali. Byk lagi aku tak tahu pasal fotografi..yang penting, minat dan kesanggupanutk belajar :).Aku teringin juga nak gi kursus2 photography ni tapi belum berkesempatan….so buat masa sekarang, aku dan hubby are self taught photographers…….

Kepada kawan2, sebelum beli DSLR, pikir dulu, sebab takut kang jadi hangat2 tahi ayam je…rugi kang DSLR tu tersadai begitu aje…baik bagi kat aku!hahhaaha…

I Blog About…Contest

Website mombloggers kesayanganku, MomBloggersPlanet sedang menganjurkan Contest : I Blog About….

Jom join jika dalam blog anda

1.berkongsi cerita anda pergi melancong , berjalan-jalan@ sight seeing di tempat2 menarik(90% ke atas, cerita pasal jalan2).

Link dia kat sini: I Blog About Travel

2.Berkongsi cerita memasak,makan-makan, food review dan ape2 je berkaitan makanan(90% ke atas , cerita pasal makan2 @ makanan)

Link dia sini: I Blog About Food

Mereka yang terpilih akan difeatured di MBP’s Hall of Fame setiap hari Isnin(travel blog) dan Selasa (Food Blog).Bukan senang nak dapat featrure/review dari Little Mama @ MBP tau..dia punya waiting list sikit punya panjang!Kalau nak cepat kena review, nilah caranya!

Sedikit fakta tentang MBP:Mom Bloggers Planet is a place where Malaysian mom/women bloggers unite. But, singles and papa bloggers are also welcome! Google Page Rank 3, Google Friends 1,140, Facebok Fans 1,000, Registered Members 1,550 and Twitter Followers 3,540.And the number is adding up, baybeh! hehee…

See?Kalau anda di featured kat MBP, you gain more traffic!

Good Luck!(geram je tak dapat masuk sebab takde kategori blog baby atau blog rojak..hehehee ku tgh tunggu I Blog About Photos @ Photography nye segment!)

1Superkids – MBP Family Day

Sticky Mode hingga 9 Mei 2010(9 Mei juga adalah hari Ibu bagi tahun ini)

Geramnya nak pegi gathering 1Superkids Family Day ni..tapi apakan daya, tak berjaya”ayat” Cg Fly utk pegi..so consider memang tak pegi je lah huhuhu..(to Mommy Lyna , next time buat time cuti sekolah tau, konpom sy pegi!!)

Klik banner for more info

Makluman: Banner kat atas ni didesign dan disponsor oleh KedaiGambarKami(nak gak tumpang glamer tu wahahaha)-sesape yang nak wat contest /giveaway and berminat utk dapatkan sponsor dari kami, contact catlina7@yahoo.com utk pertanyaan
Best tau gi gather2 ni..pernah gather2 dgn 2-3 org kawan2 blogger pun dah seronok gila..kalau jumpa ramai2, jadi lah “beronok-onok “(pinjam ayat Johan Raja Lawak).

1 Superkids -MBP Family Day
ni dianjurkan bersama oleh Mommy Lyna @ My Superkids @ 1 Superkids dan juga Little Mama dari MomBloggersPlanet.

Apa yang ada kat 1Superkids – MBP Family Day ni?

INDOOR :
Aktiviti multi-skill untuk anak-anak – face painting, interactive story telling, origami, felt craft dan mewarna.
Talk dan demo daripada Malaysian Baby Wearers (MBW).
Bengkel ikatan tudung bersama Majalah NUR.
Sesi hati ke hati bersama Ms Maizawati (model, usahawanita, duta Avon).



OUTDOOR :
Bling-Bling Race yang semestinya heboh!
Demonstrasi dari Bling AutoSpa. Kilat kereta?
LAGI MENARIK?
PHDC. Yeah it’s the PLAYHOUSE DISNEY!
Clowns and balloons. Did I mention clownS? Yea ada 2 clown
Press. Oh yeah, event ini akan mendapat liputan pihak Harian Metro, Mingguan Wanita,NUR dan Pa&Ma.
Bintang AF akan turut serta!
Peluang bertemu blogger yang tersenarai dalam 50 Blog Terbaik Malaysia Pilihan InTrend.
Berpeluang shopping di gerai2 yang mengambil bahagian.


Tak cukup lagi? Datanglah sini untuk pengalaman yang lebih menarik !

Tarikh :
9 Mei 2010

Tempat :
Wisma Bling Lustre, TanMing Bolevard,
Tmn Meranti Jaya, Puchong
(dari LDP exit Bandar Bukit Puchong/Tmn Putra Perdana)

Datanglah beramai2 ye. Tak kire blogger ke tak, ada anak ke tak, dah kahwin ke belum, ramai2 datang ke FAMILY NANTI.
Masuk adalah PERCUMA dan keluar juga tak kena bayar(ok..yang ini sy menambah2 sket hehehe)

The First Cry

The news-July 2008
Every married women dreams of being a mum, which is such a joyous and exciting experience. My bundle of joy arrived when I’m in the 3rd year of marriage. Why I knew that I conceived her on July 2008?Because I’ve been keeping tracks of my ovulation day and my menses cycle.I even started to aware there is another living being inside my tummy before I did the pregnancy test!They call it mother’s instinct.I call it the mother’s love. Mother’s love are infinite.Mother’s love are unconditional.Mother’s love are forever.

E-ein at 35 weeks inside mama’s tummy

The bountiful 40 weeks
The 40 weeks have been so captivating. There were some bad news though, I was suspected to have recurrent hyperthyroidism and pregnancy diabetes.Set that aside, I felt both eager and fear of the delivery at the same time. It was just getting into another world called motherhood.Will it be painful?Will it be easy?How long can it be for me to see my baby and hear her first cry?Can I endure the pain?

The feeling
I used to be a naughty and stubborn child. Will I have the patience like my mother’s had?I have used to claim that I am strong and “berhati kering”.Will I have the courage to let my baby go on her own ways when she grow up?Will I have the courage to not shed tears when she become somebody’s wife?

18th March 2009
My water broke at 12 noon while chatting on YM with few friends!!The pain did not come yet, it was just the feeling of a little “nak patah tulang belakang” @ simply translated, backpain.When I was in the car with my hubby and parent, I was dizzy with excitement and anxiousness.But I try to act cool so that my hubby didn’t panic while driving.The questions keep on repeating in my head.How she would look like?Would she be like me or her father?Will she have my eyes and her father’s hair? or vice versa?Will she know I am her mother when she first saw me?

It was so painful to bring another life to this world, but it was worth it.I strained for 4 hours before she came out to greet us . The good doctor told me after the strenuos 4 hours(that felt like 40 hours!), I have to be vacuum assisted because I had been exhausted and have little energy left. They were trying to avoid c-sect.And suddenly, after the doctor worked his magic with the vacuum thingy , it all gone away.The pain.The fear.The anxiousness.I cried out of joy , “Alhamdulillah….Allahuakhbar!” It was the child that me & my hubby been waiting to meet.To see her eyes , to hold her little fingers and to hear her cry for the first time.I swear to God that she looked into my eyes when the nurse gave her to me!!We named her ,Nur Dayana Insyirah( the light of braveness and soothing).Our bundle of joy, our handful of happiness which fits perfectly in our hands.

Here she was, at one day old…

And here she is now at 1 year and 1 month ++.

To all mothers out there,Happy Mother’s Day is everyday…:)..

Yep..this is a contest..for mothers, but for me it is also an opportunity to express what I feel to hear E-ein’s first cry…

Brought by:

Sponsored by:

Let’s join now!Just click the contest banner above and the prizes are…

  1. Grand Prize Winner x 1 – FREE Designer Inspired bag of the winner’s choice (any bag available on the website)
  2. Consolation Prizes (Unlimited) – All submissions gets 15% Mother’s Day Cash Voucher To Shop At AliceWonders.com

Full info is here.

Terima kasih, Little Mama @ MBP!


Mari belajar matematik dgn code HTML!(sediakan calculator ok?)


Terima kasih kepada Kak Ros aka Little Mama @ Mombloggersplanet yang sudi membuat entry How to expand blog width Part 1 dan How to expand blog width Part 2 , khas utk membantu aku melebarkan post column @ middle column blog aku nih.Since aku ni jenis suke letak gambar dan kadang2 gambar2 tu agak lebar , maka berlakulah gambar terpotong bila masuk dalam entry blog. Tak sangka juga Kak Ros sanggup melayan pertanyaan aku tu..terima kasih ye kak Ros ! (terima kasih juga belikan fridge magnet dari Disneyland Hong Kong! Kak Ros menang hadiah ke Hong Kong dari Nuffnang Friso Gold contest dan beliau baru je ke sana pertengahan bulan Mac baru-baru ni! Wow, tuah ayam nampak di kaki, tuah Kak Ros nampak di Hong Kong!Best kan?)You can read the winning entry HERE and who knows, you might be inspired!

Okeh…berbalik semula kepada kes aku tadi tu, err…makan masa nak translate dari MBP (disebabkan kekangan masa nak translate, tapi sy akan buat juga nanti insya Allah!)..kawan2 boleh baca tutorial dari sini dan cuba jaya k?(Hanya untuk yang berani mencuba sahaja…sayugia diingatkan, sila savekan html code sedia ada ke dalam Word pad atau Microsoft Word utk mengelakkan kehilangan entry2 berharga!Klik sini)

Layout/ lebar asal

Senang cerita..aku telah berjaya menukarkan lebar blog aku ni dari 950px(pixel) ke 1036 px wide, iaitu dengan menukar content width dari 464 px menjadi 550 px dan layout width dari 950px kepada 1036 px.Tak paham? Baca sini k..

Lebar asal : 950x

Lebar baru : 1036px

Tapi ade off sket lah, sebab header aku tu masih saiz lama iaitu 950px…kalau nak tukar makan masa jugak sebab aku kena edit dan upload gambar2 tu ke Flickr, since mine is a rotating header ( ade org kata, macam slide show).

Header dengan lebar lama:

Header dengan lebar baru:

Nampak tak saiz header sekarang lebih kecil dari jumlah lebar ketiga-tiga column dalam blog ni?Actually tak effect ape pun cuma kalau aku je yang rasa nanti nak tukar saiz header sekali..biar sepadan dengan lebar layout blog ni..

Reminder: sila preview(1) setiap perubahan yang ada buat di html code blog anda sebelum anda save template(2)!

Cutest Baby of the Planet 2009: Nominate Your Baby!

Little Mama dari MomBloggersPlanet sedang mencari 6 orang bayi untuk menggenapkan bilangan peserta Cutest Baby of The Planet 2009(Final) kepada 20 orang peserta…hoh ape lagi…jom cepat2 join!
Sedikit info mengenai contest ini…

Ia dijalankan secara bulanan mulai Jun 2009 di website MomBloggersPlanet.
Pemenang bulanan tempat pertama dan kedua ,automatik layak masuk pertandingan final.
Seramai 14 orang peserta setakat ini.
Sebanyak 11 syarikat bisnes online telah menjadi sponsor kepada hadiah2 yang gempak!

Grand prize bernilai RM2,180!(Wow!)..dan hadiah2 tempat pertama, kedua , ketiga dan seterusnya yang juga menarik!

Syarat2 contest:

Just follow the steps below and you could grab one of the wonderful prizes.

  1. Get the best photo of your baby – ONE picture only!
  2. Insert the photo on TOP of your entry. Mention his/her name and date of birth.
  3. Write about this contest with title Cutest Baby of the Planet 2009
  4. Include a link to this nomination page in your entry
  5. Include a link to MomBloggersPlanet in your entry
  6. Put the Cutest Baby of the Planet 2009 BANNER on your sidebar (where I can clearly see) with LINK to this page
  7. Leave a comment here with link to your blog post (permalink)

Please note that the below link must be included:

Link to MomBloggersPlanet in entry: http://mombloggersplanet.com

Link to this nomination page in entry and banner:

http://www.mombloggersplanet.com/2532/cutest-baby-of-the-planet-2009-nominate-your-baby/

Gambar utk contest:

Nur Dayana Insyirah 18.03.2009 ( 9 months)

Contest ini tiada hadiah, ia memberi kelayakan kepada bayi anda memasuki contest final sekiranya terpilih!

Jom singgah ke MBP dan join contest ni!

TQ Little Mama and MBP!

Alhamdulillah akhirnya semalam dah settle assignment aku sebagai MBP’s Contributor untuk bulan ni, yang mana setiap contributor wajib menghantar 2 artikel sebulan.Tq di atas kepercayaan Little Mama at MomBloggersPlanet yang telah memberi kepercayaan kepada ku dan 9 Fabs Contributors yang lain (UstazCahaya,Eyriqazz,Syigim,AlohaMolly,UmmiKhayra, i-sofia, MommyLyna,Sitisifir10 dan Christine)
Nak baca apa yang aku tulis?klik pada link gambar2 di bawah.

And minta kawan2 bagi idea nak tulis ape for next months entry…ia mestilah berkaitan dengan blogging/work at home/make money by blogging dan lain2 yang berkaitan(contohnya, tips blogging, blogging,motherhood,childhood etc..)tq..

Brought to you by Catlina and MomBloggersplanet!

Wow!

Sebenarnya masa MomBloggersPlanet bukak permohonan utk jadi MBP’s Contributor,aku saje2 try apply.Dan setelah permohonan diterima, Admin MBP iaitu Kak Ros aka Little Mama akan reply dgn menghantar emel mengandungi sedikit tugasan untuk tengok penulisan pemohon.

Dan bila bukak emeil pagi tadi…guess what!I got the job!

Apa itu MBP’s contributor?

MomBloggersPlanet is getting big and we need some help here!

We’re looking for 10 Guest Bloggers that will be known as MBP Contributors. Yes, you heard me right.

If you think you have a bit passion in writing and would love to share your experience in blogging/working at home/make money blogging with other mommies, we invite you to become MBP Contributors.

As an MBP Contributors, you will get these.

  • 200 MBP reward points upon hiring
  • Free exposure of your blog through author link in your writing
  • Free Fame on MomBloggersPlanet (I’ll create a special page listing all the MBP Contributors profile).
  • MomBloggersPlanet Contributor Badge (see below )
  • Upgrade member’s status from Subscriber to Contributor (you can create your own entry and post in MBP)

Terms & Condition

  1. MBP Contributor must be a registered member of MBP
  2. Commit to write minimum 2 postings a month (maximum 5). We have the right to terminate any contributor that do not follow this rule.
  3. Article writing must be in English and in your own style (grammar and typo error are acceptable).
  4. Writing must be about blogging/working at home/make money blogging (any stories/tips/tutorial that can help and motivate other moms).
  5. Copyright remain with you so you can post it in your blog as well.
  6. I will send one simple and short writing assignment to look at your writing style as well as determined your commitment in writing.
  7. MomBloggersPlanet has the right to ammend the Terms & Condition, anytime without notice.

Note: MBP is using English as the main language in blog entries because our readers come not only from Malaysia but also from other countries like USA, UK, Philipine, Singapore etc. Hence, we will only accept contributors who can write in English only.

Kena start cari topik dah pas ni! 🙂

Happy Writing to me!Tahniah juga kepada 9 orang MBP Contributors yang lain :

“UmmiKhayra, Christine, UstazCahaya, sitisifir10, alohamolly, syigim, Lyna, i_sofia”

**masih memikirkan jalan yang sesuai utk balik kampung…dgr kat berita, kat Kuantan banjir!baru plan nak tido semalam kat sane.. Kuantanese, any tips about jalan ke Kelantan?

Are You THE ONE?


MomBloggersPlanet sedang mencari 5 orang MomBloggers bertuah untuk menjadi MBP ambassadors!

Apa itu MBP ambassadors?

Bertugas untuk menjadi:
Moms Forum Moderator
-Update Any New Blog Contest in the Forum
-Review blogs in the Moms Review Moms Forum
-MBP 1st Anniversary Gathering planning/discussion
…and more tasks in the future (future contests, charity works etc)

Apa kelebihannya?

Mereka yang terpilih menjadi MBP Ambassadors akan mendapat….
500 MBP reward points upon hiring
50 MBP rewards points monthly
Free Fame on MomBloggersPlanet (I’ll create a special page listing all the MBP Ambassadors profile).
-MomBloggersPlanet Ambassador Badge (see below )

Menarik kan?jom apply!
Aku dah apply….Doakan diriku moga bertuah..amin…

Search for MBP Ambassadors

« Older entries