Marble cheese brownies(lagi!) dan the marbling method!

Yezza…buat marble cheese brownies (kali ni tanpa dulche de leche)lagi atas permintaan kawan2 yang turun berseminar kat tempat keje aku ni….end product tak sempat nak amik gmbr sebab lepas masuk peti sejuk, cepat2 potong masuk tupperware , bagi kat diorg!Ada yang tny mcmana nak buat marble ni, so aku nak share ape yg telah aku belajar kat tenet melalui blog kawan2 yang pernah buat marble cheese brownies ni.

Buat beberapa garisan atas cheese layer menggunakan baki brownies coklat.

Lorekkan secara menegak atas garisan coklat tadi.Buat sampai habis ke penghujung loyang.

Lorekan pertama

Lorekkan kedua(arah berlawanan dari yang pertama).Loreklah sampai habis ke side loyang yg sebelah lagi

Siap!Leh masuk oven!(tgn ku masih keras weh!huhu!)

rupa bila dah masak dan dipotong….(gmbr lama)

Dulce de leche ways

Morrrrrninggggg!!!Saje nak kongsi beberapa cara kita nak modified dulce de leche dlm baking dan makan2 ;).Semuanye aku jumpe dlm yahoo search.

Bread spread
Topping
AiskrimFilling
Kek

Kat oversea, siap ada ready made dulche de leche..tak jumpe lagi kat Malaysia rasanye..:)

Info:

Dulche de leche ialah caramelised milk.

Satu keluarga dgn dodol, kerana dodol ialah caramelised coconut milk 🙂

Tempoh memasak/kukus/rebus dulche de leche(home made-guna susu pekat tin), ialah 3- 4 jam.(masih peringkat creamy liquid pada tempoh ini-mengikut yg sy pernah buatlah…)

Semakin lama kita masak dulche de leche, ia akan jadi semakin pejal.

Rasa mcm toffee .Cuba beli toffee candy yang 4 biji 20 sen tu.rasanye mcm tulah :).

Home made dulche de leche mempunyai jangka hayat sehingga tarikh luput susu tersebut.Sumber dari Kak Along Roz. 🙂




Marble Cheese Brownies with DDL


Tarraaa….ni lah projek pagi tadi..masa E-ein tido, sempat aku menggodek kek ni ..sebenarnya E-ein masih tak sihat ni…aku pun dalam dilema nak cuti ke tak esok…tak sampai hati nak hantar dia ke pengasuh bila dia tak sihat..

Okess…jom layan cheese brownies ni dulu…resepi campur2an..aku main belasah jek.Kalau ada yang perasan, aku ni gemar buat kek coklat dan cheese…huhu..kek lain, tak teringin lagi nak membuatnye…lagipun Cg Fly pun mcm aku…suka choc and cheese.

Cookies basetak buat pun takpe,aku letak supaya dulce de leche(DDL) tak jatuh sampai dasar loyang
10-12 keping biskut marie coklat
100g butter(dicairkan)

Gaul bahan di atas hingga sebati.
Lengserkan loyang kek (bulat boleh, empat segi pun boleh) dgn butter.
Letakkan bahan tadi dalam loyang, mampatkan.
Tutup dgn plastic wrap dan masukkan dlm peti sejuk sementara menunggu adunan brownies dibuat.

Brownies-rujukan dari Kak Hana, Along Roz
200g coklat masakan
1/2 cawan serbuk koko-tak ada stok kat umah ku
250g butter
1 cawan gula (aku letak 3/4 cawan)
3 bijik telur sederhana besar
1 sudu teh esen vanilla
3/4 cawan tepung gandum
dulce de leche – jika suka
badam cincang- jika suka

1.Cairkan coklat dan butter secara double boiler.Selepas cair dan berkilat, masukkan serbuk koko, kacau sebati.Ketepikan.
2.Pukul telur dan gula.Masukkan esen vanilla dan coklat cair tadi.Pukul sebati.
3.Masukkan tepung.Pukul sebati.simpan dlm 2 sudu besar utk buat lorekan pada cheese topping.
4.Tuang adunan atas cookies base tadi.Letakkan dulce de leche jika suka.Bakar dalam oven pada 175 darjah celcius, selama 20-30 minit.(hingga masak)

Cheese topping-amik dari Kak Hana
250g cream cheese
1 cawan gula
1 bijik telur
*takletak plain yogurt-(no stock)

1.Pukul cheese dan gula sebati.Masukkan telur dan pukul hingga berkrim.Ketepikan.
2.Bila bronies dah masak, tuangkan adunan cheese atas bronies.Ratakan adunan.
3.Pipe kan adunan bornies (baki) tadi atas cheese topping.Lorekkan guna pisau.
4.Bakar lagi selama 15-30 minit-sehingga cheese topping masak.
5.Tunggu sejuk baru potong.

Lorekan tgn aku yang keras..haih..

Lepas potong tak nampak sgt kehuduhannya hehehe

Nak beli payung comel?Klik lah sini!

When E-ein is sleeping….

Inilah projek aku pagi tadi nih!Skrg E-ein dah tido semula(tido tghari), so leh la update kejap…projek nak menghabiskan saki baki bahan2 kek kat rumah :)…Laporan resipi,rupa dan rasa lepas masak, next entry k..sekian terima kaseeyyyyy!!
Maafkan marble ku comot…first time maa….

Payung comel..payung comel..(klik )

Dulce de leche brownies

Aku dah lama geram dgn brownies ni sejak tgk kat umah Kak Hana.Hurmm…browniesnye yg rangup di atas dan chocolatey di dalam!Tambah pulak ada inti dulce!

Btw, brownies dulce aku mcm tak berapa best rupe dia, sebab dulce tu turun bawah la pulak huhuhu…

Resepi Dulce de Leche Brownies(C & P dari Kak Hana yea)

Bahan-bahan

  • 115g butter (aku main ptong je butter tu..about half dari sebuku yg 250g tu)
  • 170g semisweet chocolate @ coklat masakan
  • 25g serbuk koko ( aku letak 3 sudu besar )
  • 3 biji telur L
  • 200g gula – leh kurangkan
  • 1 sk esen vanila
  • 140g tepung gandum ( 1/2 cawan)
  • 100g kekacang – hana x ltk(aku tak letak gak-cg Fly tak suka kacang dlm kek)
  • 250g dulce de leche – hana kurangkan. main agak2 je amik gune sudu(samalah main agak2 jek!)

Cara-cara

  • Panaskan oven suhu 175. Sediakan loyang empatsegi berukuran 20cm. Alaskan dengan oven paper dan ketepikan.
  • Cairkan semisweets chocolate dan juga butter secara double boiler. Bila sudah cair, angkat dari api dan masukkan serbuk koko. Kacau sebati. Ketepikan sebentar.
  • Pukul telur menggunakan whisk. Masukkan gula dan juga esen. Kacau.
  • Masukkan chocolate cair tadi. Kemudian tepung. Gaul sebati. Last skali masukkan kekacang jika suka.
  • Tuang separuh adunan ke dalam loyang. Ambil dulce sesudu demi sesudu dan taruh ke atas adunan.
  • Tuang baki adunan ke atasnya dan bakar selama 35-40min.
  • Keluarkan dari oven dan potong square. Hidangkan.
Tambahan dari aku: Chocolate topping-kalau berbaki leh wat cicah roti atau biskut atau lempeng
1/2 cawan minyak sayuran

1/2 cawan serbuk koko

3/4 cawan susu pekat manis

1/2 camca kecil esen vanilla
secubit garam

Cara: Gaul semua bahan di atas hingga sebati dan masak atas double boiler hingga berkilat.Hias ikut kreativiti…aku memang surrender bab hias2 ni..hentam sajalah labu…oh ya, yeay!!brownies aku pon merekah jugeee!hahaha…

…Ingin mengabadikan kenangan terindah anda?
Kami bersedia merealisasikan impian anda!
KedaiGambarKami-Johor | Melaka | KL | N9 Family Photographer
Photobook & Poster Printing juga ada di sini!

Dulce de leche

Yezzaa….penyakit La Dolce telah melanda diriku ini hahahaha….projek yg bermula pukul 6 petang semalam, dan berakhir jam 10 malam!Dengan kata lain, la dolce juga ialah projek yg boleh menghabiskan gas dapur anda!!!Nama sebenar la dolce ini ialah dulce de leche (pronounced as dool-say duh LAY-chay )…mula-mula tgk kat blog Kak Hana,aku tertanya-tanya…ni dodol omputeh ke hape?hahahahahaaaa….

Credit to Kak Along Roz , Wendy dan Kak Hana...tunjuk ajarku – sifuu!hihi!(Ha..jom tengok kat blog Wendy kat sini,siap ada step by step lagik!


Bahan-bahan

  • Susu pekat manis
  • Pengukus
  • Air
  • Cara-cara
  • 1.Buangkan kertas pembalut tin susu pekat manis tersebut.
  • 2.Masukkan tin susu ke dalam pengukus. Letak ditengah2 rack. (hana baringkan tin). Isi air sehingga paras tin susu tenggelam.
  • 3.Tutup pengukus dan kukus selama 3jam atau lebih! lagi lama kukus, kaler akan makin gelap. Pastikan air kukusan tidak kering. Jika tak cukup, masukkan air panas.
  • 4.Tunggu sejuk baru buka penutup tin.
  • 5.Keluarkan dan simpan dalam botol jem atau bekas yang bersesuaian sehingga saat hendak digunakan.


Catlina’s comments:Cara lain utk buat dulce ni:aku google-kat sini.

UPDATE from kak Hana: from wikipedia >> A home-made form of dulce de leche is sometimes made by boiling an unopened can of sweetened condensed milk for 2 to 3 hours (or 30 to 45 minutes in a Pressure cooker), particularly by those living in countries where it cannot be bought ready-made. It is dangerous to do this on a stove: if the pot is allowed to boil dry, the can will overheat and explode.[2]

Hehehe..cuba baca ayat explode tu!Bahaya sungguh bikin la dolce nih!Ada byk pendapat tentang cara buat dulce ni sebnanrnye..kena rajin google/yahoosearch!Tapi kan, la dolce aku tak pejal pun…dia jadi ala2 krim gitu..huhu…sepatutnye rupe dia camne eh?Sempat colek jari sikit tadi…rasa dia mcm gula-gula caramel toffee. Aku takdok bekas/botol jem-botol biskut raya adalah…(melampau lak nak guna hahahaha!)…aku guna bekas aiskrim baki aiskrim goreng tu hari…bolehlah deeee…..

Info :


Info dari kak Hana:dulce de leche ni dikategorikan sebagai jem/spread dan sedap dimakan bersama ngan roti, biskut, wat kek, brownies, aiskerim, pancake, toast, muffin, dessert..

Dulce de leche is the most common name for milk caramel in Spanish. Made as both a thick jam and a caramel candy, it is prepared by slowly heating sweetened milk to create a product that derives its taste from caramelised sugar. Its origin is widely debated, and it remains popular throughout Latin America, including in the Southern Cone, where it is known by this name in Argentina, Uruguay, Paraguay and Costa Rica; in Chile (where it is known as Manjar); in Peru, Ecuador and Colombia (where it is known either as Manjar Blanco or arequipe depending on regional variations); in Mexico (where it is known as Cajeta); and in Brazil (where it is known by its Portuguese name Doce de Leite).

A French version, known as confiture de lait is very similar to the spreadable forms of dulce de leche. A Norwegian version, Hamar pålegg (“Hamar spread”), better known as HaPå, is a relatively thick and not so sweet commercial variant.

Ingin mengabadikan kenangan terindah anda?
Kami bersedia merealisasikan impian anda!
KedaiGambarKami-Johor | Melaka | KL | N9 Family Photographer
Photobook & Poster Printing juga ada di sini!

Aiskrim goreng comel

Hahaha..izinkan aku perasan sket ye..sebab aiskrim goreng aku buat dulu huduh banga kato oghe kelate(tapi sedap tau-ada aiskrim yg tak sedap ke?hihi!)…so kali ni, aku guna acuan gelas pulak, gelas kaca yg tebal…

Resepi kat sini ye…

Ingin mengabadikan kenangan terindah anda?
Kami bersedia merealisasikan impian anda!
KedaiGambarKami-Johor | Melaka | KL | N9 Family Photographer
Photobook & Poster Printing juga ada di sini!

Aiskrim goreng

Supper kami malam tadi…malam2 panas2 ni sesuwei sgtlah makan eskrem!

Aiskrim goreng ooo aiskrim goreng!Agak huduh rupamu..tapi sedap tau!Dek kerana nak sgt rasa aiskrim goreng yang aku tgk kat umah kak Hana, takdek acuan pun jadik!aku tekap pakai tutup termos E-ein!Hahahaha jgn tiru tau cara aku tekap aiskrim ni, kang korang trauma nengok rupe aiskrim goreng ni.Nightmare wooo!!

Kopipes dari kak Hana

Bahan-bahan:

  • 10 keping roti putih(aku guna 12 keping roti gardenia-dapat 6 bijik)
  • 5 scope aiskrim (apa2 perisa)-6 scoop sebab 6 bijik-guna perisa stobewi
  • Plastik wrap ( untuk balut roti)
  • Minyak

Cara-cara:

  1. Lembabkan roti dengan air ( saya spraykan roti tu )
  2. Skopkan aiskrim ke atas roti.
  3. Tutupkan aiskrim dgn sekeping roti lagi.
  4. Tekan acuan telur yang bulat tu (hana guna acuan spt di atas) supaya roti terputus (Pastikan roti bercantum supaya aiskrim tidak meleleh keluar).
  5. Balut dengan plastik pembalut dan simpan dalam frezeer selama 3jam atau semalaman – hana simpan semalaman(aku simpan semua terus dalam satu tupperware microwave resistant, tak sempat balut dgn wrap..)
  6. Keluarkan dari tempat pembeku dan goreng dalam minyak yang panas hingga kuning keemasan. Jangan lama, paling kurang 1-2min sahaja tp pastikan minyak sudah betol2 panas.

Sebelum dibedahsiasat;agak tak comey/tak simetri a.k.a huduh wooh!!

Ingin mengabadikan kenangan terindah anda?
Kami bersedia merealisasikan impian anda!
KedaiGambarKami-Johor | Melaka | KL | N9 Family Photographer
Photobook & Poster Printing juga ada di sini!

Step by step: DIY homemade strawberry ice cream

Repeat wat eskrim lagi hihi…syiok ah panas2 mkn aiskrim ni…kali ni aku wat aiskrim strawberi..masih gunakan resepi terdahulu yg pernah aku buat…buat byk sket sebab bagi jiran2 hehehe…test market wakaka..


Bahan-bahan

  • 270 g coffemate (creamer tepung)-aku guna 500g
  • 500 ml susu segar perisa strawberry(guna 1 liter)
  • 30-50g gula halus/aising- bergantung tahap kemanisan susu berperisa(guna 3 camca teh 15g)
  • beberapa biji strawberry(tak digunakan- aku guna Hershey’s shell dan badam cincang as penyedap rasa..)

dapat dlm 3 tupperware aiskrim 400ml..

Cara-cara
  1. Bancuh coffemate, gula halus dan susu segar. Kacau dgn wisk hingga semua larut dan sebati. Simpan dalam peti sejuk (bahagian beku) 4 – 5 jam (sehingga 3/4 beku).
  2. Keluarkan adunan ais krim dan masukkan ke dalam mixing bowl. Putar dgn kelajuan tinggi 10 minit hingga pekat dan gebu. Baru kuar peti ais..
  3. Alihkan ke dalam bekas plastik (seperti tupperware) dan dingin beku sekurang2nya 8 jam atau semalaman.Cadangan hiasan..tak bpe cantik, janji sedap!eheh..habis..sadaqallahuladzim!:)

Gigit kang…

Adoi..susah betul nak amik gmbr gigi dak kecik ni..mcm nak berperang!Mujurnya, last2 dapat gak gmbr yang dihajati hehe ..

Tengok, dia katup mulut daa..Taktik tak nak bagi mama amik gmbr dia..Mama terpaksa jadi badut supaya dak ni ketawa besar2an
Tadaa…(gmbr over contrast nak differentiate gigi punye pasal..)

Petang tadi, ni dessert E-ein, dadih soya perisa mangga. Ternampak masa shopping kat Giant, cepat je aku capai masuk troli hehe..Dadih segera ni..bancuh dlm air mendidih tuang dlm acuan kecik2 dan sejukkan.Mulanya nak beli perisa jagung tapi tercapai mangga lak..since E-ein tgh teething, dia suke dapat kunyah2 dadih ni sejuk2..tapi aku tak bg banyak, sikit je dlm 2-3 sudu, takut sakit perut pulak since ini first time dia mkn dadih..yang belen dia, mama dia yang ngap!

Oh ya..esok E-ein dah 11 bulan!Yeay!

Waiting eagerly..for my next steps!

« Older entries