Relactation….a new hope?a new journey?

Aku nak mulakan langkah pump susu semula…alhamdulillah dapat dorongan dari Cg Fly dan juga mertua…dan juga aku dah mula bagi E-ein minum EBM yang masih berbaki dalam fridge pada waktu malam.(Dekat sebulan jugak aku tak bagi..sebab aku rasa penat & leceh nak thaw kan susu, nak hangatkan lagi…huhuhu..pemalas nye aku..)

Sebenarnye sejak semalam (30 Ogos)aku dah start…letih juga mengepam guna manual breast pump yg mmg sedia ada cap Heinz Camera.Tapi bila tgk ada lah 3-4 titik susu yang kuar pun dah cukup buat aku rasa hepi 🙂 …

Hari ni pulak, aku minum susu segar segelas dua lepas berbuka…before pumping, dah terasa breast mcm full, tapi masih juga 3-4 titik je yang keluar…aku pump juga sbb kalo berhenti, kang langsung takde…nak tunggu upgrade breast pump, lum tau lagi, dari aku menunggu & susu makin tak ade, pakai je la pump yang sedia ada..penat sikit lah tapinya…

Nak tanya kawan2 yang mungkin penah buat relaktasi ni…sekali sesi pumping nak pump berapa lame ye?biasanye aku tahan dalam 15-20 minit je, pastu surrender sbb tgn lenguh….lagipun masa susu masih byk dulu, aku pump dalam tempoh macam tu juga…

Advertisements

Salam Merdeka….happy birthday to me!

Kad dari kakakku Ultramama..yep..I’m a Merdeka baby, born on 31st August 1980..10.53 pm..no surat beranak nak jugak ke hahaha….kidding! 🙂 Besday E-ein (18 mac) dekat dgn besday abah dia..(19Mac)..harap2, adik E-ein nanti, same besday atau dekat2 dengan besday aku wehh..hehehehe..(err..E-ein nak adik dah ke?hahahaha..)

Salam 1 Malaysia!MERDEKA!MERDEKA!MERDEKA!

Hadiah di bulan Ramadhan..

Jumaat lepas, hadiah yang adik aza menang contest si comel cilik Stylobubble sampai, sepasang telekung sembahyang bersulam yg comel (err..Qis, yang org dewasa punye ade tak hehehe..)…

Tak silap aku, contest tu bulan Julai..hadiah baru sampi coz aku lupe nak email address dgn owner Stylobubble, mummy Qis….mujur mummy Qis tak kasik org lain hadiahnye ngeh ngeh…TQ ye dear….kebetulan..mak pulak bgtau,mmg Aza tgh mintak nak belikan telekung sembahyang…adik kena lah rajin2 solat ye..dah ade telekung lawa…

ItalicSebelum solat maghrib, sempat lagi posing..

Dan juga mummy Qis poskan sekali CD yang aku beli dgn dia…esoknye pas dah basuh, barulah leh pakaikan kat E-ein …lembut sgt insert CD ni tau…insya Allah, next time aku beli lagi…

Kepada kawan2, selamat menyambut Hari Kemerdekaan ke-52 dari kami sekeluarga…MERDEKA! 🙂Saje2 aku nak letak gmbr geng kamceng dua orang nih..hehe..

MBP Cutest Baby with TOYS (August 2009)

Alhamdulillah..E-ein terpilih di kalangan participants..tunggu resultnye pulak..semua comei2..To penganjur MBP & Little Mama , bagi je hadiah kat semua babies tu hehehehehe…semua adalah pemenang, tiada pengalah!hihi 🙂

E-ein dikelilingi oleh kawan2 yang comel2 belaka…

Perginya Sebutir Pemata….Al Fatihah…

Keistimewaan Ismail sebagai pakar ekonomi

YB Senator Prof Datuk Dr. Ismail Md. Salleh meninggal dunia semalam. Penulis sempat bercakap di telefon dengan Dr. Wan Ali Wan Mamat bekas Ketua Pengarah Perpustakaan Negara Malaysia yang juga jiran Allahyarham tentang kematian mengejut beliau.

Menurut Wan Ali, arwah menghembuskan nafas terakhirnya di bahu isterinya ketika dalam penerbangan pulang dari China ke Singapura pagi semalam. Beliau meninggal pada usia 62 tahun.

Allahyarham Ismail telah meninggalkan pelbagai rekod yang sungguh cemerlang sepanjang kerjayanya sebagai seorang ahli akademik dan pakar ekonomi.

Jawatan terakhir beliau adalah sebagai Ketua Pegawai Eksekutif di Twintech Holdings dan menjadi Naib Canselor, Twintech International University College dan Pengerusi PPP Resource & Advisory Centre.

Ismail anak kelahiran Pasir Mas, Kelantan graduan sarjana muda sains dalam bidang ekonomi dan sains politik daripada State University of New York pada 1973. Beliau kemudian menerima ijazah sarjana sains (ekonomi) pada 1974 dan Ijazah kedoktoran pada 1977 kedua-duanya daripada University of Illinois.

Guinness Book of Record mencatatkan beliau sebagai orang cacat penglihatan yang pertama memperoleh ijazah kedoktoran. Dua tahun lalu Ismail dilantik pula sebagai Senator di Dewan Negara bagi mewakili golongan kurang upaya. Selain itu beliau juga menjadi Pengerusi East Asia, International Council for the Education of the People With Visual Impairment (ICEVI).

Bacaan Lanjut klik sini.

Relaktasi…Cerita motivasi…

Gambar ehsan dari (link)

Aku copy paste dari link yang Qis (mummy darwishes) bagi masa YM tadi…link dia kat sini.

Liss
Just wanted to drop you a line to tell you that I
relactated 8 months after stopping. It can be done and this is my story … *very briefly, of course*

When my son was born nearly five years ago, I was determined to breastfeed. Always wanted to… and always knew that was the way in which all my children would be feed. After I gave birth (3 days later), I tore all the muscles up the back of my spine and through my left arm.. (unrelated to the birth, just a freak thing that happened). This accident left me with a frozen left arm, hense leading to great difficulty in latching my son on the opposite breast, my right one. This in turn, lead to me getting a massive crack in the right nipple. As I could not correct the latch (due to the frozen arm and mass amounts of pain) the crack never healed and contined to bleed and expel green puss at every feed. Four weeks later, mastitis set in. The doctor’s believed that infection had found it’s way into my nipple through the crack, and burrowed deep into my breast tissue. For 7 days I took oral antibiotics to no avail, then the doctor sent me to hospital for IV antibiotics and heat ultrasound techniques on the affected breast. Another 5 days passed before they sent me to have an ultrasound, as my mastitis wouldn’t clear. Turns out I had an abscess the size of a tennis ball under the areola and was prepped for immediate surgery. I was later informed that the abscess was so infected and severe, that I would be dead if it wasn’t for the anibiotics and removal. Afterwards, I had a massive hole in my breast, that could not be stitched up, as it would cause my breast to collapse. So instead, I was packed with 2 and a half metres of gauze, that was removed and re-packed everyday.. (without pain medication I must add! )

Needless to say, the doctor cut half my milk ducts to reach the abscess and due to the packing and re-packing of gauze, I couldn’t put my son to feed on that side and my milk dried up. I kept feeding from the other breast and topping up with formula… Of course, I looked very lopsided as my left breat grew to twice the size of the right one! After four months, my son flat out refused to nurse anymore and my breatfeeding days were over…

At first I was okay with this, as everything was such a mission anyway, but as the months passed, I grew bitter and resentful. I blamed the medical profession for allowing this to happen and was angry that no one would support me when all this was happening. I even remember a lactation consultant telling me in hospital… “Wow, you have been through a lot. Maybe it would be best if you just cut your losses and quit” I was blown away by this! She should have been the one rooting for me! Anyway, as time passed I became quite depressed everytime I made a bottle of formula and decided I wanted to breastfeed again. I read some books, checked out the net and decided to give it a go! I hired a hospital grade breast pump (from my local chemist for 6 weeks), pumped every 3 hours during the day and twice at night, and this is what happened over the six weeks…

Week 1 – After pumping for this week, I noticed My breasts felt ‘sweaty’ and alittle damp. No milk though.

Week 2 – Seen a drop appear during each pumping session. The drop never fell or dripped down, but it did form. The drop was fairly clear too .. similiar to colostrum.

Week 3 – Several drops are forming, and breasts are starting to feel more full and heavier.

Week 4 – Drops are starting to fall during pumping and even noticed wet patch on bra.

Week 5 – Drops are now flowing slowly, milk is now white in colour (no longer clear), breasts are very heavy and are definitly slightly ‘leaking’ between pumping sessions.

Week 6 – Sprays appeared during pumping and let-downs became apparent. After this, I purchased an Ameda Yours Purely Double Breast Pump and continued pumping on the same schedule.

Obviously my son didn’t physically ‘breastfeed’ as he was nearly 12 months old and wasn’t interested anymore, so I just pumped my milk and bottlefed him. This whole story might seem silly and time consuming to some people, but since I was becoming so depressed and obsessed with the whole situation, I knew that this was the only solution to my feeling okay with what happened to me. Turns out I was right. I kept pumping and bottlefeeding for the next 12 months and weaned my son off the ‘breast’ (AKA – the pump) just after his second birthday… You can do it Liss and I wish you all the best. Shelle

Cuba bayangkan..punyalah lame si penulis ni stop BF, tapi berjaya menghasilkan susu badan semula(walaupun bukan direct BF)..kagum kagum…aku baru sebulan berhenti…nak give it a try lah…kalau tak dpt directBF(sah tak dpt, masa e-ein demam lepas injection ari tu, mengeleng2 dia tak nak masa aku try bagi..), masuk susu dlm botol bg E-ein…doakan aku berjaya....

" BEAUTIFUL BABY SEARCH CONTEST "Looking for Beautiful Prince and Princess"


Bismillah…
Dateline 31 ogos..sempat lagi join neh.. 🙂

Terima kasih kepada Mommy Zara for organizing this contest!

Info Contest:

Ada dua kategori, Prince & Princess…setiap kategori ada 3 hadiah, so jumlahnya 6 hadiah…

1st Prize: 1 printed tshirt(ur bb pic on it) +1 magnetic + 1 keychain + 1Mag baby poster
2nd Prize: 1 Magnetic+ 1 Mag baby Poster+1 keychain
3rd Prize:1 keychain & Mag baby Poster
Mystery gift for number: 9 & 19

syarat2 utk join contest ni:
1. jd follower Mommy_Zara (dah!)
2. sila add banner di atas pada sidebar..(siap!)
3. buat special entry utk contest ini dan sertakn sekali satu picture baby uols yg comey! dan satu picture baby bersama mommy atau daddy! kedua2 gambar akan diambil markah..(finish!)
4. sile nyatakan skali nama baby dan umur baby. tips: gambar baby comey dgn aksi bersahaja tp masih mengekalkan kecomelannya mungkin menjadi pilihan juri (dah buat!)
5 sila nyatakan bila gambar diambil.(done!)
6. link kn blog Mommy_Zara . sila tinggalkn comment bila dh siapkn entry k…(pas siap entry nih nak g link kat komen Mommy Zara)

*A.L.E.R.T*
semua baby yg manjadi peserta mestilah dr umur….
newborn ————————> 3 thn
for those yg single, uolls juga bleh sertai contest ni & syarat menghantar gambar seperti diatas haruslah dipenuhi..

contest bermula dari 11 August 09 hingga 31 August 09

Jadi, inilah gambar yang aku antar utk contest ni…

Gambar 1


Nama anak :
Nur Dayana Insyirah binti Zulkeflai

Umur:
5 bulan (DOB 18 Mac 2009)

Gambar ni diambil 2 minggu lepas (15 Ogos), masa tu hari Sabtu aku baru lepas mandikan E-ein dan tercetus idea nak ambil gambar E-ein with towel lepas mandi .E-ein pulak sejak pandai meniarap ni, pantang letak je, meniarap, terkial2 gak aku nak pakaikan diapers & baju dia hehehe…

Gambar 2: E-ein dan mama
Gambar ni pulak diambil bulan lepas, sebelum balik kampung, aku try baby carrier ni, sebelum ni dah penah try masa umurnya 3 bulan tapi E-ein tak suka dan menangis.Alhamdulillah, bila dicuba kali ni, E-ein ok & happy je..muke dia nampak serius je sebab masa tu dah pukul 10 pagi, matahari dah mula terik :)..aku suke sgt baby carrier/baby wearing ni sebab mengingatkan aku time pregnant kan E-ein …rasa mcm dia dlm perut semula hihihi..

To Mommy Zara, sila semak ye, sy qualify tak untuk ” BEAUTIFUL BABY SEARCH CONTEST -Looking for Beautiful Prince and Princess”…

Terima kasih 🙂

Salam Ramadhan Al-Mubarak

Di kesempatan ini kami sekeluarga ingin mengucapkan selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak kepada kwn2 blogger sekalian…..dan juga diucapkan terima kasih kpd kwn2 yg sudi melayangkan kad ucapan selamat berpuasa kpd kami..maceeehhhh! 🙂

Kad dari Cik Min
Kad dari Miemiey

Kad dari kak Intan

Kad dari Kak Ana Waheed

Siri bercakap dengan bantal :) aka she’s 5 months already!

Entry Autopublished(now i’m in Jerantut..woowowowo rinduuuu..)

Hari ni genap E-ein 5 bulan!(18.03.2009 – 18.08.2009)

E-ein & baby cot nya
yang dah dimekap2 ari tu,gambar ni diambil lepas aku balik BTN,baru sekarang sempat nak post kat blog….dia paling berkenan kat bantal peluk tu, siap sembang2 ngan ketawa dengan bantal tu…wonder what she’s thinking ye?

Masuk baby cot je terus capai bantal…

sesi hug hug..
main ciku cak…
ralit belek bantal…
sesi makan tangan..nyam nyam!
Pergi Hospital
Untuk pengetahuan semua, E-ein dah sihat, masa aku kat BTN dia dah beransur pulih, Cg Fly bawak g Hospital Pantai kat Batu Pahat…Doktor kata dia suspect E-ein kena urinary tract infection & prescribe antibiotik untuk E-ein…dan sekarang E-ein dah kuat minum susu, kalau dulu 5 oz susu leh tahan 4 jam untuk next meal, sekarang selang 2 -3 jam dia dah merengek2 mintak susu…& E-ein jugak dah diajar makan biskut Farley Rusk & Nestle Bijirin Beras Merah.

The baby who can’t wait!
Yep ,aku tau maybe ada yang tak setuju E-ein dah start makan coz E-ein baru nak cecah 5 bulan….tapi masa dia sakit tu dia nak minum air masak je,badan dia susut & mulai kurus,bukannya sebab susu tak cukup tapi dia sendiri tak nak menyusu langsung!kalau minum pun 1-2 oz je…Alhamdulillah sejak pandai makan, minum susu pun makin bertambah…E-ein cuma makan 2 kali sehari, pagi 1/2 biskut Farley Rusk yg dicairkan(kdg2 campur air, kdg2 campur dgn susu), dan petang, 1 sudu teh Bijirin Beras Merah tu campur 3-4 sudu air..janji dia sihat..tak silap akulah, dulu2 pun hospital kerajaan suruh bg makan kat baby mulai 4 bulan ke atas…cuma sekarang ni kempen breastfeeding smpi at least 6 bulan,yang mana aku tak berjaya coz E-ein dah reject aku seawal umur 4 bulan 1 minggu…my journey as a BF mother ended then….

Bagi aku, bergantung kepada bayi tu sendiri, kalau dia dah bersedia then it’s ok…..kita sebagai ibu bapa cuma ingin lakukan yang terbaik

Signs of bonding between baby and mother

Salam..kul 11 jap lagi aku nak bertolak ke Jerantut.Sempat lagi aku godek2 tenet, dan aku saje2 klik iklan Nuffnang J& J kat bawah(kadang2 kat tepi) ni tadi.Very good info…korang klik ler untuk maklumat lanjut bila iklan tu kuar ye? (hehe dan juga klik untuk akaun Nuffnang ku muahahaha..sila2 jgn malu2 ye..)..betul ni tak tipu..info yg sangat2 bagus!

Signs of bonding
1.Longer gazes : baby akan merenung ibunya, sekali sekala menoleh ke arah lain, jgn risau, bukan bermakna baby tak sudi, cuma dia perlu masa utk memproses maklumat yang dia dpt dari renungannye itu…
2.More vocalisation : baby akan membuat bunyi-bunyian seperti ketawa, babbling or giggling apabila melihat ibunya, jika ibu memberi respons, baby akan ‘bercakap bali’k (talk back) pada anda.
3.Reaching out to you : baby menghulurkan /mendepangkan tangan seolah2 mencuba menyentuh anda.
4.Smiling : senyuman baby menandakan baby berasa selesa dan selamat dengan anda……touching ur baby can lead her to smile very often especially when u smile back to her….

~ aku rindukan E-ein already…sejak kebelakangan ni dia suke tido menyandar kat aku(kadang2 ngan Cg Fly jugak cam tu), sebabkdg2 dia tak lena kalau tido tak menyandar,nanti dia gelisah..huhuhuhu..winduuuuu…wowowowowooooo!~

PS: kepada mereka yang email aku ttg photobook masa aku takde ni, sabar ye menantikan reply dari aku…hari Khamis nanti aku balik & reply k…ade sesetengah order yang progress nya otw..terima kasih atas kepercayaan anda kepada KedaiGambarKami!

« Older entries