Anak

Sekarang ni kalau dengar lagu ni..aku rasa terharu dan tersentuh…ya Allah..Engkau kurniakanlah kami anak yang soleh..anak(anak- anak) yang tidak melupakan ibu dan bapanya, anak(anak-anak) yang akan mendoakan kesejahteraan kami bila kami pulang ke rahmatullah nanti…amin ya rabbal alamin…

dan juga aku tujukan lagu ini buat mama dan abah..maafkan anakmu ini andai ada terkasar bahasa yang menyinggung perasaan kalian…(huhuhuhu nape pagi2 ni aku rasa lain macam ni..rasa sebak tetiba…)

ANAK

Semasa engkau dilahirkan
Kau pun sudah satu impian
Impian nyata kurnia Illahi

Engkau anak istimewa
Kebahagiaan ibu ayah
Bila menangis dan juga tertawa

Hai anak kau tak mengerti
Betapa mulia pengorbanan mereka
Memberikan kasih-sayang
Agar dapat menikmati dunia

Masa silih berganti
Kau membesar tak dikenali
Cepat sungguh kau pandai bicara

Apa yang telah terjadi
Pada mereka kau derhaka
Mengapa begitu apakah salahnya

Hai anak kau tak mengerti
Betapa mulia pengorbanan mereka
Memberikan kasih-sayang
Agar dapat menikmati dunia

Kini kau telah tersesat
Hilang diri dan pedoman
Tak seorang pun mengambil peduli

Dan kini engkau menangis
Ibu ayah menghampiri
Walau engkau telah terpesong jauh

Hai anak kau tak mengerti
Betapa mulia pengorbanan mereka
Memberikan kasih-sayang
Agar dapat menikmati dunia

Hai anak kau tak mengerti
Betapa mulia pengorbanan mereka
Memberikan kasih-sayang
Agar dapat menikmati dunia

Advertisements

Kucingku..

Har har har..sowilah aku byk citer pasal kucing..and letak gmbr kucing2 aku..coz baby lum kuar lagi..so buat sementara ni, i have another 2 precious babies…Chibi ( baby girl,5 tahun) and Oni ( baby boy,4 tahun)..dua2 dah sterilized..aku buat sendiri..lagipun aku tak larat nak jaga kalau kucing ni beranak pinak..

Pagi tadi aku ke JB..adelah g amik barang sket dgn supplier n.. sambil2 tu, aku terbeli barang pulak utk 2 babies aku ni..barang nye ade kat bawah…scroll lah..

Investigate dulu..menatang ape nih???
Chibi: ish ape benda nih..musykil2!
Oni: aku nak rasa dulu..kalau gigit rasa tuna ke rasa ayam…

Chibi : (masih blur)…ape benda ni???!!
Oni:Wahh..ade tali!!!boleh gigit2!tuan aku tak marah pun, biasa kalau gigit kasut n sofa, aku kene marah!

Akhirnye Oni dah paham ape kegunaan benda alah ni…dalam masa 10 minit je lepas aku bukak bungkusannye…Clever boy…Chibi dah surrender, dia gi kat sliding door tgk burung2 kat luar..

Actually aku belikan tiang menggaru ( scratching pole) untuk my babies ni..this is more a present for Oni sebab Oni lah yang suke garu sofa n gigit kasut kat rumah…Chibi ok sikit..dia cuma garu kotak2 yang terpakai kat dalam bilik dia…aku harap lepas ni Oni tak garu sofa aku lagik…baru je abis bayar utang Courts Mammoth..kang belum sempat pakai 3-4 tahun dah berjurai2 fabrik sofa tuh!

Video Oni dan stratching pole baru dia…ceh jadik dia punye sekor jek

Black and White

Kat bawah ni koleksi gambar2 yang telah aku black and white kan..guna hset je..n aku berangan satu hari nanti aku nak beli kamera Nikon or Canon SLR sebab aku suka ambil gambar!Huhuhu harap2 tercapai tapi sekarang ni actually kene berjimat2 utk baby!

Oni suke posing (B&W)

Pony kat Unit Ekuin, IVM: Maria dan anaknye Jaime (Sepia)

Luasnye dunia….Chibi enjoying herself outdoor (B & W)

Mami Poko (Sepia)

Kita kawan kan? (B & W)

Blackout

Huhuhuhu..ari ni aku g keje pakai baju n tudung tak bergosok..sebab letrik xdok sejak 2 pagi lagi..mujur tak nampak sgt kedut2 baju tu…

And mlm tadi ada event best jugak lah..ade kucing yang selalu dtg rumah , dah selamat melahirkan anak, kat depan rumah aku..alhamdulillah..bulat2 anak dia..harap2 aku ni senang gak nak beranak nanti ..mcm kucing tu…actually kucing tu kucing Dr. Donny tapi sebab aku rajin melayan n bagi mkn, kucing tu dah lekat kat umah..tapi Dr. Donny sayang betul kucing tu, so dia akan amik bawak balik lah nanti kucing tu n her kittens…ada aku letak gambar2 kucen tu kat bawah..

Poko melahirkan anak lebih kurang 8.30 mlm, 26 Ogos

7.45 am ( 27 Ogos 08) Comelnye!Sebelum g keje aku belek2 anak kucing dulu

Mami Poko syg betul dgn anak dia….risau je bila aku pegang

Kecik2 dah pandai posing

Sayang anak emak

……………….

Tak tau nak letak tajuk ape..sebab tu entry ari ni xde tajuk..

hmm…petang semalam uweekkk lagi..abis keluar sume goreng pisang yang aku mkn petang smlm time minum petang..letihnya muntah..tapi yang peliknya, aku mesti muntah kat rumah, bukan kat opis ke , kat luar ke…pastu pulak bila masuk bilik air kat rumah tu baru rasa nak termuntah..mujur jugak tak muntah masa keje kan?

Tghari tadi ikut Norita ( member) g bandar Kluang. Asalnye nak g amik barang je kat satu kedai ni..pastu tanyalah kat Ita ni, mane kedai baju pregnant…dia pun bawak..dah tak pasal terbeli dua pasang seluar slack..hehe..bukan ape, seluar slack yg ade dah tak selesa..dah sendat..senak perut ni..hush..lawa2 nye baju kat kedai tu..tapi aku tak beli baju lagi coz aku masih leh pakai baju biasa2 ni..cuma seluar,around RM100. Penah tgk kat Alamanda dulu kat butik Modern Mum kalau tak silap, sehelai seluar jeans je dah cecah rm 200..mahalnye! Mujur tak beli, nanti sakit ati je tgk kat sini lagi murah.

Hmm..rasanye bulan ke4 atau ke5 baru aku leh pakai baju2 tu..bulan depan leh shopping lagi lah…oklah nak sambung buat keje…nanti cerita lagi..cau cin cau

Kedai sempoi je tapi byk pilihan..bleh pakai kad kwedip lagiiii…
bertambah hutang aku kua kua kua..

Kenduri

Sabtu lepas parent mertua buat kenduri Yassin+ tahlil + kesyukuran kat umah..aku tak tolong ape sgt..kupas bwg n basuh2 pinggan sket2..org sume tak bagi wat keje berat..rewang pun di kalangan keluarga dan jiran2 terdekat je..hmm..rewang ni istilah kat johor je ade kut..aku pun dengar perkataan rewang masa duk sini..maknanya gotong royong untuk persiapan kenduri..kalau rewang kenduri kahwin lagi besar n ada pakatan ( kumpulan ) rewang ikut area blok felda atau jalan kat kawasan perumahan tu..

tapi tulah..time rewang tulah pening kepala aku datang..sempat gak petang tu aku curi2 tido jap dlm 30 min, itupun setelah en. fly paksa aku tido, dia tgk aku dah lain mcm , dah asik pegang kepala je..tapi tau2 jelah, kalau dah ramai org kat umah, mane nak lena tido..lagipun segan lah kat tetamu2…

peh lepas kenduri, pening kepala lagi..smpi pagi esoknye sebab aku bantai mkn pulut kuning n rendang daging byk sgt..sah dah tak leh mkn daging n kene kurangkan mkn daging…jgn lah kene darah tinggi pulak…tok pun ade tegur aku tgk aku mkn byk sgt daging, tapi sebab nafsu mkn membuak2 aku bantai je smpi bertambah2 mkn rendang tu..biasanya aku tak selera mkn, sejemput dua dah kenyang dah..hmm..pening2 ni pembawak baby agaknye..lagipun hormon tak stabil n badan tgh nak adjust dgn keadaan baru ni..harap2 lepas sebulan dua ni dah ok….still, pening but i’m happy with this pregnancy…a new kind of life awaits…another 7 months to go!

Merdeka


tanggal 31 bulan 57..hari yang mulia hari bahagia…

hmm..lagi brape hari je nak sambut hari merdeka…dan juga my birthday!( yay! cuti tu yang syoknye)…actually my birthday n my sis birthday senang sgt nak ingat…mine is 31st august n my sis’s is 13th august, terbalik nombor je..

ish..makin tua la aku..tambah lagi setahun..kejap je yer..rasa mcm baru semalam masuk tadika, baru semalam amik pmr, baru semalam amik spm…baru semalam grad, baru semalam kawin hehe..cepat betul masa berlalu…

hmm..kekadang sedikit rasa kesal tgk sambutan hari merdeka ni..org ramai berkumpul di dataran tunggu pukul 12 semata- mata nak jerit MERDEKA!pastu mulalah budak2 remaja bersidai dari mlm santak ke pagi buta..diorg paham ke makna merdeka ni?

dan juga kesal dgn insiden2 yang berlaku kat negara kita ni..mcm2..kadang2 tgk berita tu, rasa mcm berada kat US atau New York pulak..mcm drama!tak payahlah ckp berita ape rasanya semua dah tau…dgn pergolakan politik Malaysia ni..but who am i to say?

cuma..bersyukurlah kita bukan macam di Bosnia Herzegovina sedikit masa dulu, dan bukan macam di Rusia dan Georgia..jagalah keamanan..janganlah usik sensitiviti kaum mana2 pun…kadang2 hal yang remeh, impak nya besar n boleh bawak menjadi perang…nauzubillahi min zalik…

SELAMAT MENYAMBUT KEMERDEKAAN…

Perpaduan Teras Kejayaan

Morning sickness

Maka dengan rasminya pada hari Ahad 17 Ogos..aku dah start morning sickness!huhuhu..tulah berlagak sgt sebelum ni..bila org tanya..takde2, takde morning sickness…makan ok je…

Bgn pagi je..baru nak gosok gigi je dah rasa nak termuntah bila ubat gigi masuk mulut..bila berkumur lagilah rasa nak muntah..fortunately belum actual muntah lagi..tapi uweekkk2 angin je..itupun dah rasa sakit dada ni..

and start 2-3 hari kebelakangan ni, nafsu makan dah berubah..dah tak selera pada makanan – makanan di bawah:

1. nasi ( dulu mkn 3 x sehari..sekrg dpt telan nasi 2-3 suap pun dah cukup baik)
2.ayam goreng, ayam gulai
3. sebarang gulai yang bersantan ( kari mamak tak ape sebab takde santan)
4. ikan msk asam pedas ( actually dulu suke makan sambil cicah kicap)..sori mak..bukan tak gemar mak masak tapi tekak tak leh terima sekarang ni..
5.burger ( termasuklah KFC dan McD)
6. spageti ( baru – baru ni En. Fly menunjukkan bakat masak spageti..sori lah ye bang..but it’s look delicious cuma tekak sy tak leh nak telan…ayam sowii..i love you..jgn marah tau)
7.kek tiramisu, cheesecake, kek coklat..ohmigod..huhuhu…
8.nasi goreng atau mi goreng yang berminyak..bau je pun dah rasa loya tekak mak ni nyah…oppss..hehehe

makanan yang boleh diterima tekak:

1. nasi lemak with ikan bilis goreng n telur asin
2. roti kat bakery Milky kat Bndr Kluang ( mcm ngengade kan?percayalah bukan kupinta jadi begini)
3.sup ekor ( mahal wooo…pokai ler kalau nak makan ari2)
4.susu Anmum..(sedap!)
5.air ribena ( sedap juga!)
6.Asam plum kering yang dibeli kat MAHA..sanggup kirim kat member yang g bertugas kat MAHA , dia bertolak tghari tadi hehe..hrp2 dia tak luper..susah nak cari asam ni..
7.muruku ikan cap Popo ( sepeket ada 10 bungkus RM2 lebih jerrr)

Now i like nasi lemak without the telur goreng..lauk ikan bilis je dah cukup…

Bekal : muruku Popo n air ribena!

Kepada para suami..percayalah, we pregnant mothers are not making this up..bukan sengaja..bukan mengada2 tapi dah memang mcm tu…nak2 first pregnancy..so layan jelah dulu..asalkan dapat telan makanan tanpa muntah dah kira baik..n untuk baby juga..supaya baby tak kelaparan atau undernourished..n aku harap baby kami ni taklah terjejas dgn perubahan corak pemakanan aku yg terkini ni..moga sentiasa sihat hendaknya hingga melahirkan..amin…

Pantang

Bila dah start preggie ni..biasanya orang2 lama akan nasihatkan supaya berpantang makan…
tak boleh makan nenas, makan tapai, minum air tebu antaranya lah..dan 3 bulan pertama ( first trimester ) adalah tempoh waktu paling kritikal ( janin baru nak lekat).lepas tu tak leh lasak2 dah..angkat barang2 berat..buat keje berat..

hmm..sekali sekala tu..terpikir jugak..kenapa nenas?kenapa tapai?kenapa air tebu?kenapa tak boleh mkn?bila ditanya, jawapannya, makanan tu tajam..takut keguguran…

pernah juga tanya doktor kenapa tak boleh makan nenas..dr ckp, sebab terlampau acidic ( masam) dan boleh menyebabkan peningkatan motiliti( pergerakan) usus. so, bila usus asyik mengembang mengecut je, akan effect pada uterus (rahim) yang berada di ruang abdomen, ia akan turut aktif seperti pergerakan usus dan sebab tu boleh jadi keguguran dalam 3 bulan pertama …janin belum lekat kuat lagi, baru menempel je kat dinding rahim….agak acceptable jawapan ni..tapi ade juga tak berpantang mkn pun tapi ok je..tapi ape2 hal pun..kene lah amik langkah berjaga-jaga..kan?

Actually I just came back dari Putrajaya semalam..pergi meeting kat Hq(pagi) dan lepas meeting g jalan2 kat MAHA..hehehe..bos jadi pemandu kami pagi tu..terharunya…sudi gak bos bwk kitorg( terima kasih bos!tabik bos!) dengan co pilot 1 ( Dr Donny) ,Co pilot 2 (Dr. Zana) and Co pilot 3 (aku ler)…para co-pilot boleh dikatakan hampeh jugak lah..dari Kluang bantai tido ( almaklumlah gerak jam 5 pagi), bila bos berhenti kat Nilai baru nak bangun tido tenyeh2 mata tu hahaha..aku rasa lepas ni bos tak nak dah bwk kitorg (kut)…tak leh buat teman bersembang langsung!

MAHA best tapi tempatnya luas giler, tak abis jalan lagi..sempat round kat pameran ternakan je ( bidang kerja Catlina)..geram tgk kambing2 dan bebiri import..comel2..mcm anak patung je..kalau nak tgk gambar2 di pameran ternakan,silakan ke
http://catlina7.blogspot.com

Minggu ke 8

A picture that i picked up from the net…

Pictures of Pregnancy Stages – Week 8

Kecik lagi rupenye..mcm sebijik buah anggur je…


« Older entries