Kat hospital(22Mac – 23Mac 09)

Mase dalam phototherapy..kesian Insyirah…smpi kering bibir dia dijemur bwh lampu ni.

“my love my darling” : Catlina ambil gambar untuk gembirakan hati yg gundah gelana ni masa dlm wad tu…rase mcm mimpi je betul ke aku dah ade anak nih? heh!

Trivia:
Catlina dan Cg Fly ade nickname buat Insyirah sejak di”scan ” as baby girl at 7 months pregnancy… our dear “E-EIN”
Advertisements

Alhamdulillah..

Kami dah balik
Catlina dan baby Insyirah dah balik rumah! (yeay!)…Hmm..Catlina cerita kan dlm beberapa bab ye..

Warded again
Terkejut jugak kena tahan kat wad…bacaan AOB for jaundice baby Insyirah naik ke 18.0!Ingatkan dah kurang, makin meningkat rupenye.Catlina jadi panik bila diarahkan warded by doctor…maklumlah dahlah dlm pantang,g spital dgn berparam, berbengkung bagai..tapi we already be told to expect to be warded..dah bwk siap2 beg baju Insyirah dan mamanya.
Catlina panik sebab tak tau ape2 pasal nak jaga baby sorang2!Rasenye kalau baby tersedu pun, rase gelabah semacam ape lagi nak jaga baby yg tgh jaundice.Rasa mcm nak suruh Cg Fly stay tapi cuma salah seorg ibu bapa je yg leh stay..Catlina baru nak sembuh dari luka bersalin (vakum & extended episiotomy..ouch!).Baby Insyirah pulak baru pandai menyusu badan (sebab mamanya lmbt kuar susu..cian baby..).Wah..ke’panik’an berganda!

Stress
I felt so alone that time…rasenye mcm hampir2 kene post partum blues…mujurlah dgn sokongan hubby tercinta dan keluarga, Catlina berjaya tabahkan hati..yg jadi sedih tu sbb, kesiankan Insyirah…mamanya kurang susu, belah kiri ade tapi sikit,belah kanan ade juga tapi Insyirah taknak pulak (dia dah pandai pilih puting..wah so clever!)..kalau kat umah, Catlina perah belah kanan & bg dia guna botol susu…(terpaksa ajar pkai botol susu sbb 2 hari pertama my breast milk belum ada, kami terpaksa beri susu formula…).Dan POLISI HOSPITAL ialah NO MILK BOTTLES & PUTING TIRUAN!Sebab tu Catlina stress sgt2 masa tu..nak menitik air mata mengenangkan nanti Insyirah kelaparan..pastu kalau kurang menyusu, macamane nak cepat sembuh?

Alone- Hari Pertama di Wad Kanak-kanak
Nak menitik air mata bila Cg Fly dah beredar lepas hantar Catlina dan baby ke ward kanak2 hospital Kluang.
Dan sepanjang hari dari awal masuk ward, baby Insyirah meragam tak cukup susu..I have to hold her most of the time, nak letak bwh lampu UV tu tak leh lame2, dia meragam.Nak pam susu, nurse tak bagi guna breast pump & botol.Catlina pendam sorg2..bila Cg Fly dtg, I let go..nak menangis lagi…tapi tahan..malu lah nangis kat ward (heh ego beb – maintain hati kering konon hahaha malu lah doktor vet nak nangis hihihi)- sebelum tu terdengar nurse bercerita ada mummy yg nangis sbb tak dpt bagi susu kat anak yg jugak jaundice….

Gembira
Alhamdulillah selepas Cg Fly beritahu masalah Catlina pada nurse, nurse janji akan membantu…dan petang tu jugak (bantuan belum diterima nih)..first time Catlina lihat baby Insyirah sendawa lepas breast fed belah kiri je (sorry have to be detail about breast feeding & all..kenangan ni),biasa dia tak cukup, perlukan bantuan botol susu.Selepas tu..hampir tiap 2 jam Insyirah nak menyusu je!Penat tapi Catlina gembira, coz ubat jaundice yg paling mujarab ialah susu ibu selain dari UV light & IV drip.Bacaan AOB (jaundice )utk malam tu ialah 12.2.Nurse kata kalau esok turun lagi, dah leh balik.Hurray!

Jom balik
Kul 6 pagi, nurse amik bacaan lagi…mmg Catlina tak tido sepanjang mlm tu..kalau ade pun, dlm sejam je kut.Dan kul 8 pagi, nurse bagitau result dah kuar..dah turun 10,boleh balik tghari nanti!Alhamdulillah..sedangkan jiran katil sebelah, dah 4 hari kat ward , dari 19, dia baru turun ke 13.Inilah namanye rezeki Allah..ujian sebenarnye…skrg Catlina dah terrer dah dukung baby(sebelah tgn je dah selamba dah ..heh), tukar lampin, pakaikan kain bedung etc..hehehe..bukan tak reti, cuma tak mahir, sebelum ni buat same2 samade dgn my mama, my mak mertua & Cg Fly…maklumlah kite takde adik…tak pernah langsung ade pengalaman dgn baby!Oh Insyirah..Insyirah mmg betul2 melapangkan hati mama dan abah mu ini..alhamdulillah…

Trivia
Maksud Nur Dayana Insyirah ialah cahaya keberanian dan melapangkan dada.

Nur Dayana Insyirah

Bergaya dgn cekak rambut hadiah dari Ultramama

Hip hop baby?hehe

Salam semua….Alhamdulillah..syukur ke hadrat Ilahi!Catlina dah jadi mummy & Cg Fly dah jadi daddy!

Lame tak jenguk blog sendiri ni :)..maklumlah sibuk sikit (err…sibuk byk kut rasenye).Gambar2 kat atas ni pun abah nye Insyirah @ Su baby yg tempekkan tgh mlm tadi.Dan awal pagi ni lepas menyusukan Insyirah, Catlina curi2 update sket.Insya Allah Catlina akan update dgn panjang lebar termasuk kronologi nye sekali bila ada kesempatan ..

Esok pagi nak bwk Insyirah ke spital..lawatan kedua sbb Insyirah kene demam kuning/ jaundice. Catlina dan Cg Fly sekeluarga doa dan harap sgt2 jgn smpi Insyirah masuk wad…bacaan jaundice semalam 13.8… doktor kate,kalau 14.0 mmg kene masuk wad!tak sanggup dah duduk wad, lepas delivery ari tu duk wad satu hari pun dah rase seksa…nak tau kenape?nanti Catlina cerita ye….take care semua, doakan kesihatan Catlina & baby Insyirah ye!Amin!

Jumpe pun!

So..alkisahnye pagi tadi berjaya juga aku g jumpe mak bidan ngurut nih..sebelum2 nye aku tak sempat nak g & adakalanye mak bidan ni tak de kat umah!Kudos to Kak Hasnah , sorg staf kat tmpt aku ni yg bwk aku g jumpe Cik Mar (bidan)…….thanks byk2 ye akak!Jasamu dikenang!

Masuk2 umah Cik Mar, dia ajak masuk bilik & check peyut…

ish awak ni tak lame dah ni.. perut dah jatuh ni...”(due date aku pun mmg dlm seminggu lagi…)

tgkkan perut nmpk mcm baby boy..“kata Cik Mar.Aku pon bgtau la mase scan (2-3 x gak), doktor kata girl, anyway, aku tak kisah janji bb sihat…

besar baby awak ni, 3kilo lebih ni..hmm..ikut perkiraan Cik Mar, silap2 mlm ni awak bersalin!

Aku: “hu?”
(tapi Dr Malinda pun ckp benda yg same kan semalam..anytime je…)

Kata Cik Mar lagi, dah bersalin nanti, bila dah balik umah nanti call dia, dia dtg umah utk urut.

Alhamdulillah..settle dah urusan booking bidan urut…

Bgtau Cg Fly, katanye”suruh baby tunggu 19mac, nak sambut besday same2!”

I told my mum afterward, mama lak kate,” jgnlah kuar dulu, tunggu mama dtg lusa!

To my baby ” keluarlah bila baby rasa dah ready dan selamat untuk baby & mama…ye…sayang baby..”

Checkup (yg entah ke berapa kali dah ni..hehe I lost track)

Pagi tadi g checkup lagi…tapi kat Klinik Kesihatan Mengkibol lak…kejap je kalau g sane, setengah jam dah siap.Sebab before ke sane aku dah checkup urin,BP,haemoglobin kat klinik desa Selasa baru2 ni.

Dr Malinda yg sweet kata, kepala baby dah engaged kat laluan serviks..bila2 masa dah leh bersalin ni (due aku pun lagi seminggu je..20mac).

Dan juga di kesempatan ni aku tny ler Dr tu..katakanlah kalau overdue, macamane?Dr Malinda cakap, kalau overdue, kira 6 hari dari tarikh overdue, maknanye 26hb, aku kene masuk wad bersalin terus & induce. Oh gitu rupenye….

Dan sepatutnye lepas g klinik Mengkibol tadi aku kene g Hospital..ke Antenatal Care..tapi aku saje tak pegi…sebab aku malasssss & tak larat nak tunggu lame2 kat situ buat sakit pingggang je…hehehe..tgk lah kalau rajin aku g minggu depan!(kalau lum meletups ler..hehehe sukati aku je kan..)…

Next Checkup kat klinik desa…17 Mac ni.

Errr..umah bidan/tukang urut pun tak g lagi..baru nak g esok nak booking ngurut!

Checkup (lagiiiii….)

Diari aku hari ni (Khamis 12 Feb 2009)

9pg – 12.30 tghari :
kat spital…


2.30 – 3.30 ptg:
kelas kat auditorium

3.30 ptg – 4.30 ptg:
meeting..tak leh nak lari sbb aku ler pengerusi meetingnye ehek!(dush!mcmane lah aku leh pilih tarikh ni nak wat meeting, lupe lak pagi nye kene g spital..dah penat stgh hari kat sane…huhuh)

Cerita Checkup

Haemoglobin darah ok normal.. Urine glucose ok normal.. RBC, WBC, KLCC oppss..hehe..lain2 semua normal… Kaki tak bengkak..takde pening kepala.. Scan tgk baby , Dr ckp baby sihat..alhamdulillah..

Ok kawan2 see u tomorrow pulak..heh..kalau sempat update ler..esok pun mcm full schedule jek pagi ptg!
Aku me”reward’kan diri sendiri dengan seketui muffin (beli kat kantin spital)..as a dessert lepas lunch..tapi kan..buat sendiri lagi puas mkn kut tehehehehe..ayokkk…ade gak Catlina mengganas lagi kat dapur ni kang..heh!(Dah dekat seminggu Catlina tak mkn kek & yg seangkatan dgnnye tau..ni baru mkn nih!)

Hadoi….

Pagi semalam time bgn subuh..Catlina rasa tak larat nak bangun, satu badan, setiap sendi lenguh2 yg teramat..Cg Fly pulak tgh bersiap2 nak g sekolah..nak kata demam, bdn tak panas..Cg Fly tny..Abis nak buat mcmane ni, awk ade sakit perut tak?..aku ckp takde..tapi aku tak leh bgn..Cg Fly g sekolah dulu, kalau aku masih tak ok, dia suruh aku call & dia balik umah ler antar aku g klinik..Lepas bgn solat subuh, aku terbongkang balik atas katil….kul 9 baru aku rasa kuat sikit..bgn & minum milo sket..baby pulak aktif giler sejak subuh tadi, selang setengah jam dia pusing2 dlm tu.Bila dah bgn tu, aku kene call ofis bgtau aku tak sihat & mc, call Dr. Dodon mtk tolong dia cover kelas aku petang tu..call ANC bgtau mintak postphone appointment pagi tu..Call driver bgtau aku tak jd g spital so tak yah tunggu aku..huh..kalau ikutkan aku malas nak mc sbbnye tgklah, byk arrangement aku kene buat & maklumkan opis..tapi mmg aku betul2 tak larat smpi mengalir air mata ni…bukan nangis tapi air mata tu kuar sendiri..

Kul 10 Cg Fly balik, kami ke klinik swasta yg paling dekat(my faveret clinic)..Dr. Kadir ckp aku penat sgt ni..byk sgt ke buat keje..baru teringat, kan semalamnye aku pagi petang g checkup kat spital..paginye kat makmal patologi amik darah utk PE profile, pastu balik umah , petangnye g checkup pakar, tunggu dekat 3 jam baru dpt jumpe Dr kat sane..& patutnye pagi semalam pun ade appointment tapi…aku tak larat sgt2 nak pegi & tunggu lame2 kat situ..so, Dr. Kadir ckp, aku berehat jelah kat umah, dia pun tak leh bagi ubat ape2 sebab aku preggie kan..ubatnye rehat yg cukup.

Alang2 dah g klinik, aku wat ultrasound scan sekali..baby dah memenuhi ruang perut so, scan nye tak nmpk jelas sgt..tapi info yg aku dpt:

Fetal heart beat : 146 bpm
Panjang tulang paha: 64mm
Berat baby : 2.3 kg


Suke tul aku dpt tgk heartbeat baby..lub dup..lub dup..Dr. Kadir kata, baby sihat..maknye je yg tak berapa sihat, kene rehat bebanyak..balik tu..lepas mkn tghari kul doblas..aku bantai tido smpi kul 3 petang!hehehe…rehat kannn…..So hari ni, bgn pagi , aku rasa bersemangat dah..maybe sebab dah rehat cukup2 semalam….back to work today!sok sabtu coti lagi smpi senin (Thaipusam)!

Catlina
6 Feb 2009
9 pagi

Tak nak baking2 dah..huhuhu

Hari ni g checkup rutin…blood pressure ok, kaki tak bengkak, denyutan jantung baby 140bpm, glukosa dlm urin ok, haemoglobin 11.7% (normal)…

Berat badan….60.2kg! 2 minggu lepas baru 57.8kg..aku rase aku tau nape naik cenggitu byk..aku byk sgt mkn kek 2 minggu ni huhuhu..pastu lepas mkn nasi, dessert dia, kek yg aku buat tuh!Nurse pun bebel kat aku…Dr mkn ape ni smpi naik byk sgt ni..Untuk info, sepatutnye bila dah preggie 8 bulan, patut naik 500g seminggu atau 1 kg bagi 2 minggu, aku?Dah naik 2.4 kilos!!!!!Huhuhu..tak nak lah baking2 lagi…(heh..adakah aku dpt bertahan dari baking2 nih?kite tengok je nanti hahaha…hadoi…)..lagipun pas pantang nanti leh sambung balik kan hobi baking2 & masak2 nih…dok gitu?

Hmm..ade homework dari kak Ana Tahir..& juga homework dari Yong pun aku lum buat lagi..nanti ek..utang dulu lah ye..ade masa, insya Allah Catlina buat….

Syoknye shopping lagi & Checkup lagiiii..

Ni cerita hari Ahad..dah beli baby cot…erk..tilam yg dah beli ari tu kecik la pulak..nak kene cari tilam besar sket pas ni..

Cerita hari Isnin(19 jan 09)

Catlina g checkup kat klinik desa (sekarang ni checkup 2 minggu sekali).Berat sekarang 57.8kg, urine status ok (glucose, protein normal), tak de bengkak kaki (oedema), ukuran ari2 dah 31 cm (meaning 31 weeks pregnant ), fetal heart beat 148 (normal 140 – 160 beat perminutes kalau tak silap, 2x ganda dari heart beat Catlina)…

Cuma yg tak sedap didengar..part blood pressure120/70…120 tu dah dekat2 nak kene darah tinggi (130 – confirm darah tinggi)..hmm..dah hilang cite diabetes, darah tinggi pulak..maklumlah mama Catlina ade darah tinggi..huhuhu precaution lagi..huwaa..tapi harap2 everything ok & harap2 Catlina bersalin cukup bulan…lagi 9 minggu @ 2 months lagi ni..baby sabar ye..due date 20 hb mac tapi abah nye nak suruh kuar 19 mac (besday Cg Fly), hari2 Cg Fly dok bisik kat peyut suruh baby kuar 19 Mac..tgk lah nanti berjaya tak taktik & strategi Cg Fly itteww…hehehe…next baby (insya Allah kalau ade rejeki..aminnn..) nak same besday dg Catlina pulak..tanggal 31..bulan lapan…lalalalalala..

Ps: buat Qis..harap2 dpt kite saing bersalin..Qis take care okess..heh..baby(ies) kite same peel..kalau abahnye yg usap perut, dia diam tau..takut kut dgn abahnye hahaha..kalau Catlina yg usap, lagilah dia joget shuffle kat dalam sinun!

Checkup!!

Hari Isnin(petang) g checkup kat spital lagi..sebelum tu result test darah utk hyperthyroidism & diabetes pun dah diterima minggu lepas..alhamdulillah normal…hehe..nurse dah siap kenal lagi tu..maklumlah dah jadi regular patient setiap bulan..so far, doktor kata tgkkan result, nmpknye aku n baby sihat tapi kene continue datang tiap2 bulan smpi bersalin just utk follow up & tgk ade clinical signs tak..sebab hormon org preggie ni tak boleh diramal , akan sentiasa berubah2..(hmm..ingtkan tadi dah tak yah dtg sebab doktor kata Catlina sihat..)…so next appointment bulan depan la pulak…(huh..)

Semalam pulak, masa g rutin checkup kat klinik desa dpn umah ni, nurse dah suruh Catlina pack barang keperluan baby dalam satu beg,Catlina dah kene get ready sbb dah masuk 29 minggu (just in case..since i have to beware for these 3 in 1 complications – diabetes, darah tinggi & hyperthyroidism…)..dan lagi satu..baby Catlina ni aktif sgt..mcm tak sabar nak keluar pulak dia..kalau ikutkan last scan..berat dia dah 1.4 kg sedangkan pada umur dia, patutnye 1 – 1.2 kg je..& nurse kata as a precaution je..kene la prepare awal..bukannye nak takut2kan tapi katanye Catlina berkecenderungan utk deliver premature…(nauzubillah..harap2 tak lah begitu..)…tapi kalau ikutkan pengalaman kwn2 pun, mmg ade yang first pregnancy deliver as early as 8 months..Nurse pesan lagi..jgn stress2, nanti baby pun stress & lagilah dia nak kuar cepat heh!

Catlina setakat ni dah pack kan lampin 3 helai, bju baby 3 pasang, selimut baby,botol susu kecik, mandian & bekas bedak baby kat dlm tu….& nak tanye pada mummy2 out there..nak pack ape lagi ek dlm beg tu?

« Older entries