Hmm..macamane ye?

Sebenarnye plan asal aku n Cg Fly , nak balik kampung masa cuti sekolah ni….maklumlah mama tok dgn ayah bah E-ein dah rindu kat satu2nya cucu pompuan( skrg nilah heheh..).Sekarang tgh musim banjir lak tu..takot lak ade jalan putus or tanah runtuh.Kami selalu guna jalan Jerangau Jabor (bermula dari Segamat-Bandar Muadzam-Jerangau Jabor-Kenyir-Besut-Kota Bharu!).Ade gak kawan satu negeri yg dah balik kata, dia lalu jalan Kuala Berang, tapi skrg jalan tu dah tutup coz ade tanah runtuh.Ade member ckp lagi, nak selamat ,guna je jalan pantai Terengganu.Hmm..mana satu ni..ade seapa tau tak?kalo jadi maybe next week nak balik kot…amin..harap2 jadi…

**plan asal- nak balik on 14th Dec tapi tak jadi sbb aku jaga exam student sijil Kemahiran masa tu..hampagas tul..tak dapatlah jumpa Ultramama yang nak balik pada tarikh tu..

**will stay overnight kat Kuantan otw gi dan balik sbb E-ein tak larat nak travel 12 hours straight, nanti dia mengamuk bila turun kete, penat!

Gambar ihsan Cg Fly
Advertisements

Assistant baru..

Masa kat kampung tu ari, aku ada assistant baru tukang henjut buaian E-ein…hehehe..tapi kalau dibiarkan lame2, bimbang E-ein melambung kang,baru lah buai laju2 sampai pokok sena hahaha….

Alif dah tak pelat dah, skrg ni petah betul dia bercakap, kalah abang Amir dia.Ayat-ayat Alif anak sedaraku:

“E-ein cantik “
“Jangan risau na” (bila E-ein nangis)

“Comelnye” (bila tgk gmbr sendiri heh)

Aya sayang abang Amir

Outing Ujung Tahun…

Catlina baru balik dari kampung Cg Fly kat Pontian…beraya kat sane…sebelum ke umah tok, kami ke Tg Piai dulu sehari sebelumnye, dgn keluarga Dr Dodon..Tg Piai berada dalam daerah Pontian jugak lah..kira-kira 2 jam dari Kluang..saje jalan2 mencari spot utk “menembak” hehehe..

Hmm..boleh dikatakan , dari segi penginapan resortnye, agak sederhana (tak nak cite panjang coz Catlina ni cerewet, kang entry ni jadi ruang mengutuk pulaks hehehe), don’t expect yang grand2…& Catlina tak rekemen bagi percutian keluarga utk piknik & mandi manda…sbb kwsn tanjung ni, kwsn paya bakau…kalau nk g pantai, better g Desaru, PD atau pantai2 lain…but..for a nature lover , kunjungan ke Tjg. Piai pasti takkan mengecewakan..ok..kat bwh ni some sneak preview aktiviti kami kat Tg Piai..gambo2 lain akan ditempekkan kat Catlina’s Photography ..Jemput2lah ye..

Pintu masuk ke resort Tg Piai..tok kata, dulu-dulu jmbtn ke resort ni jmbtn kayu..ngeri je lalu sini bila air pasang, tiangnye goyang2….sekarang dah simen, kira ok lah..Dr Dodon sedang memikirkan destinasi “menembak” seterusnye.. hehe..
jauh2 aku dah tak larat tau..kene g pas baby kuar laks..hehe
Saje je nak buat Catlina & Cg Fly jeles dgn lens baru dia nih huh!
X menyempat abis mkn!
Don, pinjam Don?hehehe..buli ka inda buli bah?
Posing wajib bila dah ade org nak amikkan gambo..Boys will be boys…
Snap2 terakhir sebelum meninggalkan Tjg. Piai

Coti (lagi)

Ari ni aku coti lagi..saje amik cuti nk rehatkan badan…hmm..takde cite ah 2-3 hari ni..lagipun byk betul work load..sempena Hari raya Aidiladha yang menjelang tiba Catlina ucapkan Selamat Hari Raya AidilAdha kepada semua kwn2 & pengunjung blog ini yang beragama Islam…

Oh ya..terbaru..maybe ujung bulan ni Catlina ke Terengganu (na na na na Ganu kite..) , untuk auditing ladang kat sana tapi…rasa mcm tak larat pulak nk jalan jauh2 ni…peyut dah beso ni..terasa berat bdnku ini hehehe..tgk lah mcamane nanti, kalau larat, pegi…tak larat, minta ganti org lain ler…(hmm..boleh pegi ke..kan banjir..)..tapi menarik tu untuk photoshoot kat sane hehehe…g Pasar Payang , makang nasik dagang, gi jalang -jalang pastu g beli kepok Losong…muahahaha..

& lagi satu..to Dr Dodon & Itukz, kite g jalan2 ke ujung negeri Johor, Sabtu ni okessss??kertas kerja dah approve!!!yeayyy! yeayy!!!jalan2 & amik gambo!!

Aktiviti di hari coti..


Ini aktiviti aku petang semalam, dah lame tak buat kek….so aku buat kek cokelat..namenye Kek Coklat Super Moist!Resepi ni aku dapat sejak aku form 2 dulu lagi..maknanye dah 14 tahun aku mmg buat kek coklat style gini..masa majlis perpisahan kat sekolah dolu2, cikgu siap tempah dgn aku tau utk jamuan kelas..

Leh gak kalo nak cuba buat..happy baking!

Kek Coklat Super Moist
Bahan kek

1 buku butter (biasa aku guna buttercup)
1 cwn gula aising @ gula pasir yang dikisar halus
6 biji telur ayam
1 setengah camca teh esen vanilla
2 stgh cwn tepung naik sendiri } diayak
1 cwn serbuk koko } bersama
1 setengah cwn air masak

Bahan topping

1/2 cwn serbuk koko
1/2 cwn minyak masak
1 tin kecik susu pekat manis
1/2 camca teh esen vanilla

Cara-cara:

1. Putar butter dgn gula hingga kembang dan putih.
2. Masukkan telur satu per satu , putar smpi kembang & ringan.
3. Masukkan esen vanila.
4. Masukkan campuran tepung naik sendiri & serbuk koko , selang seli dgn air masak tadi sehingga habis.
5. Masukkan dalam loyang kek (ikut suke nak acuan bentuk ape ,jgn lupe griskan loyang dgn butter, kang melekat lak kek tu kat loyang), bakar sejam dgn suhu 160 darjah celcius.

Cara buat topping

Campur semua bahan topping dan masak atas double boiler sehingga berkilat. Biarkan sejuk ke suhu bilik.

Tadaa..senang je kan…pastu bila kek dah masak, tunggu sejuk ke suhu bilik dulu, kuarkan dari loyang & tuang la topping atas kek tu..& simpan dalam fridge dlm stgh hari ke..baru makan.. sbb kek ni sedap dimakan sejuk2…

SELAMAT MENCUBA!

Hmm..nyum2…saje nak bakar korang yang suke cokelat nih! hehe..