Cerita Marhaban

Isnin malam baru – baru ni,turn kwsn umah aku buat marhaban….kat jalan perumahan aku, ade 3 buah rumah je..& kami kongsi utk makan2 lepas marhaban t.u Kononnye nak bawak E-ein g marhaban (ramai jiran2 belum tgk E-ein lagi kecuali yg sebelah menyebelah umah pengasuh je yg dah tiap2 hari tgk) & aku pakaikan E-ein bju kurung bagai , sekali lepas maghrib dia tido la pulak..mujur mak mertua aku datang mlm tu, dia jagakan E-ein & dptlah aku join marhaban(malam lepas2 aku tak join…sebab mmg time dia tido.)Last2 adik ipar aku, aza yg ikut kami g marhaban.

Ni first time E-ein pakai baju kurung ,lepas sesi amik2 gmbr ni, dia tido 🙂
E-ein & Aunty Aza
Heh nak tempek gak gmbr ni…aku buat 3 bijik puding karamel utk dessert masa marhaban 🙂 saje amik gmbr sebelum puding ni ‘tamat riwayat’ hehehe

Result Gribbles pun dah dpt Isnin lepas ,semuanya negatif bagi ujian bakteriologi dan parasitologi.Jumpa pakar, katanya E-ein dlm recovery period, bagi masa 4-5 hari lagi tgk camne( smpi ke hari ini, E-ein masih berkeadaan sama…haih..nak, pening kepala abah & mama).Tapi kata doktor, selagi E-ein ok,aktif,berselera dan tak dehydrated, tak perlu bimbang…hmm..sape tak bimbang weh…benda tak normal jadi kat anak kan?huhuhu..pening2..memikirkan sebab musababnya smpi today dah masuk 3 minggu dah cam ni…..
Advertisements

Raya (part 3) :Main wau di PCB

Kat Kelantan, layang-layang dipanggil wau (sebutan:wa).Jgn confuse ye tgk tajuk kat atas main wau, tapi tgk gmbr main layang2 :).

Sempat juga kami ke pantai Cahaya Bulan petang raya kedua, saje g amik angin dgn layan abang2 Ultra nak main wau !

Ultraboboys yg gembira bila kata nak g pantai

Beli layang-layang

Jangan berebut na…dah beli sorang satu ni.

Ultralif cuba menerbangkan layang-layang

Ultrayah aka abg iparku mengajar anak2 main layang-layang

Termenung sebab layang-layang tak mo naik(angin tak kuat..)

E-ein tgk aje ye…E-ein kecik lagi nak main layang-layang!

Raya (part 2):Love is in the air

Gelagat dua orang sepupu yang baru pertama kali berjumpa :

Sembang apelah tu ye budak berdua ni…

Abang Alif cayang E-ein..

Mmmmmuuuaaaah!
Kat kampung, my sis kak Ja aka Ultramama & BIL,Abg Usop aka Ultrayah sgt rajin dukung E-ein..heh..amik berkat tuh..Ultramama teringin nak baby girl pulak…Insya Allah!

Raya (Part 1): Gambar raya

Hihihi baru nak update gmbr raya…aku takde mood sgt 2-3 hari ni, risaukan E-ein. Semalam aku g Gribble, antar sample stools E-ein atas cdgn Ultramama & abg iparku….Tak sabar nak tggu result dari Gribbles….harap2 tak ada masalah ape2…sebab E-ein masih berak kerap lagi…
Ok..takmo sedih2..kalo aku sedih, nanti E-ein pun tak hepi…layan gambar jom!

Assistant baru..

Masa kat kampung tu ari, aku ada assistant baru tukang henjut buaian E-ein…hehehe..tapi kalau dibiarkan lame2, bimbang E-ein melambung kang,baru lah buai laju2 sampai pokok sena hahaha….

Alif dah tak pelat dah, skrg ni petah betul dia bercakap, kalah abang Amir dia.Ayat-ayat Alif anak sedaraku:

“E-ein cantik “
“Jangan risau na” (bila E-ein nangis)

“Comelnye” (bila tgk gmbr sendiri heh)

Aya sayang abang Amir

Kami dah balik…..

Dah Sampai

Alhamdulillah dah selamat smpi petang semalam..sseronok jumpa keluarga kat kampung & jumpa sepupu2 E-ein,Amir & Alif.Sebenarnye bertolak balik dari Kelantan on 23hb, kami singgah berehat & bermalam di Kuantan sebab E-ein penat kalau travel 12 hours straight…kesian dia.Masa balik ke Kelantan, tempoh perjalanan jadi 15 jam sbb byk kali berhenti.Nampaknye lepas2 ni kalau balik Kelantan, aku & Cg Fly bercadang akan bermalam di Kuantan sebelum meneruskan perjalanan balik semula ke Johor.

23 September:Hospital-KMC
Masa aku taip entry ni, kami baru balik dari hospital Kluang.Nak kata E-ein tak sihat,macam sihat.Nak kata sihat, mcm tak sihat..sebenarnye E-ein kerap sgt berak skrg..selang 3-4 jam dia berak,tak lah berak cair, tapi bila dia kerap berak,takut dia dehydrated.Masa kat Kuantan, subuh2 kami pegi ke Kuantan Medical Center (KMC) sebelah hotel(ada 24hour clinic),sbb sebelum tu E-ein dah berak 4x utk dari malam bwk ke subuh….tapi dia tak nmpk cam sakit, menyusu mcm biasa,aktif & nmpk hepi jek.Doktor (yg mamai2 baru bgn tido) bg air garam(ORS) dan ubat antibloat.Katanye kalau berlarutan, kena masuk air nih.

25 September:Hospital-Kluang
Ada sedara mara kata, ni beralih bulan, tak perlu risau…tapi aku tak puas hati…& taknak menyesal kalo jadi ape2 kat E-ein.Kat Hospital, doktor kata, kalau dia berak 6-7kali sehari baru kena risau….kata doktor, travelling stress & dpt ubat ORS dan Smecta.Sebelum g spital pg tadi, aku perah susu & dpt lah dlm 4 sudu besar & aku suapkan kat E-ein..alhamdulillah, setakat g spital tadi dia tak pulak berak2 lagi….harap2 E-ein ok pasni…amin..

dan to my darling hubby Cg Fly , semoga cepat sembuh, dia tgh demam tu maklumlah travel jauh..cian dia…

Antara gambar2 E-ein otw ke Kelantan

Zzzzzzzzzz

Bila bgn, dia main dgn cloth book utk menghilangkan boring

Gambar2 raya akan diupdate kemudian ye…tata for now!
(waaa..malasnye nak balik keje!!!!)

Balik Kampung

Auto Published Entry

Sekarang ni kami dalam perjalanan balik kampung aku iaitu kat Kota Bharu, Kelantan….first time raya bertiga ni :)..oleh itu aku akan berhenti bersiaran sementara sehingga balik ke Kluang semula..

Gmbr raya Ultraboboys tahun lepas,tahun ni ade extra sorang Ultragirl tecik hehehe…first time juga Ultraboboys n family jumpe E-ein nih!

SELAMAT HARI RAYA & BERHATI-HATI DI JALAN RAYA…

Persiapan raya E-ein…

Dua pasang baju & legging, aku n Cg Fly beli..

Hadiah dari auntie E-ein, Yan, adik Cg Fly(saje aku mix n match dgn legging)

3 pasang , hadiah dari Ultramama dan Ultrayah(gmbr lum ade sbb lum dapat lagi hehehe)

Kasut Baby Kiko, hadiah dari Ultramama dan kasut Tollyjoy, aku beli…

Hmm..cukup la tu kot….utamakan anak punya dulu, mama punya lambatpun tak pe….(baju raya aku punye beli yg dah siap, baru beli semalam hehehe,last minit shopping!)

& last addition, petang tadi opis mate, kak Wan bagi ni…ada jugak baju kurung utk E-Ein :)..alhamdulillah,,,

Kad Raya dari kawan2 (lagi)…suke suke!!!!

Kad Raya dari Leen
Kad Raya dari Nur
Kad raya dari Dr Hanie
Kad raya dari Kak Fida Dubai
Kad raya dari Kak Tie
Kad raya dari Kak Ana Wahid
Kad Raya dari Kak Ina KL

Kak Raya dari Ummu Mishkah


Terima kasih semua!

Salam Aidilfitri…

Salam Aidilfitri ditujukan kepada semua kawan2 bloggers ,semoga berbahagia di samping keluarga tersayang pada Hari Raya yang bakal tiba…….dan juga jangan lupa kepada mereka yang memerlukan, bantu yang mana kita termampu….amin….(dan juga kepada kakitgn kerajaan cam aku..bonus tak dok time raya nih, belanja berhemat k..huhuhu…)

Kad raya di atas ditujukan buat semua kawan2 bloggers yang teristimewa, semoga ikatan ukhuwah yang terjalin kekal selamanya……..Selamat Hari Raya!!
Terima kasih kepada kawan2 yang sudi mengirimkan kad raya cyber nih…cayaaaang semua mmmuaaahs!


Kad Raya dari Makyung Kak Hana Jepung

Kad Raya dari Kak Zieha Mama Firas..

Kad Raya dari lovely Mami Bizi

Kad dari Emy Omar sekeluarga..TQ..


Kad Raya dari sweet Mummy Seri sekeluarga…thanks Seri!

Kad Raya dari kak Maria nun di Borneo
Kad raya dari Cik Min yg sweet..
Kad Raya dari lovely Kak Inahar aka my free health consultator hehehe..tq kak

Kad Raya dari Ieta dearie…

Kad Raya dari L@N@ yang baru dikenali di alam blog nih..TQ dear..

Kad raya dari sweetie Tice Su..


And Kad Raya from Alycia & Adam yg cute…

« Older entries