Tukar2 payung lak,..hehehe

Pagi tadi sebelum bertolak ke Sepang, aku ke Putrajaya, lagipun driver nak hantar pegawai ke HQ..so aku call Alycia, ajak jumpe jap sebab dah janji nak exchange payung dgn dia..:)..

suke sgt dapat payung rainbow ni..dah lama mencarik!Pueh aku cari kat Kluang, tak dok!TQVM dear!

copy paste dari Alycia eh..malas nak taip kuheh kuheh…cerita lanjutnya cam kat bwh ni haa…

“pagi tadi Catlina mesej alycia cakap dah nak bertolak pergi kursus kat Sepang… so, on da way nak ke Sepang tu Catlina akan jumpa alycia kat Putrajaya sebab nak buat sesi tukar payung… mesti korang pelikkan, tukar payung pasal apa pulak ni… actually cerita dia macam ni… Catlina minat payung colorful alycia yang selalu en ajip buat untuk photoshoot tu.. alycia pulak minat payung jepun yang catlina guna untuk photoshoot… so, kami decide main tukar-tukar payung… boleh menambah koleksi payung kami untuk jadikan sebagai props photoshoot…

nilah payung-payung tu..


… payung Jepun Catlina belikan untuk alycia …

payung colorful yang belikan untuk catlina …


tq yer Cat … lain kali kita exchange lagi ;)”

Sekian…result Giveaway tgh malam kot ye…jeng jeng jeng…

Advertisements

Cerita sebelum balik kampung:Skin care class by Qastalani

Date :4 Jun 2010
Venue: My house

Thanks to consultant dari Mary Kay aka my blogger friend Qastalani yang sudi datang dari nun jauh di Putrajaya ke Kluang utk memenuhi jemputan aku ni.

Walaupun jumlah peserta asal dari 5 org jadi ke 3 orang je, alhamdulillah semuanya berjalan lancar.Seronok belajar cara cuci muka, in fact this is my second time learning from Qas ni.Ada juga sesi basic mekap dgn Qas.Seronok bila dapat tau kegunaan brush, foundation,mascara,eyeliner dan lipstick yang betul!Tapi takmo lah tempek gmbr muke aku mekap kat sini sebab tak berapa pandai lagi hehehe…cam kelakar pun ada hihi..maklumlah tak biasa bermekap2 ni.Biasa calit lipstick dgn pakai celak je.

Bawah:Ni photoshoot si cikgu skincare sebelum peserta2 lain sampai!Hihihi!

Bawah: Cikgu tgh ngajo!

Bawah:Gambar beramai2 lepas abis kelas.Anak-anak murid yang kepochis hihihi

Kudapan lepas kelas.Hehe…trifle ni aku guna golden kiwi sebab stobewi abis stok tu ari….trifle ni direquest dari Qastalani.Later upload gmbr full kek ni okeh.

Btw, korang yang duk area KL dan Putrajaya leh call Qastalani utk skincare class ni ok..contact dia kat sini atau sini.Good luck to my dear fren Qas!

Ingin mengabadikan kenangan terindah anda?Kami bersedia merealisasikan impian anda!KedaiGambarKami-Johor | Melaka | KL | N9 Family PhotographerPhotobook & Poster Printing juga ada di sini!

OrphanCare…sy hargai niat murni kamu!

Aku terjumpa ni masa tgh belek2 blog Daniel Zain….My friend, Qastalani @ Karipapsayur pun aktif dlm Orphancare ni..sayangnya mcm takde cawangan di Kluang je....

“Abandoned and left to die. This is the fate of an increasing number of unwanted babies that end up in toilets and rubbish bins among other places. A few are found dead while others are saved in the nick of time.

With this in mind I’d like to share some info on OrphanCARE, an NGO dedicated to solving this issue.

Give your baby a chance for a better life

Protect your baby’s right to life

  • Do good by giving your baby to OrphanCARE who will provide him/her with caring parents.
  • If you want help at any stage of your pregnancy, please call or come to OrphanCARE.
  • We will assist you with the safe delivery of your baby.
  • You don’t have to face this difficult predicament on your own.
Contact OrphanCARE at our 24hour helpline @ 03 7876 1900



———————————————



What we do



OrphanCARE is working closely with the Ministry of Women, Family & Community Development to expedite the adoption process whereby abandoned and orphaned babies and children are quickly matched up and placed with suitable parents.

We undertake awareness programmes to make society recognise that orphans ans abandoned children should not be left permanently in orphanages or shelter homes.

We have a database of interested adoptive parents with complete background profiles and are working with orphanages, single mother shelter homes, hospitals and clinics to provide suitable families for orphans and unwanted or abandoned babies.

About orphanCARE


OrphanCARE is a non-profit organisation established in April 2008, under the patronage of HRH Sultanah Pahang Hajjah Kalsom. It aims to give every orphan and abandoned baby a chance to feel love and care in the security of a family in accordance to our tagline “Every child needs a family”.

Most orphanages are often ill-resourced to provide children the kind of love, attention and security that could be offered by families. Orphans and children who spend large parts of their childhood in orphanages, in large number of cases grow up (unsurprisingly!) with low self-esteem resulting in behavioral problems, delinquency, and poor academic performance. Many leave orphanages at the age of 18 without a family support system, making it difficult for them to start a new life.
Unwed mothers whom abandon their babies are mostly young and come under pressure arising from social stigma and legal implications, compounded by a sense of hopelessness due to not knowing where to seek help. OrphanCARE was set up to discourage such women from abandoning their babies by providing the assurance that their babies would be placed in good homes.

For more information or if you would like to volunteer, please contact us at:

OrphanCARE
6, Jalan SS 1/24A
Kampung Tunku
47300 Petaling Jaya
Selangor Darul Ehsan

Email: orphan.care@gmail.com

Tel: 03 7876 1900


Ingin mengabadikan kenangan terindah anda?
Kami bersedia merealisasikan impian anda!
KedaiGambarKami-Johor | Melaka | KL | N9 Family Photographer
Photobook & Poster Printing juga ada di sini!

Hero..kukagumi ketabahanmu


Gambar milik kakimotong

Ingat tak cerita kucing kat sini?Kucing yang tak ada kaki depan dek dipotong manusia bodoh lagi kejam gara2 kucing tu curi ikan?No wonder lah org boleh buang bayi, dera kanak2.Sebab nya mereka yg macam nilah.Suka menunjuk terrer dan kuat tak kena tempat.Tunjuk berani dan kuat pada yang tak bermaya.

Nama kucing ni Hero.Bagi aku dia memang hero sehero2nya.Sgt tabah, sedangkan dia tak mengerti tentang kekejaman yang berlaku pada dia.I wonder if could he remember the cruelty that happened to him.

*kekejaman berlaku di mana-mana shj, bukan shj di Israel, kat Malaysia pun berlambak.Marilah kita mendoakan mangsa perang, mangsa dera, mangsa bunuh, dan juga haiwan2 yang teraniaya ini.

Tengoklah Hero yang sangat bijak walaupun dia adalah haiwan yang disebut2 orang, tak punya akal.Kalaulah aku dapat jumpa Hero, nak peluk2 Hero ni..Kudos to his owner yang sangat2 menyayangi Hero…

Oh ya, anda boleh memberi sumbangan kat Hero di sini(atau nak bg makanan, permainan atau ape2 je..).Bukan tuan dia yang mintak, ramai pelawat dan kawan2 owner ni sendiri nak derma kat Hero…

NO AKAUN UNTUK SUMBANGAN KEPADA HERO : 1140 9900 1819 64(RHB)

Pada mulanya saya dan isteri amat berberat hati untuk menerima bantuan kewangan untuk Hero kerana kami masih mampu untuk menyaranya dan tidak mahu dikatakan mengambil kesempatan ( Klik Sini ). Tetapi oleh kerana ramai di antara pembaca-pembaca blog ini ( ada yang datang daripada email, komen2 dan Inbox dari Youtube saya dan Facebook ) yang ingin menghulurkan saluran kewangan buat perbelanjaan Hero, dengan ini saya memberikan nombor akaun untuk memudahkan proses transaksi online. Insyaallah saya akan buat entri khas tentang segala perbelanjaan Hero dengan wang yang dihulurkan oleh pihak tuan-tuan. Saya juga ingin menegaskan di sini bahawa saya bukan meminta derma melalui KAKIMOTONG.BLOGSPOT.COM ini. Segalanya saya lakukan di atas permintaan dari kalangan para pembaca dan peminat Hero. Terima kasih di atas segala sokongan dan sumbangan.


Hero dan anak kembar tuannye

Ingin mengabadikan kenangan terindah anda?
Kami bersedia merealisasikan impian anda!
KedaiGambarKami-Johor | Melaka | KL | N9 Family Photographer
Photobook & Poster Printing juga ada di sini!

Video yang boleh buat aku nangis-selain video gmbr2 org buang/dera bayi/anak

Tak mo cakap lebih..korang tgklah…Tak dapat bygkan Oni atau Chibi tanpa kaki..(owhh..dah lama tak cite poasal anak2 aku yg dua ekor tu..hehehe jadi anak tiri kejap sebab ada E-ein-jgn risau, makan pakai sume cukup utk budak berbulu dua ekor tu)

Owner video dan kucing ni kat sini:KakiMotong

Anda seorang blogging freak???

Gambar dari sini

…Anda cek blog anda lebih dari sekali dalam satu hari…

  • cuma untuk baca post yang lama2..
  • cuma untuk baca komen baru dan juga komen2 lama…
  • cuma utk menulis draft utk dipublish esok
  • untuk menulis beberapa entry yang akan dijadualkan utk esok atau lusa…
  • untuk membaca semula post yang telah didraftkan
  • untuk menulis semula/membuat pembetulan pada draft yang dibaca tadi..dan cycle nye bersambung!hehe!

…Cara anak anda tido dalam kereta pun dah boleh jadi topik blog anda keesokan harinya….

Perkara yang nampak remeh tapi memberi anda idea untuk menulis.Apa sahaja, di mana sahaj.Stokin suami berlubang.Anda cuba membunuh lalat dalam dapur anda.Hari ini hujan seharian.anda terpaksa beratur lama utk membeli goreng pisang!Bawang habis pulak kat rumah.Apa2 sahaja yang sesuai dijadikan topik!!

…”Aku tak sabar nak masukkan ni dlm blog!“menjadi motto anda

Anda menulis bila ada cashier dia shopping mall biadap terhadap anda.Atau mengenai pengharaman memakai kain pelekat di Dubai-err…Syigim, are they such thing as this?hehehe..

…Keluarga dan kawan2 melihat perkembangan anda(dan anak2)di blog
Anda tidak menelefon kakak anda dalam beberapa ketika dan kakak anda tahu bahawa anak anda baru dipotong rambutnya..”Kak Ja baca blog mung, E-ein dah potong rambut eh” “E-ein ada kereta baru eh”…Sila guna telefon ye utk berhubung dgn sanak saudara anda(hehehe..termasuklah aku!)oh ya, aku gi HQ Putrajaya minggu lepas dan seorang kawan bgtau” aku baca blog engko hari2!”wahahaha!

…Anda mengambil gambar dgn caption sudah ada di kepala anda…
Bila anda keluar berjalan2, anda mengambil gambar.Dan anda sudah dapat bayangkan bentuk entry dan caption gambar tersebut.Bila anda mengambil gambar anak anda memakai tutu, anda sudah bygkan caption/tajuk “Dayana The Ballerina” atau “budak nakal dgn tutu”!

…Kawan-kawan anda bernama pelik karipapsayur“(a kuih), kucingorengemok“(a fat red tabby cat) ,”ciklilyputih“(mungeeeeeee) hihi, just some examples haha!

…Anda mereka satu blog badge supaya kawan2 anda boleh copy dan paste serta linkkan anda di blog mereka!
Bukan sahaja anda berpuas hati dgn kawan2 anda menjadi follower anda, anda juga pastikan mereka betul2 meletakkan blog badge anda secara personally di blog mereka!(to the original writer, Syigim, yes you should have one, kalau nak, contact sy k!hehehe..!)..

…Perbualan harian anda dgn suami berkisar tentang blog, sekurang2nya, sekali….

  • Apa yang kawan2 blogger anda tulis hari ini.
  • Berapa banyak komen anda terima hari ini.
  • Entry terbaik yang anda rasa anda telah tulis
  • Komen yang membuatkan anda gembira!
…..Anda ketandusan idea dan menjadikan tulisan orang lain sebagai inspirasi: akulah tu…hahahaha….daaaaa!!!

adapted from:You Know You’re A Freakoblog When..by Syigim @MomBloggersPlanet

Where Moms Unite

Catlina’s message:
“this is an scheduled entry because I’m going outstation now and I’m a freakoblog!Haha!

Sanggul tinggi-tinggi, sampai cucur atap!

Sanggup kah?


Dah banyak blog aku baca pasal ni… yang kat bawah ni dari blog Kak Chik, thanks ye Kak Chik!:

It’s a trend nowadays that many muslim Malaysian women are into the new hijab wearing i.e. wearing a shawl-like syrian style hijab. I posted on my Fb status recently stating that I too, would want to wear the syrian women hijab style with high bun but unfortunately my hair is short thus cannot tie or do a bun at all. I also received few suggestions to buy fake buns online or at Arzu, KLCC.
I used to study in an arabic-medium school and had learned that when you wear tudung, you’re not supposed to show any indication that your hair is long by tying your hair really high/do a bun until men can notice the presence of your long hair eventhough you wear your cover/hijab. That defeats the purpose of wearing a hijab. However, I can’t remember the hukum whether it’s haram or harus or makruh.
Being curious, I googled about this sanggul arab issue and found the hadith related:
Quote::
“ akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka (isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang (nipis & ketat). Di atas kepala mereka pula (wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat”
– hadith riwayat Ahmad, jil.2, ms. 223.
Rasulullah s.a.w bersabda:
Quote::
“dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka di dunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini”
–hadith riwayat Muslim. Hadith no 212-
I would say that I was tempted at first as I saw some women/celebraties/tv presenters looked really pretty wearing the syrian style hijab with high sanggul/bun. Sometimes, bila nak cantik, manusia selalu lupa pada hukum walaupun dah belajar. I am one of them. Bila nak buat benda jahat, laju je.
Anyway, in wearing hijab, niat perlukah menghalalkan cara? I dare not jatuhkan hukum or say that it is haram wearing the fake sanggul arab. However, at the moment, I’ll just forget about buying the sanggul arab thingy.
Tulisan ini ialah hasil nukilan: Haslinda binti A. Karim.(rasanye dari emel, betul ye Kak Chik?)


Selamat Hari Guru!!

Alamak, dah malam baru aku nak wish ni..actually,baru sampai dari kampung Cg Fly maghrib taid, nak berblog , kenalah tunggu E-ein tido.Tapi sebenarnya aku dah wish kat Cg Fly, hubby etrcinta, dan kawan2 yang reachable by sms sejak pagi tadi..Dan, terima kasih kat ex-student aku yang sudi wish kat aku dari pagi ke petang dok terima diorg(ex-student je bagi?current student ni tak anggap aku ni cikgu kot..takpelah..sob sob!)….

Dan..aku juga pernah menyanyikan lagu kat bwh ni selama 3 bulan di maktab..(yep, that’s right!)..aku pernah belajar kat maktab selama 3 bulan pada tahun 2007, hinggalah aku menerima lamaran dari Jabatan Veterinar….rezeki akulah tu, 2 tawaran pada tahun yg sama….Hihi..kalau aku tak terima tawaran Jbtn. Vet, so maybe today dah 3 tahun aku bergelar guru TESL sekolah rendah!hehehe!

Psstt..tiapkali nyanyi lagu ni, rasa seriau sket, sebab terbygkan tanggungjawab mendidik anak bangsa..:)

LAGU GURU MALAYSIA

Kami guru Malaysia,
Berikrar dan berjanji,
Mendidik dan memimpin,
Putera-puteri negara kita.

Pada Seri Paduka,
Kami tumpahkan setia,
Rukunegara kita,
Panduan hidup kami semua.

Di bidang pembangunan,
Kami tetap bersama,
Membantu membina,
Negara yang tercinta,

Amanah yang diberi,
Kami tak persiakan,
Apa yang kami janji,
Tunai, tetap kami tunaikan.

1Superkids – MBP Family Day

Sticky Mode hingga 9 Mei 2010(9 Mei juga adalah hari Ibu bagi tahun ini)

Geramnya nak pegi gathering 1Superkids Family Day ni..tapi apakan daya, tak berjaya”ayat” Cg Fly utk pegi..so consider memang tak pegi je lah huhuhu..(to Mommy Lyna , next time buat time cuti sekolah tau, konpom sy pegi!!)

Klik banner for more info

Makluman: Banner kat atas ni didesign dan disponsor oleh KedaiGambarKami(nak gak tumpang glamer tu wahahaha)-sesape yang nak wat contest /giveaway and berminat utk dapatkan sponsor dari kami, contact catlina7@yahoo.com utk pertanyaan
Best tau gi gather2 ni..pernah gather2 dgn 2-3 org kawan2 blogger pun dah seronok gila..kalau jumpa ramai2, jadi lah “beronok-onok “(pinjam ayat Johan Raja Lawak).

1 Superkids -MBP Family Day
ni dianjurkan bersama oleh Mommy Lyna @ My Superkids @ 1 Superkids dan juga Little Mama dari MomBloggersPlanet.

Apa yang ada kat 1Superkids – MBP Family Day ni?

INDOOR :
Aktiviti multi-skill untuk anak-anak – face painting, interactive story telling, origami, felt craft dan mewarna.
Talk dan demo daripada Malaysian Baby Wearers (MBW).
Bengkel ikatan tudung bersama Majalah NUR.
Sesi hati ke hati bersama Ms Maizawati (model, usahawanita, duta Avon).



OUTDOOR :
Bling-Bling Race yang semestinya heboh!
Demonstrasi dari Bling AutoSpa. Kilat kereta?
LAGI MENARIK?
PHDC. Yeah it’s the PLAYHOUSE DISNEY!
Clowns and balloons. Did I mention clownS? Yea ada 2 clown
Press. Oh yeah, event ini akan mendapat liputan pihak Harian Metro, Mingguan Wanita,NUR dan Pa&Ma.
Bintang AF akan turut serta!
Peluang bertemu blogger yang tersenarai dalam 50 Blog Terbaik Malaysia Pilihan InTrend.
Berpeluang shopping di gerai2 yang mengambil bahagian.


Tak cukup lagi? Datanglah sini untuk pengalaman yang lebih menarik !

Tarikh :
9 Mei 2010

Tempat :
Wisma Bling Lustre, TanMing Bolevard,
Tmn Meranti Jaya, Puchong
(dari LDP exit Bandar Bukit Puchong/Tmn Putra Perdana)

Datanglah beramai2 ye. Tak kire blogger ke tak, ada anak ke tak, dah kahwin ke belum, ramai2 datang ke FAMILY NANTI.
Masuk adalah PERCUMA dan keluar juga tak kena bayar(ok..yang ini sy menambah2 sket hehehe)

Very sweet surprise!

Menang gelang kristal(satu, bukan tiga2 kat atas tu heheh).. dari Mama Cira masa teka Gambar Cira tgh buat apa.Yang menariknya,nama penuh Cira iaitu Nur Fatihah Insyirah, sama hujungnya dgn nama E-ein (Nur Dayana Insyirah).Lagi best, aku pun dah lupa yang aku ada take part sampailah MamaCira @ Rini contact aku via facebook (masa aku cuti jaga E-ein demam ).Thank you..


Menang hadiah bagi Top Commentators kat blog Rose.Yeay!Dapat keychain dari Ganung!(err..kepok losong takdok ko Rose?)Thanks Rose and Rafiq!

A very sweet surprise utk awal Mei ni..:)

« Older entries