40 minggu nan indah


40 minggu nan indah…

Minggu 1 -4
Perlekatan awal janin pada uterus, sel-sel aktif membahagi.Genap sebulan, kelihatan bentuk awal otak dan tulang belakang fetus.

Minggu 5 -10
Jantung mula terbentuk dan berdenyut.Kadar denyutan ialah 60 -90 kali seminit.Kaki dan tangan mula berkembang, dan sudah boleh bergerak, namun saiz masih kecil sekitar 2mm , jadi ibu tidak akan merasai pergerakan fetus.Pada minggu ke10, tubuhnya mula memanjang dan jari tangan mula kelihatan walaupun belum sempurna terbentuk.

Ulasan Catlina: “aku start buat ultrasound scan pada minggu ke-8!”

Gambar fetus berusia 20 minggu

Minggu 11 -14
Bayi sudah mula bernafas dan kadar denyutan jantung meningkat 110 – 160 kali seminit. Bayi sudah boleh menghisap jari dan mula belajar menggerakkan bibir.Dalam usia 14 minggu , bayi sudah boleh mengerutkan keningnya.

Jari kaki pada usia 11 -12 minggu

Minggu 15 – 17
Sudah boleh mendengar, bunyi yang paling jelas dan dekat dengannya ialah bunyi suara ibu.Ibu juga sudah boleh merangsang sel otak bayi dengan bercakap2 dengannya atau mendengar muzik yang lembut.Jantina bayi sudah boleh dikenalpasti pada usia 16 – 17 minggu.
Catlina: “Scan kali kedua pada usia 17 minggu :)….”

Minggu 18 – 24
Pendengaran makin tajam dan mula peka dengan bunyi -bunyian luar. Jika terdengar bunyi yang kuat, bayi akan menendang dan ibu sudah boleh merasakan pergerakan bayi ketika ini. Gigi susu mula terbentuk pada usia 19 minggu.

Catlina: “semalam sebelum tido,baby bergerak,byk kali jugak, Cg Fly pun dpt rasa bila letak tgn kat perut :)….tapi aku rasa dia tersedu kut..sebab pergerakan baby terhenjut2 mcm orang tersedu..”

Minggu 25 – 29
Sel-sel otak bayi mula berkembang dan menjadi semakin kompleks. Tulang -tulang bertambah keras. Bayi semakin aktif, mata bayi sudah boleh dibuka dan ditutup pada usia 29 minggu.

Minggu 30 -40

Bayi semakin aktif bergerak dan membuat pergerakan seperti menendang dan memusingkan badan. Kedudukan kepala mula menghala ke arah serviks kerana sudah hampir tiba saat melahirkan .

Sumber : Pa & Ma

Advertisements

My First Trimester diary…


Salam sume n pagi!!

Ui lamenye aku tak taip entry baru kat sini..sebab, sibuk..sibuk ngan keje ( dan sibuk dgn blog baru heheh)..

Sedar tak sedar, dah dekat 5 bulan dah pregnancy aku ni..alhamdulillah so far takde ape2 complication…cume yg aku & en fly perasan, sejak masuk 2nd trimester ni, aku “berangin” sikit hehe..pembawak budak kut..mudah sgt tension..so harap2 aku berjaya kawal emosi aku & tak fikir bukan2 time ni..sebab stress & tension pun tak bagus utk baby

To bakal2 mama yg lain especially yg baru dalam first trimester (3 bulan pertama), kurang kan aktiviti lasak k..nak bgn dari kerusi pun kene pelan2…jgn lompat2 naik tangga ( aku le nih)..hati2 bila berjalan, jgn terjatuh..coz implantation baby tak kuat lagi tuh..dah masuk 2nd trimester insya Allah dah ok..tapi bukan bermakna leh lasak2 tau..same lah jugak cume implantation tu dah kuat sikit..

Nak kongsi sikit pengalaman masa first trimester dulu…

Bulan pertama:
Nothing much except instinct said that there is another life in my belly..masih ramping(hihi) n still boleh pakai jeans, tak ade alahan atau muntah2 lagi…naik tangga opis selalu lompat2(lompat selang 1 anak tangga) pastu kene tegur dgn akak PRA kat sini hehe…kiranye masih rasa ligat lagilah..selera mkn ok, sgt2 berselera mkn smpi berat bdn naik jadi 48kg( b4: 45 je..)..masa ni gile mkn sup ekor!tapi tak pulak giler mkn asam…

Bulan kedua:
Dah mula loya…tak suke sgt bau perfume!(tapi bau lembu kambing tak pe pulak)…mujur lah tak alah dgn bau husband ku hahaha…alergik sgt bau sampah, n bau masak…so kurang masuk dapur..selera mkn turun mendadak…tapi tak muntah pulak….selalu pening time tido, terjaga tgh mlm kdg2 sebab kepala pening sgt ( bdn tgh nak adjust dgn hormon pregnancy)….

Bulan ketiga:
At least muntah 2 hari sekali..huhu..sakit dada bila muntah..berat turun jadi 46.6kg..risau jugak lah..mmg susah nk makan sebab mkn je rasa nk muntah balik…tak leh mkn ayam, tak leh bau gulai2 bersantan, tak leh bau asam pedas, tak suke ayam masak kicap, tak suke coklat(my faveret actually..)!ayam KFC pun tak menarik minat!Suke mkn roti…sup….mudah penat..mudah sakit badan..

& masuk

Bulan Keempat and so on…
dah tak ade muntah2..loya masih ade..selera mkn dah naik balik..berat dah naik 47.4kg (syukurrrr…)g scan, baby sihat alhamdulillah…aktif pulak tu..perut pun dah nampak hihi sukenye aku…:)

hmm..mcm tu lah lebih kurang summary pregnancy aku nih…tapi lain mummy, lain simptom2 alahan nye, ade yg tak ade alahan langsung!

Anyway..dah nak masuk bulan kelima ni..dan ade lagi 4 bulan untuk aku mendapat title baru…IBU/MAK/MUMMY/MAMA….

ciao dulu..laparlah pulak..eheh..kalau lapar sgt pun leh loya tau!

Breakfast at Kluang Rail Coffee


Haa..kalau dtg Kluang, jgn lupe singgah kat Railway Coffee..kopitiam yg agak famous kat sini..penah masuk Mjlh 3 tau!Ada dua branch Rail Coffee kat sini..

Yang spesel kat sini..roti bakar & kopi o..tapi ade gak menu lain cam nasi lemak, mee rebus, mee kari..tghari lak ade western food ( kalo kat branch kedua depan Kluang Parade lah).Branch pertama is just a simple kopitiam kat stesen keretapi Kluang…

Yang aku selalu pegi , kat branch kedua kat tgh bandar..sebab kat branch pertama selalu full, susah nk dpt tempat duduk!

Sesak sikit pagi2 ni..mmg ramai org especially weekends..

Nampak tu..mcm2 pesen roti bakar, roti keping, roti bulat, roti sambal bla..bla…..


Roti Bun bakar..tgh2 letak butter n kaya ( kaya buat sendiri..)

Nasi lemak pun boleh tahan sedap..

So, kalau dtg Kluang, jom g Rail Coffee!

Suasana di ladang

Jom jalan2 jap ( visual tour) kat ladang tempat aku keje…





Oh terharunyeee…


Bos bagi aku & Dr. Zana kete bawwwuuuu!mula2 ingatkan soh berkongsi, rupenye dapat sebijik sorang!WOW!huhuhu syiok nye!mmg sesuai utk masuk ke ladang! lagi pun sejak peknen ni..aku dah tak bwk moto jabatan ke ladang, aku bwk kete sendiri (cian kete aku comot giler..yang kuat bebel En Fly, sebab dia yg basuh hahaha..)…

Ape2 pun, tengkiu bos.. & alhamdulillah..merasa gak bawak kete besau..Dulu aku penah teringin nk bwk Xtrail ( raya ari tu dah dapat bwk, kete member)…pastu dapat Hilux fuhh…Insya Allah satu hari nanti dpt beli jugak kut…aku pun baru nak idup…baru keje 3-4 tawwun jer..nanti lepas keje 5 tahun leh la pikir nak beli umah…

hmm..aku bersyukur sgt dpt keje kerajaan ni..sebab aku dah penah rase seksa keje private..byk sgt kekurangan nye…kat sini, dapat dok quarters…pastu kalo nak ke mane2(urusan keje laa..) , driver antar…rasa mcm dimanjekan lah pulak..tapi dgn semua ni, aku rasa makin bersemangat nak keje & segala cabaran keje yg ade, aku tak heran..sebab semua masalah, ade penyelesaiannya!

P/S: tahukah tuan2 & puan, Catlina sebenarnye baru je belajar bwk kete Januari tahun ni?hehehe…lesen mmg dah ade sejak matriks 1999 lagi , tapi dah tak bawak..tak pandai ler…skrg ni pun leh bwk auto jer..manual tak mahir..haha…cube bygkan Hilux tu manual..tak leh la bawak..rugiii…mcm bos tau2 je aku ni tak leh bwk manual!

Dah lame nak beli ni…

Mase g KL Isnin tuh..aku beli satu barang kat kedai di R & R Seremban tu..time berhenti rehat…sebenarnye dah lame aku n En. Fly teringin nak beli benda ni..tapi masa tu belum ade rezeki..kang org kata poyo laks..hahaha…bukan tak ade kat area Kluang atau Kota Tinggi tapi designnye dia tak cantik @ tak menarik..so..tercapai gak cita2 nak beli benda alah ni..hehe..mesti org ckp entah ape2 lah Catlina ni..tapi…aku suke sgt bila dpt beli benda ni!

Hihihihi…..saje nak war2kan dunia yang aku ni bakal jadik mak orang!

Citer scan lagi..

Sementara aku free ni kan…aku nak kongsi maklumat sikit ler pasal ultrasound scanning nih…

Ada sedara mara yg tanya, kerap sgt buat scan, tak jejas kat baby ke?

Ok..sebenarnye ade yg confused ttg ultrasound scanning dengan xray..ultrasound scanning menggunakan gelombang bunyi manakala xray menggunakan sinar radiasi. Ultrasound scanning boleh dibuat kerap tetapi ada pakar yang mencadangkan tempoh masa yang sesuai bagi setiap satu sesi cuma 20 -30 minit . Bagi xray, disarankan membuat xray dengan jarak masa sekurang2 nye 6 bulan dari xray yang terakhir…sebab xray menggunakan sinar radiasi , ini yg bahaya ni sebab boleh mutasikan( cacatkan) atau membunuh sel2 & DNA…maka oleh kerana baby dalam kandungan sedang membesar dan mengalami perkembangan sel, disarankan seboleh2 nye elak xray semasa mengandung….melainkan di atas nasihat doktor…

So kepada bakal2 ibu yang lain..jgn takut nak buat ultrasound scanning, bukan untuk mengetahui jantina anak je..tapi nak tau perkembangan baby, dan bila tgk baby bergerak2 , rasa gembira sebab maknanye baby sihat ler tuh! 🙂

Ultrasound ade beberapa jenis..

2D ( 2 dimensi ) – iaitu scan yang biasa kite tgk, 3D – boleh tgk baby secara 3 dimensi, dan 4D ( 4 dimensi)

Contoh Gambar Scan 3D


Sekarang ni aku nak jugak buat yang 3D ni tapi tak tau mane nak cari kat Kluang ni..tapi maybe costly sikitlah sebab lagi canggih..muka baby pun boleh tgk tau..

Dan juga kalau nak tau lebih lanjut, baca majalah Pa & Ma keluaran terbaru !
( bukan nak mempromosi tapi tersangat byk lah maklumat dlm majalah ni! seronok baca!)

Lalalalalala…hari -hari kerja…

Peh..minggu ni mmg bz..rasanye aku penah ckp dulu, keje aku ni kalau time free..free memanjang..tapi kalau bz, bzzzzzz memanjang…

Mcm ni lah lebih kurang diari kerja aku minggu ni..

Isnin 20 Okt: 7 pagi gerak gi kl ( g tempat2 praktikal student2 aku, jumpe pengarah/ pengurus tempat2 praktikal tu untuk dptkan feedback dari diorg…), 7 ptg smpi umah , 8 mlm g opis nak update nota utk kelas esok (sebabnye aku terlupe nak update awal2..salah aku jugak ler..)

Selasa 21 Okt : Kelas half day, petangnye aku rangka jadual untuk kursus pegawai2 jbtn (objektifnye, merge kan dua kursus agar jadi satu tapi make sure jgn tertinggal topik2 penting!) Ingat senang nak pikirkan nak susun jadual?Poning kepalo!

Rabu 22 Okt : Hmm..patutnye g jerantut hari ni (kursus) tapi terpaksa batalkan sebab ade nk jaga exam student besoknye..

Khamis 23 Okt : pagi jaga exam amali , petangnye Dr Donny ajak buat surgeri..insya allah..kalau aku larat…aku nak jadik photographernye aje aci tak hahaha….pastu letak dlm blog tapi takut org ngeri lak nak tgk gmbr2 surgeri tu..aku tak pe..hati kering beb!

Jumaat 24 Okt : pagi nak jaga exam teori pulak…petang..hmm..buat masa ni belum ade ape2 plan lagi…harap2 free…

Sabtu & Ahad…ah..tak sabar aku tunggu dua hari ni!!!nak bgn lambat!huhuhuhu…

oh…. tgk jadual liliepie aku kat atas tu…dah 18 minggu rupenye..cepat pulak rasanye masa berlalu…when u are carrying another life in ur belly, it makes u appreciate life more….

Sonogram aka ultrasound scanning (17th week)

Aku jumpe video nih kat You Tube..oleh kerana tak teringat nak amek video sendiri masa kat klinik semalam, aku cari video ultrasound kat You Tube , yang same umur dgn my little baby ..lagipun semuanya mmg same mcm yg aku nampak kat monitor semalam…

Nanti ade kesempatan nak g scan lagi, aku nk ajak En Fly sekali supaya dia leh rakamkan 🙂

Sakit eyut…adoi…& snapshot baby lagiii!

Yg ni gmbr kepala baby….
Yg ni gmbr whole body tapi kaki dia terlipat ..kat print out ni nmpk tak jelas sgt..tapi kat monitor ultrasound tu leh nmpk sekali sekala dia alih kaki dia..lenguh kut hehe

Saje je nk tunjuk diagram ni supaya senang nak paham…
lebih kurang mcm nilah baby lipat kaki ke atas…

Semalam aku je half day je..smpi kul 10 pagi..sebabnye..sakit perut atau ceroh perut kate oghe kelate.Sakit perut n cirit birit sebenarnye ( tak yah cite detail yer hahaha)..so…kul 10 pagi tu aku tak tahan dah perut sakit sgt ni..nk wat keje pun tak larat..g lah klinik..amik ubat n mc sekali..alang2 dah sampai klinik..minta doktor buatkan ultrasound scan sekali…heheh..sebabnye mmg aku nak scan n simpan print out scan tuh at least 2 bulan sekali..lagipun scan ni bagus utk tau perkembangan baby ni..hish..kalau leh dpt simpan video scan ni sekali..best jugak……

Menurut Dr. Abdul Kadir (owner Klinik Sri Desa – very nice fellow)..kalau ikut tarikh , mmg la kandungan aku ni umur dia 17 minggu tapi kalau ikut saiz dlm scan tuh..baby aku ni dah mcm 18 minggu..& dia kata don’t worry, ni maknanye baby ni sihat dan berkembang dgn baik..n dia check sekali anggota2 badan baby, dari ukutlilit kepala (42mm), keadaan tulang leher, tulang belakang, tulang kaki n tgn, semuanya ok dan sihat..alhamdulillah..

and masa snap gmbr baby ni..baby ni duduk dlm keadaan kaki berlipat so tak berapa jelas bila print out…lame gak dlm bilik doktor tu ( dgn nurse sekali laaa..),sebab Dr. Kadir nak amik gambar angle yang terbaik & since aku pun penah belajar pasal ultrasound ni( but I never mention to him I’m a vet!sebab nanti mesti dia tak cite byk sebab dia tau aku reti gak bab2 ni… tapi buat ultrasound kambing penah ler..hik hik)…aku leh paham dgn tgk gmbr scan tuh…dan juga boleh nampak degupan jantung baby ni..huh silap2 leh mengalir air mata tau !( tears of joy!) Another 4 months ++ to go! Semoga baby ini sihat hendaknya…aminn…

P/S; Dr. Kadir..thank you for your patience in entertaining my questions yesterday! 😉 u r very informative n a comfort to talk to!

« Older entries