Kuantan Part 2

Jenuh nak ngabihkan entry Kuantan ni hehehe…belum abis2 gak pastu ada selang seli dgn entry lain lak..Sejak sehari dua ni aku mcm malas sikit, biasanye kalau byk entry tertangguh, leh buat sampai 3 update sehari!Penyakit M mula datang dah ni…

Ok, jom abiskan sesi entry Kuantan ni…E-ein tgh tido kang dia bangun tak sempat update blog :).E-ein dah sihat dah, tak demam lagi,alhamdulillah…

Masa ni bersiap2 nak gi sarapan..

Mandi dulu…blurkan sikit, malu ah aunty2(dan anak2 lelaki aunties) sume tgk..hihi

Tunggu mama ambil baju….

Nampak tak ade little mek sibuk bersiap sikat rambut kat depan cermin?(abaikan kain batik aku tersadai dlm background tu, E-ein baru lepas main kain aku tu dia buat tudung kepala hehehe)

Breakfast:E-ein makan bubur nasi lauk ikan.Tak habis sebab buburnye cair sgt..nak makan nasi putih, tak ada, yg ada nasi goreng kampung..pedasshhh..kasi roti dan kuih pun dia takmo

Lepas sarapan tu aku bawak E-ein jalan-jalan kat lobi hotel, (turn Cg Fly makan),ada beberapa mek saleh yang geram kat E-ein duk say hi(E-ein kemain takut, peluk aku kuat2), agaknye sebab suka tgk E-ein pakai baju corak batik kot hehehe..

Otw balik Kluang…kami lalu tepi dataran Sg Pahang(not sure nama betul tempat ni).Aku ajak Cg Fly berhenti jap amik gambar sebab it will be nostalgic.Sebab?Aku pernah duduk Kuantan(kat area Jalan Gambang), masa darjah 3 tahun 1989.Mula-mula Cg Fly kata malas, lepas tu dia surrender gak hehehe…

Fuhhh…akhirnye abis juga entry Kuantan nih!!

Ingin mengabadikan kenangan terindah anda?
Kami bersedia merealisasikan impian anda!
KedaiGambarKami-Johor | Melaka | KL | N9 Family Photographer
Photobook & Poster Printing juga ada di sini!
Advertisements

Bagaikan budak bucuk dapat Dora-e-mon

Oh ini kali kedua E-ein naik menatang ni hihi..sekarang ni, bila lalu je depan ride on thingy ni, E-ein akak tunjuk dan mulut bising ckp “nak!nak!nak!”(dah pandai ekspresi diri, cakap nak! kalau nak apa2…)..hehehe..nampaknya lepas ni kalau gi supermarket/shopping mall, memang aktiviti wajib la naik doraemon nih!

* Update: E-ein dah pandai panggil aku “ma” :)..pantang aku nak ke dapur mulalah dia “ma…ma…ma…”….sukeeeeee!Malam2 sekarang tido tak pakai buai dah..dia akan baring kat sebelah aku sambil tgk tv, pastu tertido sendiri, takyah ulit2 dah..oh..my dotter is besya already!


Ni gmbr latest..hari Ahad lepas..mata kuyu hehehe


Ni masa mula2 naik…2 minggu lepas kalau tak silap…


Juga suka bangat naik troli!Pastu sibuk nak berdiri dlm tu!Tak yah bwk stroller dah

( aku tak babywear kat supermarket sebab lenguh-sopping mopping kan lama hehehe, biasanya RS ni utk kejap2 je..mcm kalau setakat gi pejabat pos utk pos brg @ gi bank, memang aku pkai lah :)..bilalah lah nak dapat beli mei tai ni huhuhu)

E-ein ralit tgk ade budak sebaya auntie dia kat belakang, dia memang suka budak2 🙂

Agak-agak tengah buat ape yek?

Tgh boring2 (ceh mcm tak de keje yek!oh cepat la pegi jauh2 penyakit M!), aku belek2 gmbr lame, jumpe lak gmbr masa zaman mak buyung..Masa ni aku preggie 6 bulan ++..bulan Disember 2008.E-ein belum pop-out dari peyut..rasa-rasa koranglah, aku tgh buat ape? Kalau ade orang pertama yang teka betul, i might consider utk bagi hadiah ngeh ngeh 🙂

Walk down memory lane

Layan..mommies, yang sezaman dgn aku, ingat tak lagu ni?Tahun 80an, aku baru sekolah rendah!sila lihat rambut Ruhil dan pesen baju dia..hehehe menggedoboh!(ade ke ayat ni..) ..aku pernah gak terlibat dgn pesen2 begini pada zaman 4U2C ngeh ngeh (kami rappers yo!yo!ish tak jumpe pulak gmbr pakai baju godoboh ala2 rapper dgn hood gitu wakakakaa)

Buat Anak Dunia: Ruhil

**kualiti video tak best,just enjoy the singing ok?

Jalan-jalan umah Auntie Dzana…

Entry lewat sehari hari,sepatutnye postkan selepas balik berziarah umah Kak Dzana semalam tapi lepas E-ein had the accident mmg takdok mood la nak wat entry selain pasal dia my beloved daughter..

Cuti ari ni,aku spend masa betul2 dgn E-ein full satu hari ni, walaupun tak dapat tukar ganti rasa sakit kat kepala dia (kdg2 dia merengek, menangis tak pasal2,wpun dah settle menyusu, makan,tukar diapers etc… maybe dia teringat dia jatuh tu..), mama nak E-ein tau, mama sentiasa ada di sisi E-ein tau…sayang anak mama…alhamdulillah, dlm 24 jam lepas kejadian, tak nampak lagi ape2 yang abnormal pada E-ein eg muntah atau tak aktif, anyway mama akan continue pantau E-ein(smlm,hampir kul 3 pagi baru aku tido,kul 5.30 dah bgn..semalam kepala tgh ting tong tak cukup tido) …
Oppss..ok jom layan gmbr2 masa kat umah kak Dzana , yang kami pergi semalam..E-ein ligat sungguh kat sana, pening kepala mama, nak sembang dgn kak Dzana pun tersangkut2 hehehe..sempat lagi dia cek bwh karpet umah Kak Dzana! 🙂

Tunggu mama bersiap2, E-ein dlm baby cot (masa ni dia tak memanjat …)..
masa kat umah kak Dzana, cekak rambut dgn kasut tah ke mana dah..

Budak ni geram, umah kak Dzana byk pasu bunga hiasan, mulalah dia nak mengemas..
Bodyguard2 E-ein..
Auntie Dzana yang rajin melayan keletah E-ein..
Pose sebelum balik..
E-ein keletihan tido dalam kete otw balik…

Terima kasih kak Dzana and family..Soto tu sedap! hehehehe…ada rezeki, kita jumpe lagi!

Balik Kampung part 3:Rindu aka dah sampai Kluang

Teringat2 lak nasi dagang kat kampung masa balik tu hari…tiap2 pagi aku breakfast nasi dagang.Tak payah susah2 buat, beli je kat pasar pagi Chabang Tiga Pengkalan Chepa.Aku selalu mintak kuah lebih..Murah lak tu, sebungkus antara RM1.50 – 2.00.Kalo beli kat Kluang, ade gak harga RM4.50 tapi hampeh, tak sedap mcm yg original…Nak buat sendiri, tak pandai hehehe….Pastu pulak, makan akok,mkn pulut panggang…perghh..menjilat jari..Oh ya, kami sampai di Kluang semalam, hari Ahad, kul 4.30 petang..

Ini pulak gambo E-ein masa menginap kat Kuantan.Kemaruk panjat memanjat.Eksyen pulak tu bila dah berdiri, dia nak lepas tgn…ayo..adik manis..belajar berdiri betul2 dulu, dah stabil baru boleh lepas tgn tau…:)

Langkah 1; dapatkan sebiji kerusi
Langkah 2:pegang kuat2 dan cuba angkat bontot anda
Langkah 3: jinjit2 sedikit hingga anda rasa stabil
Langkah 4: Tadaaa…brave girl, Dayana(brave) Insyirah!

E-ein dah pandai tepuk tgn bila dengar lagu pok amai2.Dan juga dah pandai angkat tangan bila kita tanya”Sape name E-ein?”Adeh kelakar kalo tgk dia angkat tgn dengan terdongak2 sekali.Cumanya, E-ein belum tumbuh gigi lagi & tggu dia pandai berjalan je…sejak pandai duduk ni, minat dia terhadap permainan bertambah, dia suka duduk sambil main stereng mainan atau musical peekaboo garden dia.Dan 18hb ni, E-ein mencecah 9 bulan..cepat betul masa berlalu..

Mari kita posing lagi sebelum bertolak….topi tu faveret abah E-ein, kalo gi memane,
mesti abah E-ein suruh pakaikan…ada rupe mcm Pocoyo versi girl tak?(kartun faveret e-ein)

**Topi pilot crochet tu dibeli dari Siti Fatimah(Twin’s Dream), puas hati sgt dgn hasil tgn dia, aku ade gak beli baby blanket sekali ,next time aku postkan gmbr dlm entry..

Balik Kampung Part 2: Tiga sekawan

Tiga sepupu sepapat yang jarang dapat berjumpa..setahun adalah 2x jumpe kot.Sebenarnye Aliff tak bagi E-ein pinjam Ultraman tu tapi nak amik gmbr nye pasal, kasik lak dia…Hmm semasa aku menulis entry ni, kami dah check in kat Grand Continental Kuantan.Mesti Tok dengan Ayah bah rindukan E-ein nanti..harap2 dapat spend masa lebih lama kat kampung next time..

Abang Aliff wat lawak ultraman..E-ein tersipu2 lak ..

Balik Kampung:Part 1-Shahzan Inn Kuantan

Update using Celcom Broadband

Kami bertolak ke Kelantan on 9 Dis pukul 10pagi, dan sampai di Kuantan pukul 3 petang.Round2 cari hotel, and check in kat Shahzan Inn.Sebelum ni penah menginap kat Grand Continental, tapi saje2 nak rasa hotel lain lak.Terpaksa bermalam sebab last trip kami pernah travel straight 12 jam, tapi E-ein meragam bila sampai kat kampung sebab penat.Antara gambar2 masa menginap kat sana…(tak de modal lain nak cite hehehehe, belasah je la yek)..

suke la tu sebab bebas merangkak ke sana ke sini.nampak tak kat belakang ade bantal letak kat tepi meja kopi takut terhantuk.

takde tempat lain nak merayap dak ni


masa breakfast the next day..E-ein makan roti cicah air..
comotnye
posing2 lagik sebelum bertolak ke Kelantan.Cg Fly cakap aku mcm bibik ,ceh sabo je..

**review Shahzan Inn: agak jauh dari kedai makan dan klinik.Maklum le kami bukan familiar dgn bandar Kuantan ni.Bilik plak kecik sket dari G.Continental n bilik air ade shower jekNext time maybe opt stay kat Grand Continental lagi sebab dekat dgn kedai makan, shopping complex dan klinik.Bilik pon besar sket n ade bath tub!(ngade..mcm la kat umah takde hehehe)

Jom mandi laut!

Aktiviti air ni antara aktiviti masa berkursus tu hari.Total aktiviti yang dijalankan ialah 3 hari icebreaking,5 hari kuliah,1/2 public speaking dan 1 hari lawatan. Adoi…bukan aku je yang menghitung hari nak balik masa tu, boleh kata hampir semua peserta tak sabar nak balik rumah,terutama ibu2 yang meninggalkan anak2 dan keluarga masing2…rindu giler beb..Sebenarnya aku attend kursus Induksi utk sahjawatan kerja gomen nih…aku dah gi tahun lepas tapi dapat attend 1 hari je, mlm first day aku dah balik Kelantan sebab abah aku masuk CCU.Aku menumpang kursus yang utk pegawai2 baru dalam Jab.Per.Veterinar.Kepada adik2 dan kakak2 yang baru join jadi ahli JPV, selamat bertugas…..
Jom layan gambar k..gambar ehsan dari Urusetia kursus…

Venue : ALAM (Akademi Laut Malaysia)
Date:21 Nov 2009
Time: 8 am – 5 pm!

Water confident(my 2nd time water confident,sebelum ni penah berendam cam ni kat tasik)

Err..duyung ke dugong nih?hehe

Berkayak…

Iyaahhh…pada kami yg tak biasa,sgt mencabar weh…lenguh tgn!(aku yg duk depan kalo tak cam hehe)

Wajib pusing kapal sebelum patah balik ke pantai

Rafting..

Ade lagi gambar..tapi ini jelah yg aku tempekkan..tak larat nak tempek byk2 :)…To kawan2 yang kerja sok, selamat bekerja ! ( a bit jealous to CG Fly sbb dia bercuti sekolah ni huhuhu)

Raya (part 2):Love is in the air

Gelagat dua orang sepupu yang baru pertama kali berjumpa :

Sembang apelah tu ye budak berdua ni…

Abang Alif cayang E-ein..

Mmmmmuuuaaaah!
Kat kampung, my sis kak Ja aka Ultramama & BIL,Abg Usop aka Ultrayah sgt rajin dukung E-ein..heh..amik berkat tuh..Ultramama teringin nak baby girl pulak…Insya Allah!

« Older entries