Syukur alhamdulillah…

Adoi penatnye g seminar kat PD 3 hari baru2 nih…rasa jem kepala otak..byk sgt input yg masuk hehehe…(perut pun jem asyik makan jek!).Sepanjang kat PD kami tak keluar jalan2 pun wpun ade masa terluang..sebab tgh sibuk dggn PilihanRaya Bagan Pinang masa tu.Hotel pun penuh masa tu..mujur bilik kami ni dah ditempah awal2..aku dpt apartment 3 bilik…bestnye kalau dpt bawak famili…tapi Cg Fly kan sekolah hariJumaat tu….nak gerak hari Sabtu, rasa tak berbaloi lak, Ahad dah nak checkout..

Aku smpi umah kul 3.30 ptg semalam…dan kul 5 ptg aku & Cg Fly bertolak ke Bndr Tenggara,.g amik E-ein. So far, kata MIL, hari Sabtu E-ein berak 2x(ye..masih cerita berak lagi..harap2 ni yg last 🙂 )…dan semalam baru sekali…dan bila aku bawak E-ein balik..mmg dia tak berak lagi dah smpilah subuh tadi dia bgn tido baru dia eyak…

Ni dah hari kedua dia berak 1x sehari…dah ok kot..agaknye mmg sebab beralih bulan baru2 ni,tu yg jadi berak2 5-6x sehari tuh…

CASE CLOSED
(harap2 tak berulang lagi..amin..)
Advertisements

Gribbles…

Aku hantar sampel ke Gribbles ari Rabu baru2 ni……masuk hari ni dah 10 hari E-ein macam tu jugak..cuma mujurnya E-ein tak dehydrated dan tak kurang selera makan n minum susu je….

Aku baru je call Gribbles tadi… lambat lagi result dia nak kuar…maybe dlm minggu depan.Anyway thanks to my sis Ultramama dan my BIL,Abg Usop yang mencadangkan agar sample najis E-ein dihantar utk buat bacterial culture & cek utk parasitologi (kalau tak silap akulah)…terima kasih juga kepada staf Gribbles yg baik hati dan sudi entertain aku yang menghantar sampel secara peribadi(sebenarnye tak boleh tau..sampel kena hantar melalui doktor GH atau swasta).

Semalam course antibiotik E-ein dah tamat, maka hari ini aku akan start course probiotik pulak(dapat ni dari child specialist kat Kluang,Dr Soh)…..

Aku baca dlm internet,antara punca2 cirit birit atau kerap berak:

1.Jangkitan rotavirus – tanda klinikal cirit birit 20x sehari(nauzubillah!)
2.Jangkitan bakteria.
3.Penyediaan susu atau pembersihan botol susu tak betul(tercemar)
4.Allergy ( susu lembu, makanan seperti gandum atau seafood based food dll)
5.Selsema dan demam
6.Keracunan makanan
7.Kekurangan enzyme
8.Nak tumbuh gigi(teething)

Kecewa kecewa kecewa

Aku kecewa gila ni…hari ni E-ein tak menunjukkan sebarang perubahan.Dah masuk hari kelima berak2 ni,selang 3-4 jam,dia mesti berak.Masih berak2 mcm tu jugak…nak kata cair, tak cair,tapi lembik dan masuk 4 kali dah masa entry ni ditulis..Aku rasa susu tu jadi penyebab(walaupun dah tukar ke antidiarrhoea formula) , sebab lepas mkn bijirin Nestle, dia tak berak.My sis kata, anak dia Alif dulu umur setahun berak2 lebih 3kali je, doktor terus admit spital.Hmm…org duk kata beralih bulan, aku tak leh terima,kalau beralih bulan, biasanye setakat sehari dua je..takkan lah berhari-hari cam ni.

Esok nak g Batu Pahat, nak g Hospital Pantai.Aku kecewa juga dgn servis hospital kerajaan(maaf ckp ye).Asyik kata tak ape, tak ape.Bukan anak dia leh la ckp mcm tu….Insurans E-ein lak lum approve lagi..aku baru buat before raya tu ari,pengajaran buat aku,lain kali baby lahir je, terus wat insurans yg cover utk hospitalisation.Buat kawan2 yg lain, amik iktibar ye, buatlah insurans utk anak2 awal2…so skrg kena pakai byrn cash la utk rawatan E-ein kalau2 admit wad…..harap2 doktor bagi ubat je tanpa masuk wad….amin…

ps: takde mood nak buat entry gmbr raya..Bila e-ein dah ok nanti.,baru aku postkan entry…doakan E-ein sihat k..& juga utk keputusan Anakku Merdeka, sila tunggu k…maybe lmbt sket kuar result….

Diarrheoa

What causes diarrhoea?

document.write(‘‘);

The most common cause of diarrhoea is a virus called rotavirus. Nearly all children catch this virus by the time they are five years old. Rotavirus causes gastroenteritis, an infection of the gut. The infection damages the inner lining of the intestine. The injured lining leaks fluid and allows food to pass through without absorbing any nutrients.

Diarrhoea in babies can also be caused by formula feeds not being made up properly, colds, antibiotics, food poisoning, allergies, or, more rarely, enzyme deficiencies.

Can it be prevented?

Proper hygiene can help reduce the chance of diarrhoea because the micro-organisms which cause it can easily be passed from hand to mouth. So wash your hands thoroughly for at least 15 seconds with an antibacterial soap after handling soiled nappies or using the toilet.


How should I treat it?


If your baby is taking breast or formula feeds well, stick with them. For older babies, you can try sips of water or oral rehydration salt solution (ORS) in addition to their usual breastfeeds or full strength formula feeds.

Toddlers and older children can have well-diluted fruit juices (at least one part juice to 10 parts water). Ice lollies can be useful if your toddler is reluctant to drink. Avoid glucose drinks, fizzy drinks and undiluted fruit juices (unabsorbed sugar draws water into the intestine and can increase diarrhoea).

Do not give anti-diarrhoeal medicine to children under 12 years old, as it could have serious side-effects.

Are breastfed babies less likely to get diarrhoea?


Yes. Certain elements in breastmilk can inhibit the growth of the micro-organisms which cause diarrhoea.

Should I stop giving solid foods?


No. Unless your baby is vomiting frequently, you can still give her solids. If your child is six months or older you could try foods like bananas, rice, apple puree, and dry toast. For an older baby or toddler you could try small amounts of chicken and starchy foods like mashed potatoes and pasta. But don’t worry if she doesn’t want to eat. It’s more important that she drinks to avoid dehydration.

When should I call the doctor?


Diarrhoea can be worrying if it lasts more than a few hours, but it will usually clear up on its own. If your child has loose, watery stools for more than a couple of days, call your doctor. The biggest concern with diarrhoea is dehydration, so don’t delay in calling your paediatrician if your child shows these signs of inadequate fluid intake or fluid loss:

  • dry skin or lips

  • listlessness

  • tearless crying

  • a sunken fontanelle

  • discoloured hands and feet

  • strong yellow urine or fewer wet nappies than usual
  • You should also consult your doctor if your child:

  • refuses to drink

  • has a fever which lasts longer than 24 hours

  • has blood in her stools

  • has diarrhoea accompanied by vomiting which lasts longer than 24 hours

  • has a swollen abdomen
  • These secondary symptoms are uncommon, but they can be cause for concern.

    If your baby’s uncomfortable during a bout of diarrhoea, try to cuddle and comfort her as much as possible, and keep her dry. Use care and tenderness when changing nappies since it’s easy for a baby’s bottom to become irritated with diarrhoea. Use a barrier cream to prevent irritation if the diarrhoea lasts more than a day. Rest assured, soon your baby will bounce back.

    Sumber : Baby Centre Malaysia

    Novalac AD

    Kul 6 petang tadi kami bawa lagi E-ein (semalam dia eyak 6 kali!)ke Hospital Kluang, Bhgn Kecemasan & dirujuk ke Klinik Pakar 1..(Nak pegi paed swasta sebenarnye tapi tutup lak today….)kata doktor,selagi E-ein aktif dan tak dehydrated, its ok..tapi kena cairkan susu yg dia minum skrg ni atau guna susu utk cirit birit.Dan aku refer pula pd pharmacist kat bahagian farmasi…dan terus g beli susu ni balik dari hospital.Hmm..kami cari Bebelac LF sebenarnye tapi tak jumpe…jumpa Novalac Ad..& decide to give it a try..dlm ni ade protein susu lembu tapi takde lactose…kalau E-ein alah pada susu ni pulak..kena la tukar lagi…haih…formula milk hunting is so difficult!!!!(susu aku duk takat tu je..pam2 je, selalu tak smpi 0.5 oz pun….aku try minum horlicks lak..my MIL suggest..)


    Taken from Novalac website

    What is diarrhea?

    Acute diarrhea is defined by having more liquid stools, more often and in bigger quantity than usual. It is often accompany by vomiting.(E-ein kerap eyak tapi tak muntah..not so liquid..selang2 kdg lembik,kdg cam cair sket)

    Where does diarrhea come from?

    Causes of diarrhea are multiple ; it can be food intolerance as well as viral or bacterial infections.

    Is a diarrhea dangerous?

    You can have a high risk of dehydration with diarrhea what can be dangerous, even deadly. Therefore in case of doubts, go to see your doctor urgently. Dehydration is showed by a decrease of urine volume (less than 4 wet nappies a day), weight loss, no tears, dryness of the mucous membrane, hollow eyes, greyish skin and a sunken fontanel. Your doctor will evaluate the gravity of the dehydration with the weight loss and will prescribe a treatment, probably constituted of an oral reydration solution and/ or a particularly adapted infant formula. If you cannot see a doctor immediately, ask advise from your chemist in order to give your baby an oral rehydration solution such as Novalac Hydranova as soon as possible. During the treatment, if you do not see a quick recovery of the symptoms, go and see your doctor again.