Kuantan Part 2

Jenuh nak ngabihkan entry Kuantan ni hehehe…belum abis2 gak pastu ada selang seli dgn entry lain lak..Sejak sehari dua ni aku mcm malas sikit, biasanye kalau byk entry tertangguh, leh buat sampai 3 update sehari!Penyakit M mula datang dah ni…

Ok, jom abiskan sesi entry Kuantan ni…E-ein tgh tido kang dia bangun tak sempat update blog :).E-ein dah sihat dah, tak demam lagi,alhamdulillah…

Masa ni bersiap2 nak gi sarapan..

Mandi dulu…blurkan sikit, malu ah aunty2(dan anak2 lelaki aunties) sume tgk..hihi

Tunggu mama ambil baju….

Nampak tak ade little mek sibuk bersiap sikat rambut kat depan cermin?(abaikan kain batik aku tersadai dlm background tu, E-ein baru lepas main kain aku tu dia buat tudung kepala hehehe)

Breakfast:E-ein makan bubur nasi lauk ikan.Tak habis sebab buburnye cair sgt..nak makan nasi putih, tak ada, yg ada nasi goreng kampung..pedasshhh..kasi roti dan kuih pun dia takmo

Lepas sarapan tu aku bawak E-ein jalan-jalan kat lobi hotel, (turn Cg Fly makan),ada beberapa mek saleh yang geram kat E-ein duk say hi(E-ein kemain takut, peluk aku kuat2), agaknye sebab suka tgk E-ein pakai baju corak batik kot hehehe..

Otw balik Kluang…kami lalu tepi dataran Sg Pahang(not sure nama betul tempat ni).Aku ajak Cg Fly berhenti jap amik gambar sebab it will be nostalgic.Sebab?Aku pernah duduk Kuantan(kat area Jalan Gambang), masa darjah 3 tahun 1989.Mula-mula Cg Fly kata malas, lepas tu dia surrender gak hehehe…

Fuhhh…akhirnye abis juga entry Kuantan nih!!

Ingin mengabadikan kenangan terindah anda?
Kami bersedia merealisasikan impian anda!
KedaiGambarKami-Johor | Melaka | KL | N9 Family Photographer
Photobook & Poster Printing juga ada di sini!
Advertisements

8.15

Gambar “yahooed” je(biasa “googled” kan hehe)..malas nak amik gambar!

Apekebenda 8.15?Tggu di hujung entry yer..hihi..saje wat suspens sikit…(haha suspens ke?perasanlah kau Catlina! :P)

Hari ni aku cuti.Sebab?E-ein demam ..Sejak jam 4 pagi dia merengek2(malam sebelumnya dia muntah susu sikit-tak sure sebab demam atau sebab perut dah penuh).So today aku tak keje utk jaga E-ein…just bagi ubat yg ada dlm simpanan (ubat demam) dan basahkan badan /kepala dia.

Petangnya macam dedar tapi dia mcm biasalah merengek2 walaupun ada masa dia aktif mcm tak demam jek(siap main lompat2 junam/terjun tiruk kat tilam-haiyoh!)…pas main mulalah rasa sakit badan, ha..merengek2 lah pulak!Tunggu Cg Fly balik dlm kul 3 petang, bawak gi klinik amik ubat demam lagi sebab yang ada dah nak habis.Doktor tambah ubat antibiotik,ubat selsema dan ubat masuk buntuuuut.

Dan aku minta timbangkan E-ein kat klinik tu.Selama ni dah 4 bulan jugaklah berat E-ein statik 7.8kg ke (11 bulan – 1 tahun 2 bulan).Kali ni, to my joy, alhamdulillah, dah naik 8.15 kg…….agaknye sebab tu demam, dia nak membesarkan badan, kata pengasuh E-ein :).dan alhamdulillah juga, walaupun demam, selera makan dan menyusus mcm biasa…sempat dia makan Kit Kat 2kali lagi siang tadi (patah2kan bg sikit je kat dia..)..hehehe dan skrg E-ein dah pandai co-operate bila nak gosok gigi(aku pakai hujung kain letak ubat gigi), nampak je aku dah picit ubat gigi tu, cepat je dia bukak mulut :).Takdelah mama risau kalau E-ein duk makan jajan coklat, at least dah gosok gigi tiap2 pagi dan petang kan ….k lah ciao dulu, laparlah pulak, nak gi makan bubur kacang durian yg pengasuh bagi hehehehe …jangan jelessss…:)

Ingin mengabadikan kenangan terindah anda?
Kami bersedia merealisasikan impian anda!
KedaiGambarKami-Johor | Melaka | KL | N9 Family Photographer
Photobook & Poster Printing juga ada di sini!

Business card

One of my recent projects, buat business card!Baru tergerak nak buat sebab rezeki dah bertambah sikit(moga bertambah2 lagi lepas ni!)…ada 3 design aku buat…
Design 1

Design 2

Design 3

Rasa korang, yang mana satu suites us best? :)..maybe nak buat depan belakang kot.Dan, design dua yang pertama tu, Cg Fly kata “Feminin sangat, buat yg simple sikit)”…hihi itulah pengkritik pertama aku tau…samalah, kalau Cg Fly buat design atau amik gmbr, aku komen gak balik!hihi!

Ingin mengabadikan kenangan terindah anda?
Kami bersedia merealisasikan impian anda!
KedaiGambarKami-Johor | Melaka | KL | N9 Family Photographer
Photobook & Poster Printing juga ada di sini!

Kuantan Part 1

Entry basi..heheh dah lama terperam tapi tak sempat lagi nak postkan.Gelagat E-ein masa kami bermalam kat Kuantan otw balik ke Kluang(dari Kelantan) cuti sekolah lepas.

Masa mula2 sampai, terus menuju ke tingkap.Tgk swimming pool kat bawah
cuba tgk operator tepon tak bertauliah ni..siap amik pesanan lagi hihihi


“Yesss…hello may I help you??”


Night time = Playtime again…hehehe pakai dua lapis baju lagi..cejukkk..Joget2 depan tv..ewwaahhh!Ada budak kesangapan dan letih bermain sampai terbaring kat lantai


Ingin mengabadikan kenangan terindah anda?
Kami bersedia merealisasikan impian anda!
KedaiGambarKami-Johor | Melaka | KL | N9 Family Photographer
Photobook & Poster Printing juga ada di sini!

Semoga selamat semuanya….

Gambar kredit to ultramama
Bismillah….semoga selamat semuanya to my abang ipar, Ultrayah husband to my kakak, Ultramama yg akan menjalani operation tulang belakang.Due to slipped vertebrae disc….(cakera dlm tulang belakang terkeluar-kalau tak silap aku).Dah bertahun2 dah my BIL ni sakit…tapi nilah kemuncaknya doktor suruh buat operation.Sebelum ni on medication dan phusiotherapy je…

**Ultramama dah lama tak update sebab soooo bz menjaga keamanan dunia bersama dua orang ultraboboys nye :)..dah berbuih mulut ku susurh update, tapi Ultramama kata, raksasa byk sngt ni, tak sempat nak update2 blog sebab bz memfire raksasa!!!
Ini gmbr last year..operation for urolithiasis(batu karang)…


Ingin mengabadikan kenangan terindah anda?
Kami bersedia merealisasikan impian anda!
KedaiGambarKami-Johor | Melaka | KL | N9 Family Photographer
Photobook & Poster Printing juga ada di sini!
PROMOSI FATHER’S DAY AKAN TAMAT ESOK!

Jual budak!

Siapa nak beli budak yg tido tertonggeng ni?Harga dia…tak ternilai!hehehe..mane ade nak jual..bertarung nyawa nak pop out kan dia ni tau…sorry ye!hihi…byeeee….

Info: gambar tiga bulan lepas..nak gak masuk blog!hihihi

Ingin mengabadikan kenangan terindah anda?
Kami bersedia merealisasikan impian anda!
KedaiGambarKami-Johor |Melaka | KL | N9 Family Photographer
Photobook & Poster Printing juga ada di sini!

3.30 pagi…

Pukul 3.30 pagi tadi, E-ein bgn tido, minta susu.As usual kami akan cakap “tunggu, tunggu,tunggu” sambil buat gestures tunggu pakai tangan.Dia pun buat tanda tunggu.Adalah 5 saat je pastu dia berkejar bgn, gi pegang kaki abah dia yg tgh buat susu(aku tgh baring dgn dia tadi).Haus sgtlah tu…bila siap je susu dia, Cg Fly bagi kat E-ein. Nak tau ape dia buat?

E-ein berlari ke arah tilam sambil pegang botol susu, pastu dia terus baring menyusu sambil pegang botol sendiri!My, haus sgtlah tu..this is new to us..:) sebab biasanye E-ein nak kita riba dia dan pegangkan botol susu dia.Part yang berlari tu yg buat kami ketawa sakan.Dgn terkedek2, lari mcm kelam kabut je nak cepat minum susu.Kalau lah dapat rakam peristiwa pagi tadi, leh gak kongsikan kat sini hihihi…

Ingin mengabadikan kenangan terindah anda?
Kami bersedia merealisasikan impian anda!
KedaiGambarKami-Johor | Melaka | KL | N9 Family/Wedding Photographer
Photobook & Poster Printing juga ada di sini!

1 tahun, 3 bulan, 4 hari

Terasa cepat sungguh E-ein dah lebih setahun.Tunggu naik 2 tahun pulak.Jap lagi kalau dah petah bercakap, sure asyik tny macam2 ni…what E-ein can do at this age?

1.Berlari dan melompat.

2.Boleh buat simple signing ” tunggu”, “mana”,”abis”, “tak ada”,”geli”,”takut”, “tak tahu”..kami tak ajar baby signing pun, just simple gestures yg selalu kami buat, dia cepat je tangkap.

3.Akan tunjuk2 benda yg dia nak atau benda yg dia suka,nak-nak bila kat supermarket!

4.Suka bercakap(bahasa dia lah hehehe).

5.Suka tiru bunyi kucing bergaduh – a very loud meowwwwwww wauuuuwaauuuu waaaauuuuu – pastu dia akan ketawa.

6.Obses dgn remote astro.Remote dia akan pegang kalau tgh tgk kartun.Pastu butang remote yg dia paling suka picit ialah “On “dan “Off”.Pastu kalau tak sengaja off tv, mulalah baru nak kasik remote kat kita suruh bukakkan.

7.Suka makan sendiri(pakai tgn ).Pastu bersepah dan berteraburlah nasi dan lauk2 dia,kalau kita tak bg dia makan sendiri, dia tak selera makan nanti…haih….

8.Kuat minum susu sekarang.Growth spurt kot.Sehari leh minum 5-6 kali , kuantiti 7-8 auns susu.(dulu-dulu nak minum 3 botol yg 6 aun pun susah).Belum timbang lagi dah naik ke belum ni..sebab E-ein ni beratnye statik masa umur 11 bulan ke setahun.

9.Kuat ngaga(menyakat ) orang.Orang yg dia paling suka usik, abah dan auntie dia.Mama dia garang kot, dia tak bpe suke main dgn mama dia haahahha…(sebab aku selalu amik brg2/habuk/getah/rambut yg dia kutip atau bahaya kat dia, tu yg dia tak bpe nak main dgn aku tu…)

10.Very attached to her abah(saje buat mama jeles ye..)..tapi kalau abah dia takde/balik sekolah lambat, pandai pulak mengendeng2 kat aku minta peluk and tepuk2 bila nak tido :P…

Sekian…good nite semua ye…mmuuaahhhs dari E-ein!

Ingin mengabadikan kenangan terindah anda?
Kami bersedia merealisasikan impian anda!
KedaiGambarKami-Johor | Melaka | KL | N9 Family Photographer
Photobook & Poster Printing juga ada di sini!

Dulce de leche brownies

Aku dah lama geram dgn brownies ni sejak tgk kat umah Kak Hana.Hurmm…browniesnye yg rangup di atas dan chocolatey di dalam!Tambah pulak ada inti dulce!

Btw, brownies dulce aku mcm tak berapa best rupe dia, sebab dulce tu turun bawah la pulak huhuhu…

Resepi Dulce de Leche Brownies(C & P dari Kak Hana yea)

Bahan-bahan

  • 115g butter (aku main ptong je butter tu..about half dari sebuku yg 250g tu)
  • 170g semisweet chocolate @ coklat masakan
  • 25g serbuk koko ( aku letak 3 sudu besar )
  • 3 biji telur L
  • 200g gula – leh kurangkan
  • 1 sk esen vanila
  • 140g tepung gandum ( 1/2 cawan)
  • 100g kekacang – hana x ltk(aku tak letak gak-cg Fly tak suka kacang dlm kek)
  • 250g dulce de leche – hana kurangkan. main agak2 je amik gune sudu(samalah main agak2 jek!)

Cara-cara

  • Panaskan oven suhu 175. Sediakan loyang empatsegi berukuran 20cm. Alaskan dengan oven paper dan ketepikan.
  • Cairkan semisweets chocolate dan juga butter secara double boiler. Bila sudah cair, angkat dari api dan masukkan serbuk koko. Kacau sebati. Ketepikan sebentar.
  • Pukul telur menggunakan whisk. Masukkan gula dan juga esen. Kacau.
  • Masukkan chocolate cair tadi. Kemudian tepung. Gaul sebati. Last skali masukkan kekacang jika suka.
  • Tuang separuh adunan ke dalam loyang. Ambil dulce sesudu demi sesudu dan taruh ke atas adunan.
  • Tuang baki adunan ke atasnya dan bakar selama 35-40min.
  • Keluarkan dari oven dan potong square. Hidangkan.
Tambahan dari aku: Chocolate topping-kalau berbaki leh wat cicah roti atau biskut atau lempeng
1/2 cawan minyak sayuran

1/2 cawan serbuk koko

3/4 cawan susu pekat manis

1/2 camca kecil esen vanilla
secubit garam

Cara: Gaul semua bahan di atas hingga sebati dan masak atas double boiler hingga berkilat.Hias ikut kreativiti…aku memang surrender bab hias2 ni..hentam sajalah labu…oh ya, yeay!!brownies aku pon merekah jugeee!hahaha…

…Ingin mengabadikan kenangan terindah anda?
Kami bersedia merealisasikan impian anda!
KedaiGambarKami-Johor | Melaka | KL | N9 Family Photographer
Photobook & Poster Printing juga ada di sini!

Dulce de leche

Yezzaa….penyakit La Dolce telah melanda diriku ini hahahaha….projek yg bermula pukul 6 petang semalam, dan berakhir jam 10 malam!Dengan kata lain, la dolce juga ialah projek yg boleh menghabiskan gas dapur anda!!!Nama sebenar la dolce ini ialah dulce de leche (pronounced as dool-say duh LAY-chay )…mula-mula tgk kat blog Kak Hana,aku tertanya-tanya…ni dodol omputeh ke hape?hahahahahaaaa….

Credit to Kak Along Roz , Wendy dan Kak Hana...tunjuk ajarku – sifuu!hihi!(Ha..jom tengok kat blog Wendy kat sini,siap ada step by step lagik!


Bahan-bahan

  • Susu pekat manis
  • Pengukus
  • Air
  • Cara-cara
  • 1.Buangkan kertas pembalut tin susu pekat manis tersebut.
  • 2.Masukkan tin susu ke dalam pengukus. Letak ditengah2 rack. (hana baringkan tin). Isi air sehingga paras tin susu tenggelam.
  • 3.Tutup pengukus dan kukus selama 3jam atau lebih! lagi lama kukus, kaler akan makin gelap. Pastikan air kukusan tidak kering. Jika tak cukup, masukkan air panas.
  • 4.Tunggu sejuk baru buka penutup tin.
  • 5.Keluarkan dan simpan dalam botol jem atau bekas yang bersesuaian sehingga saat hendak digunakan.


Catlina’s comments:Cara lain utk buat dulce ni:aku google-kat sini.

UPDATE from kak Hana: from wikipedia >> A home-made form of dulce de leche is sometimes made by boiling an unopened can of sweetened condensed milk for 2 to 3 hours (or 30 to 45 minutes in a Pressure cooker), particularly by those living in countries where it cannot be bought ready-made. It is dangerous to do this on a stove: if the pot is allowed to boil dry, the can will overheat and explode.[2]

Hehehe..cuba baca ayat explode tu!Bahaya sungguh bikin la dolce nih!Ada byk pendapat tentang cara buat dulce ni sebnanrnye..kena rajin google/yahoosearch!Tapi kan, la dolce aku tak pejal pun…dia jadi ala2 krim gitu..huhu…sepatutnye rupe dia camne eh?Sempat colek jari sikit tadi…rasa dia mcm gula-gula caramel toffee. Aku takdok bekas/botol jem-botol biskut raya adalah…(melampau lak nak guna hahahaha!)…aku guna bekas aiskrim baki aiskrim goreng tu hari…bolehlah deeee…..

Info :


Info dari kak Hana:dulce de leche ni dikategorikan sebagai jem/spread dan sedap dimakan bersama ngan roti, biskut, wat kek, brownies, aiskerim, pancake, toast, muffin, dessert..

Dulce de leche is the most common name for milk caramel in Spanish. Made as both a thick jam and a caramel candy, it is prepared by slowly heating sweetened milk to create a product that derives its taste from caramelised sugar. Its origin is widely debated, and it remains popular throughout Latin America, including in the Southern Cone, where it is known by this name in Argentina, Uruguay, Paraguay and Costa Rica; in Chile (where it is known as Manjar); in Peru, Ecuador and Colombia (where it is known either as Manjar Blanco or arequipe depending on regional variations); in Mexico (where it is known as Cajeta); and in Brazil (where it is known by its Portuguese name Doce de Leite).

A French version, known as confiture de lait is very similar to the spreadable forms of dulce de leche. A Norwegian version, Hamar pålegg (“Hamar spread”), better known as HaPå, is a relatively thick and not so sweet commercial variant.

Ingin mengabadikan kenangan terindah anda?
Kami bersedia merealisasikan impian anda!
KedaiGambarKami-Johor | Melaka | KL | N9 Family Photographer
Photobook & Poster Printing juga ada di sini!

« Older entries