Hadoi….

Pagi semalam time bgn subuh..Catlina rasa tak larat nak bangun, satu badan, setiap sendi lenguh2 yg teramat..Cg Fly pulak tgh bersiap2 nak g sekolah..nak kata demam, bdn tak panas..Cg Fly tny..Abis nak buat mcmane ni, awk ade sakit perut tak?..aku ckp takde..tapi aku tak leh bgn..Cg Fly g sekolah dulu, kalau aku masih tak ok, dia suruh aku call & dia balik umah ler antar aku g klinik..Lepas bgn solat subuh, aku terbongkang balik atas katil….kul 9 baru aku rasa kuat sikit..bgn & minum milo sket..baby pulak aktif giler sejak subuh tadi, selang setengah jam dia pusing2 dlm tu.Bila dah bgn tu, aku kene call ofis bgtau aku tak sihat & mc, call Dr. Dodon mtk tolong dia cover kelas aku petang tu..call ANC bgtau mintak postphone appointment pagi tu..Call driver bgtau aku tak jd g spital so tak yah tunggu aku..huh..kalau ikutkan aku malas nak mc sbbnye tgklah, byk arrangement aku kene buat & maklumkan opis..tapi mmg aku betul2 tak larat smpi mengalir air mata ni…bukan nangis tapi air mata tu kuar sendiri..

Kul 10 Cg Fly balik, kami ke klinik swasta yg paling dekat(my faveret clinic)..Dr. Kadir ckp aku penat sgt ni..byk sgt ke buat keje..baru teringat, kan semalamnye aku pagi petang g checkup kat spital..paginye kat makmal patologi amik darah utk PE profile, pastu balik umah , petangnye g checkup pakar, tunggu dekat 3 jam baru dpt jumpe Dr kat sane..& patutnye pagi semalam pun ade appointment tapi…aku tak larat sgt2 nak pegi & tunggu lame2 kat situ..so, Dr. Kadir ckp, aku berehat jelah kat umah, dia pun tak leh bagi ubat ape2 sebab aku preggie kan..ubatnye rehat yg cukup.

Alang2 dah g klinik, aku wat ultrasound scan sekali..baby dah memenuhi ruang perut so, scan nye tak nmpk jelas sgt..tapi info yg aku dpt:

Fetal heart beat : 146 bpm
Panjang tulang paha: 64mm
Berat baby : 2.3 kg


Suke tul aku dpt tgk heartbeat baby..lub dup..lub dup..Dr. Kadir kata, baby sihat..maknye je yg tak berapa sihat, kene rehat bebanyak..balik tu..lepas mkn tghari kul doblas..aku bantai tido smpi kul 3 petang!hehehe…rehat kannn…..So hari ni, bgn pagi , aku rasa bersemangat dah..maybe sebab dah rehat cukup2 semalam….back to work today!sok sabtu coti lagi smpi senin (Thaipusam)!

Catlina
6 Feb 2009
9 pagi

Advertisements

Memperkenalkan..

My little baby girl..27++ weeks (nearly 7 months)…

Buat 4D scan di Johor Maternity Specialist Centre, Kluang , pagi tadi pukul 10 pagi :)…terjawab sudah pertanyaan sama ada bb girl ke boy..awal2 instinct dah kata girl tapi masa tu tak dpt nk konfem lagi kan bb suke kepit kaki masa scan sblm nih…heh..doktor sini kata, bulan depan datanglah lagi , dpt tgk dgn lebih jelas…kos: RM50 only..(biasa buat 2D scan, RM 20 – 30)..heh best lagi wat 3D/4D ni weh!!!
Doktor kata hidungnye ikut hidung Catlina tapi Cg Fly lak kata mcm hidung dia jer..(nak menang jugak tu)..tak kisah lah ikut idung sape pun janji sihattttt!! kan?kan?kan?:)..err..rasanye pipi dia mcm Cg Fly kut ehehe…
Scan 4D : huhu kat skrin ade kaler..dah print tak dok kaler pulok..

Below: A little explaination about the scan picture.

Gi klinik lagi..

Selamat malam semua…fuh aku rasa cam tak puas lak cuti..kejap je dah malam..sok keje semula huhuhu..tapi sebenarnye tgh mamai ni sbb siang tadi byk sgt tido ZZZzzzz…hehe..

Pagi tadi lepas breakfast & round2 bandar kejap dgn Cg Fly my beloved husband, kitorg singgah Klinik Sri Desa (klinik faveret aku , dah jadi mcm klinik panel bagi Catlina n Cg Fly!)..orang ramai tapi aku tak kira, aku nak g wat scan ultrasound jugak..lantak lah, tunggu pun tunggulah..lagipun we’re not rushing anywhere..yang jadi ramainya, sbb sekarang kan musim cuti sekolah, ramai2 budak2 berkhatan, tapi ari ni budak2 nye semua dtg utk dressing…(cuci luka jahit)..hehe..berkain pelekat semua..muke masam je semua…yg mak bapak, abang kakak yang ikut, duk menyakat2 pulak budak2 ni..heh..lucu pulak aku n Cg Fly tgk..ade lah lebih kurang 5-6 orang budak2 yang nak wat dressing tadi..masa aku masuk bilik doktor lak, sebelahnye ade 2 orang budak tgh wat dressing dgn nurse, aku tak nampak ler, tapi I can’t help hearing & siap tergelak2 lagi dgn doktor, nurse & Cg Fly bila dgr budak2 tu ckp..“abah..sakit bah!!..tak nak bah!!..”..siap dengar bunyi pintu nak ditarik, agaknye ade budak tu yang nak lari keluar kut…hehe..Well..pengalaman tuh bagi diorang, pengalaman nak jadi lelaki dewasa dalam agama kita Islam yang indah……pas2 ni, ade lah tu yang dah rasa cam dah besar & dah start ngorat aweks tuh! heh…

As for my ultrasound scanning, baby dah besar kata doktor, & dia tak dapat n fokus kat keseluruhan badan baby at one time, so doktor tu tunjuk kat aku one part of baby’s body at one time, tunjuk kepala, tulang belakang, dada, perut, punggung & kaki..aku ckp kat doktor tu aku ni suspected diabetes & adakah akan mendatangkan bahaya kepada baby?Doktor tu ckp, effect diabetes kepada baby , biasanye baby bersaiz besar 4kg lebih & maybe susah lah nak bersalin nanti sebab babynye besar..tapi tak ade effect lain, dengan syarat aku kene jaga mkn & kurangkan makanan2 manis…doktor tu ckp lagi, melihatkan kepada imej baby pada ultrasound , dan setelah diukur lilit kepala & panjang tulang paha baby, perkembangan baby mmg selari dgn umur pregnancy aku, maknanye, so far my baby is healthy,normal & berat baby ialah 617 gram!Wah..baby tak sampai sekilo pun lagi..hehe..agaknye balance yang lagi 3 kg lebih tu, mmg berat bdn aku la kut..hhuhuhuhu..aku dah GIMUKKK…masa scan tadi tu, punggung baby meghala ke dada aku & kepala dia ke bawah, dekat dgn serviks tapi nanti dia akan pusing2 lah ikut keselesaan dia (patutlah aku senak dada sekarang, bontot baby kat belah atas rupanye…)..gmbr scan pulak..just ade gmbar kepala je..nantilah aku upload..

Best ah doktor kat Klinik Sri Desa ni..layanan dia mmg tip top, walaupun sebelum ni patient lain ramai giler (aku tau dia mcm tak menang tangan, mujur ade wife dia bantu dia ari ni..wife dia doktor juga) & aku ni patient terakhir dia sebelum dia rehat untuk lunch..

P/S; Cg Fly tak puas tgk ultrasound tu sbb, skrin ultrasound doktor ni kecik sangat… 🙂 ..and petang tadi aku buat kek coklat..bukan nak celebrate ape2, saje buat sbb teringin nak makan..tapi kene beringat lah mkn kek tu, aku ni tak tau lagi status diabetik ke tak nih..huhu..my faveret tuh..tapi takleh mamam byk2…

Taa daa….

Hmm..cadang nak g wat ultrasound scan lagi today..nanti aku tempekkan gmbr scan kat blog later k…

Tentang 3D scan..rasanye tak lame lagi dah leh buat, tinggal nak cari tempat je kat mana nak buat..my friend told me, the charge is about RM100 plus minus..oh i’m so excited!

Tips: disaran minum segelas air sebelum buat ultrasound scanning supaya boleh nampak dengan lebih jelas…..

Citer scan lagi..

Sementara aku free ni kan…aku nak kongsi maklumat sikit ler pasal ultrasound scanning nih…

Ada sedara mara yg tanya, kerap sgt buat scan, tak jejas kat baby ke?

Ok..sebenarnye ade yg confused ttg ultrasound scanning dengan xray..ultrasound scanning menggunakan gelombang bunyi manakala xray menggunakan sinar radiasi. Ultrasound scanning boleh dibuat kerap tetapi ada pakar yang mencadangkan tempoh masa yang sesuai bagi setiap satu sesi cuma 20 -30 minit . Bagi xray, disarankan membuat xray dengan jarak masa sekurang2 nye 6 bulan dari xray yang terakhir…sebab xray menggunakan sinar radiasi , ini yg bahaya ni sebab boleh mutasikan( cacatkan) atau membunuh sel2 & DNA…maka oleh kerana baby dalam kandungan sedang membesar dan mengalami perkembangan sel, disarankan seboleh2 nye elak xray semasa mengandung….melainkan di atas nasihat doktor…

So kepada bakal2 ibu yang lain..jgn takut nak buat ultrasound scanning, bukan untuk mengetahui jantina anak je..tapi nak tau perkembangan baby, dan bila tgk baby bergerak2 , rasa gembira sebab maknanye baby sihat ler tuh! 🙂

Ultrasound ade beberapa jenis..

2D ( 2 dimensi ) – iaitu scan yang biasa kite tgk, 3D – boleh tgk baby secara 3 dimensi, dan 4D ( 4 dimensi)

Contoh Gambar Scan 3D


Sekarang ni aku nak jugak buat yang 3D ni tapi tak tau mane nak cari kat Kluang ni..tapi maybe costly sikitlah sebab lagi canggih..muka baby pun boleh tgk tau..

Dan juga kalau nak tau lebih lanjut, baca majalah Pa & Ma keluaran terbaru !
( bukan nak mempromosi tapi tersangat byk lah maklumat dlm majalah ni! seronok baca!)

Sonogram aka ultrasound scanning (17th week)

Aku jumpe video nih kat You Tube..oleh kerana tak teringat nak amek video sendiri masa kat klinik semalam, aku cari video ultrasound kat You Tube , yang same umur dgn my little baby ..lagipun semuanya mmg same mcm yg aku nampak kat monitor semalam…

Nanti ade kesempatan nak g scan lagi, aku nk ajak En Fly sekali supaya dia leh rakamkan 🙂

Sakit eyut…adoi…& snapshot baby lagiii!

Yg ni gmbr kepala baby….
Yg ni gmbr whole body tapi kaki dia terlipat ..kat print out ni nmpk tak jelas sgt..tapi kat monitor ultrasound tu leh nmpk sekali sekala dia alih kaki dia..lenguh kut hehe

Saje je nk tunjuk diagram ni supaya senang nak paham…
lebih kurang mcm nilah baby lipat kaki ke atas…

Semalam aku je half day je..smpi kul 10 pagi..sebabnye..sakit perut atau ceroh perut kate oghe kelate.Sakit perut n cirit birit sebenarnye ( tak yah cite detail yer hahaha)..so…kul 10 pagi tu aku tak tahan dah perut sakit sgt ni..nk wat keje pun tak larat..g lah klinik..amik ubat n mc sekali..alang2 dah sampai klinik..minta doktor buatkan ultrasound scan sekali…heheh..sebabnye mmg aku nak scan n simpan print out scan tuh at least 2 bulan sekali..lagipun scan ni bagus utk tau perkembangan baby ni..hish..kalau leh dpt simpan video scan ni sekali..best jugak……

Menurut Dr. Abdul Kadir (owner Klinik Sri Desa – very nice fellow)..kalau ikut tarikh , mmg la kandungan aku ni umur dia 17 minggu tapi kalau ikut saiz dlm scan tuh..baby aku ni dah mcm 18 minggu..& dia kata don’t worry, ni maknanye baby ni sihat dan berkembang dgn baik..n dia check sekali anggota2 badan baby, dari ukutlilit kepala (42mm), keadaan tulang leher, tulang belakang, tulang kaki n tgn, semuanya ok dan sihat..alhamdulillah..

and masa snap gmbr baby ni..baby ni duduk dlm keadaan kaki berlipat so tak berapa jelas bila print out…lame gak dlm bilik doktor tu ( dgn nurse sekali laaa..),sebab Dr. Kadir nak amik gambar angle yang terbaik & since aku pun penah belajar pasal ultrasound ni( but I never mention to him I’m a vet!sebab nanti mesti dia tak cite byk sebab dia tau aku reti gak bab2 ni… tapi buat ultrasound kambing penah ler..hik hik)…aku leh paham dgn tgk gmbr scan tuh…dan juga boleh nampak degupan jantung baby ni..huh silap2 leh mengalir air mata tau !( tears of joy!) Another 4 months ++ to go! Semoga baby ini sihat hendaknya…aminn…

P/S; Dr. Kadir..thank you for your patience in entertaining my questions yesterday! 😉 u r very informative n a comfort to talk to!

Baby dah 4 bulan today!

ok ni cerita hari ni..pagi tadi…

mcm biasa g way monthly checkup..kandungan dah cecah 4 months…berat bdn dah naik, sekarang 47.4 kg..bulan lepas 46.6kg..wpun tak byk naik, at least aku dah tak risau..maknanye perkembangan baby ok..hemoglobin pulak turun sikit, so aku kene mkn mkanan yg ade zat besi..Kak Rubi(nurse) ckp pun dah boleh palpate ( rasa ) perut aku…n dia tny..ade tak rasa perut berdenyut2?

haha..ye..mmg ade rasa pun..kata nurse itulah denyutan baby…tp bukan selalu leh rasa..biasanye bila aku penat atau dekat nak masuk tido, baru dpt rasa denyutan tu hmm..rasa indah sgt2…rasa istimewa.. cuma ibu2 je boleh rasa tau..

alhamdulillah..actually sbelum raya ari tu aku dah wat ultrasound scan lagi sekali dgn ditemani en. Fly…mmg jelas nampak baby kami ni…dah nampak bentuk..panjang lebih kurang 3 inci..aktif pulak tu berenang2 kat dalam tu..maybe dia tak selesa bila doktor tekan2 probe scanner tu kat perut ( dr lelaki). So bila dia dah berpusing2 macam tu, last2 nmpk kepala je sebab bdn dah terlindung kat belakang plasenta (uri)…tak dapat la print gmbr scan tuh..frust jugak..tak pe lain kali aku try lagi amik gmbr scan tu sebab niat aku buat blog ni adalah utk baby ni..so mostly about this blog must be about the baby lah!(dan perkara yg berlaku sepanjang aku pregnant n sampai baby kuar nanti …)

Keluar dari klinik..en. Fly senyum smpi ke telinga..pengalaman baru bagi kami…ish dpt buat scan 3D best jugak kan..kat mane nak carik ah?

p/s: terima kasih kepada Pn Robiah, nurse di klinik desa Ayer Itam sepanjang beliau memantau pregnancy aku ni..rupanye tadi last aku g cek dgn dia..minggu depan dia dah tukar ke klinik di bndr kluang pulak ( mengkibol)…Kak Rubi mmg best, pengalaman byk tau..aku selalu call dia kalau nk tny ape2…THANKS AGAIN KAK RUBI!

Snapshot pertama

Malam tadi pergi klinik..saje nak checkup..checkup dgn klinik desa Ayer Itam bulan depan tapi adelah something yang nak tanya doktor, nak pegi klinik kerajaan , siangnya sibuk..jawabnye pegi klinik swasta(Klinik Sri Desa kat Sri Lalang)..sebab malam sebelumnya ada sedikit discharge yang tak normal n bila call nurse klinik desa(Kak Rubi), dia suggest jumpa dr..sebab takut pintu rahim terbukak..hmm..takut gak dengar..

Sampai klinik, dr cek perut..guna ultrasound and dia sahkan nothing is wrong dan pintu rahim tertutup rapat, jangan risau, katanyelah….

so..inilah first snapshot of our baby..kecik lagi..1.5 cm..hihihi teringat malam tadi suamiku buat lawak sambil tgk gambo scan tuh….abis, anak kite ni lelaki ke perempuan?hahahaha..

Tarikh scan: 13 Ogos 2008( 8.13 pm)