Cerita Fobia…

Sembang2 dengan Kak Inahar..terbuka cerita pasal fobia..kalau aku..aku tak takut dgn katak,cicak , tikus,ular..tapi amat2 geli dgn lipas!!!!kalau ade lipas dlm bilik tidur, aku sanggup tak tidur selagi lipas tu tak kuar atau tak mati disembur Ridsect!Ade yang fobia kucing, anjing,tikus,tempat tinggi,tempat gelap, tempat sempit…..

Jadi..ape yg korang fobia teramat-amat?

Hmm..tgh2 cari gmbr kat yahoo image kan…aku terjumpe lak gmbr sign board jgn buang puntung rokok..tapi berkaitan dgn lipas..yang membuatkan aku ketawa sorang2…:)

Advertisements

Kek Coklat II

Aku tak larat nak baking cake lagi sebenarnye..tapi tekak teringin nak mkn kek coklat & tak puas beli yang slice je kat kdai…
Cg Fly dah pot pet pot pet..“karang penat, awk tanggung sendiri!” lebih kurang mcm tu lah dia bebel kat aku yg degil nih..Jawapan aku:“ala..buat setengah adunan je…bhn2 dah ade..10 minit je mix, dah leh masuk oven..”huh menjawab!
Hehehe…lagipun nanti Cg Fly gak leh makan kan…Masih guna resepi yang same mcm entry yg aku penah publish dulu..kat sini..lepas dah siap bake, sejukkan ke suhu bilik, letak choc topping & sejukkan dalam fridge semalaman sebelum dihidang..

Hmm…lagi satu kan..merekah la pulak kek ni..cover dgn choc topping tak nampak ler..tapi huduh ler pulak rupenye tgk merekah2 ni,rasa sakit ati pun ade….ade sape2 ade tips supaya kek tak merekah kat tgh?

Hehehe..posing lagik..Cg Fly gelakkan aku tau sbb letak titik2 topping tu kat piring!Lagi satu…simptom2 lepas masak/baking: selagi tak amik gambo, tak leh makan! wakakaka..& kalau ade bunga ros, bunga ros pun aku nak letak dlm piring tuh buat hiasan!!!

Cinnamon Roll Tertunailah Hasrat Di Hati

Kudapan minum petang hari Sabtu..resipi ihsan dari Kak Ina KL dengan recommendation from my sis Ultramama…thanks kak ina!Sape nak try, g jenguk resipi kat blog Kak Ina yer..sgt mudah lagipun Kak Ina siap bagi tutorial step by step gitu.. 🙂

P/s: Catlina tak letak aising atas roll tu, cuma taburkan lebihan badam cincang atas cinnamon rolls tu..

Cerita limau mandarin

Sempena Tahun Baru Cina yang menjelang tiba ni..nak cite sket pasal limau mandarin.Sedap limau ni kan..manis lak tuh..aku pun suke..pastu pulak kat opis ni jadik mcm pesta limau lak..bila ade yg bawak & bagi2 limau nih..yang kelakarnye, siap ade yg sorok2 tuh, tak nak bagi org lain, bagi kengkawan department dia jek..heh aku tak heran lah…kalau org bagi aku amik..org tak bagi, aku tak kesah ler..pastu pulak , Cg Fly pun dah beli kat Giant tu sekotak, puas makan, sehari 4-5 bijik kami belasah!..sekotak baru dlm RM10 jer..abis, beli je lagi …kan?

So, kesimpulannye..jgn la gaduh2 pasal limau yer…jgn kecik2 ati..atau yg sorok2 limau tu..bagi2 jelah kat sape2 yang dah ternampak tuh..sharing is caring…kalau nak mkn byk2, gi je beli berkotak2! Lagi dekat nak raya, lagi murah tau!

Happy Chinese New Year pada kengkawan yang celebrate yer…Gong Xi Fa Chai!

Akok

Posing 1 – bukan org je nak kene posing, kuih pun kene!

Asyik masak western jek..ape kate try masak kuih tradisional pulok yer…terubat sket rindu kat kampung halaman..tapi tak leh lawan akok kat Kedai Chabang Tiga Pengkalan Chepa atau kilang akok kat Kg Landak dekat dgn rumahku..kat sane mmg tak payah buat akok ni..g beli je..5 keping serial (singgit)..besar2 pulak tu..kuar dari dapur je terus beli..hoho..teringat akok kat kampung..ngencesss woooo…

(Buat ni sebab tgk Kak Hana, Areyouri & Kak Zaliana ade buat..malu weh oghe kelate baru nok belaja buak akok!hehehe…)

Posing 2 – jom susun cenggini laks..haha..main2 lak aku..
Cg Fly dah tunggu nak rasa tuh!

AKOK
(dpt dalam 24 keping..)

Bahan:
5 biji telur
150gm gula melaka/manisan (Catlina guna manisan yg mama bwk masa dtg umah lepas raya ari tu..)
100ml air
200ml santan-1 tin
3 helai daun pandan – dicarik2/potong2
2 cubit garam
30gm tepung gandum (err..Catlina letak lebih sikit sebab bila ikut sukatan yg ni, jadi cair sgt..)

Cara:

* masak gula melaka dalam air hingga larut. masukkan sekali daun pandan yg dicarik2.
* tutup api. biarkan suam. masukkan santan & bahan lain. kacau sebati. tapis. (ikut cara Kak Hana: blend je sume pastu tapis…)
* panaskan acuan akok/ muffin tray. dalam oven 210 degC. letak lapisan paling atas dlm oven. masukkan sedikit minyak dlm acuan. biarkan minyak panas.
* tuangkan bancuhan akok setinggi 1″.bakar 10 -15 minit.
* kuih akan mengembang. bila sejuk akan kecut balik. sejukkan.

Jemput makey deh…

Pasta Goreng Oriental

Menu tghari kami Ahad lepas…semenjak dua tiga menjak ni..Catlina makin suke sangat masak..tapi Catlina cuma dpt masak ujung minggu je..hari keje takde masa (penat pun jadi faktor).Cg Fly pun pelik dgn tabiat Catlina skrg…kadang2 dia bebel juge sbb takut Catlina kepenatan(thanks for caring honey..).Bagi Catlina, cooking means adventure!Because you ‘ll never know what u gonna get unless u have finish it! J

Pasta Goreng Oriental
(Catlina amik resepi ni dari Pa & Ma keluaran terbaru-Feb & ade modified sket2..)

1 sudu makan myk zaitun (*Catlina guna myk masak biasa je..)
2 mangkuk pasta
200 gm isi ayam (potong kecil) –kalau tak suke ayam, daging lembu pun ok kut
2 ulas bwg putih(dicincang
Sedikit lada benggala merah dan hijau(potong kecil)
Sebatang lobak (potong memanjang)
Sedikit brokoli (potong kecil)

Garam & serbuk lada hitam secukup rasa

(**Catlina tambahkan cendawan tiram/grey oyster mushroom semangkuk sbb Cg Fly suke mkn cendawan-siat halus)

Cara-cara:

1.Panaskan kuali dan masukkan myk.
2.Tumis bawang putih.
3.Masukkan isi ayam dan goreng hingga masak.
4.Masukkan lobak merah – kacau hingga lobak jadi lembut

5.Masukkan pasta, lada benggala dan brokoli.
6.Kacau rata dan biarkan sebentar.
7.Masukkan garam dan serbuk lada hitam secukup rasa.
8.Sedia utk dihidangkan( boleh mkn mcm tu je @ nk mkn dgn nasi atau lauk lain pun boleh jugee….Catlina masak daging masak kicap tu pun buat tambah2 lauk pasta ni..)

Daging masak kicap

Selamat menjamu selera!

Syoknye shopping lagi & Checkup lagiiii..

Ni cerita hari Ahad..dah beli baby cot…erk..tilam yg dah beli ari tu kecik la pulak..nak kene cari tilam besar sket pas ni..

Cerita hari Isnin(19 jan 09)

Catlina g checkup kat klinik desa (sekarang ni checkup 2 minggu sekali).Berat sekarang 57.8kg, urine status ok (glucose, protein normal), tak de bengkak kaki (oedema), ukuran ari2 dah 31 cm (meaning 31 weeks pregnant ), fetal heart beat 148 (normal 140 – 160 beat perminutes kalau tak silap, 2x ganda dari heart beat Catlina)…

Cuma yg tak sedap didengar..part blood pressure120/70…120 tu dah dekat2 nak kene darah tinggi (130 – confirm darah tinggi)..hmm..dah hilang cite diabetes, darah tinggi pulak..maklumlah mama Catlina ade darah tinggi..huhuhu precaution lagi..huwaa..tapi harap2 everything ok & harap2 Catlina bersalin cukup bulan…lagi 9 minggu @ 2 months lagi ni..baby sabar ye..due date 20 hb mac tapi abah nye nak suruh kuar 19 mac (besday Cg Fly), hari2 Cg Fly dok bisik kat peyut suruh baby kuar 19 Mac..tgk lah nanti berjaya tak taktik & strategi Cg Fly itteww…hehehe…next baby (insya Allah kalau ade rejeki..aminnn..) nak same besday dg Catlina pulak..tanggal 31..bulan lapan…lalalalalala..

Ps: buat Qis..harap2 dpt kite saing bersalin..Qis take care okess..heh..baby(ies) kite same peel..kalau abahnye yg usap perut, dia diam tau..takut kut dgn abahnye hahaha..kalau Catlina yg usap, lagilah dia joget shuffle kat dalam sinun!

Lapis brownies cheese


Dessert ptg Jumaat ari tu..lepas mkn macaroni cheese, mkn lapis brownies cheese..hohoho giler kejuuuu!!!Resepi amik kat blog Kak Hana Jepong….tapi tak lawa mcm Kak Hana punye huhuhu..

Bahan-bahan

  • *brownies
  • *500g campuran brownies kukus (premix)
  • *4 biji telur gred B
  • *75ml minyak masak
  • *200ml air
  • *5g baking powder
  • *5g soda bikarbonat
  • **inti cream cheese**
  • 250g cream cheese
  • 60g gula castor
  • 1 biji telur gred A
  • 25ml air
  • nota:premix brownies tu bule cari kat giant@kdai baking supply.kalo tak jumpe,bule gune resepi brownies kat blog Kak Hana..(promosi nih Kak Hana kuheh kuheh…)

Cara-cara

  1. campurkan semua bahan bertanda * dalam mixer.pukul dgn kelajuan sederhana lebih kurang 3 minit
  2. utk inti – campur semua bahan bagi inti,kecuali telur.pukul sampai kembang
  3. kemudian,masukkan telur..pukul lagi.(skejap aje..bg rata jek)
  4. cara melapis – masukkan separuh adunan brownies kukus dalam loyang yg dah di alas dgn kertas minyak.kukus selama 15 minit
  5. masukkan pula inti..dan kukus selama 15 minit lg
  6. masukkan baki brownies kukus,kukus selama 20 minit.
  7. edit: balut tutup kukus ngan kain/tutup loyang ngan aluminium foil(utk elak air penutup kukus tu menitik kat atas kek ni),pastu kukus dgn api besar.

Ulasan Catlina:
1.sedap dimakan selepas disejukkan semalaman.
2.konon2 nak hias dgn whiping cream tapi whipping cream tu cair lak masa sesi photoshoot hahaha..kisahnye..

Macaroni & cheese

Ini pulak dek kerana penangan drama Rona Roni Makaroni eheh…aku mcm Rona jugak ..tak penah mkn mac & cheese sbb aku lebih suke makan nasik!(maklumlah perut Melayu…)Tapi saje2 nak try…resipi dari Ultramama my one & only sister.

Mac & cheese
250 – 300gm macaroni pasta (rebus ,letak garam sket & toskan)
50gm butter
2 sudu tepung gandum
3 cwn susu segar
2 cwn grated cheese – cheddar (Catlina takde pemarut, hiris2 je dgn pisau)
1. Cairkan butter (api kecil).
2.Masukkan tepung dan masak hingga berbuih.
3. Masukkan susu segar kacau hingga pekat.
4.Masukkan pasta , dan separuh cheddar cheese.(kacau sekejap bagi rata je)
5. Masukkan dalam loyang (alas dgn aluminium foil pun boleh).Taburkan baki grated cheese atas makaroni.
6. Bakar 30 min, 160 degree celcius….atau hingga grated cheese nmpk brownish sket.
7.Ready to be served!
(PS: pasta nye jadi melekat2 & boleh dipotong mcm kek pulak…sebab cheddar byk sgt kut 🙂 )

Serving suggestion…Catlina tak suke makan mac & cheese kosong, so ayam goreng jadik lauk hehehe..

Penangan bed time stories (tak de kaitan dgn movie Adam Sandler tu ye..)

Ni sebenarnye cite minggu lepas…masa aku dan Cg Fly balik umah mak..mmg tiap2 ujung mggu kalau takde ape2 aral, kitorg akan balik ke rumah mak Cg Fly..

Alkisah nye..lepas mkn malam..dalam kul 8 gitu, aku , Cg Fly & adik Aza lepak2 kat bilik tido kitorg, pastu adik bawak buku cerita dia sekali ( adik ni dah lancar membaca sejak dia masuk pra sekolah tahun lepas)..aku dgn Cg Fly suruh dia baca kuat2, konon2 nak ngetest bacaan dan sebutan adik ler ni…adik baca cerita Si roti halia – The Ginger bread man …sekali dalam duk betulkan sebutan adik(semua baring same2 atas katil)..aku rasa mata aku berat..makin lame tak leh bukak pulak..suara adik bunyi sayup2 gitu…dan akhirnye aku pun zzzZZZZZ!sampai ke pagi esoknye !!…Cg Fly kata aku tido nyenyak giler!

bahan bukti..hehe

P/s: nmpk gaya..lepas2 ni kalau tak leh tido..boleh suruh adik atau Cg Fly bacakan lagi bed time stories! hahahaha..patutlah anak mat salleh biasanye mak bapak diorg bacakan bedtime stories, mmg mudah tido!! terbukti berkesan!

« Older entries