Kamus Mek Na 2..hehehe

saje je..tetiba terlintas lagi beberapa perkataan yg aku tertinggal dlm kamus yg lepas..hehe

1. hungga – lari
2. rukah – panjat
3. ranggoh – makan selahap2 nye ( lebih kurang mentekedarah ler..)
4. cewe – ular
5. celika – degil
6. pospong – postphone ( hehe yg ni mmg asal dari english word…)
7. atak – montel , sedap didukung ( bagi baby)
8. bokbong – musang ( tak silap aku..betul ke masviona? aku konpius gak, dah lupe bokbong ni musang ke antu….biasa kalau budak2 nangis mlm2, nanti mak dia akan ckp, nanti bokbong dtg amik budak tu kalau dia tak berenti menangis)
9. jerik – nangis
10. suko – ketawa
11. selalu – time tu jugok ( contoh : jom g selalu lah…key nanti ujey pulok.. jom pergi sekarang, nanti hujan pulak..)
11. sekali – bersama – sama ( sy nok g sekali lah..saya nak pegi bersama – sama lah)

hahaha..i’m running out of words...jom kite jenguk perkataan jawa pulak nak ?( En. Fly org Jawa….)

1. terbegik – tercekik
2.terjal – degil
3. ngeteh – kuar ke kedai minum lepak dgn kawan2
4. bontrot – bekalan
5. mentong – mengulang mkn, mkn berulang – ulang
6. berkat – hadiah yang diberi kepada pelawat oleh ibu bapa pengantin semasa kenduri ( biasanye dlm beg plastik atau beg kertas yg dihias cantik, dlm tu ade bunga telur, lauk pauk atau kuih2 sikit)
7. ngorok – berdengkur
8. ngences – tido kuar air liur basi…hahaha…

Selamat Berbuka Puasa!!!!

Advertisements

Menghitung hari..

Hnsh..hnsh..semput aku..aku baru balik dari unit ladang..ade kes post mortem..bebiri dipatuk ular..disebabkan ni first time ada kes patukan ular, so aku n dr donny berbekalkan kamera , g amik gmbar post mortem tuh…byk betul kes ternakan mati sebab ular..seminggu lepas, ular sawa telan bebiri…yg ni aku tak tgk sebab aku takut aku “terkejut”…bimbang kena kenan..call me old fashion tapi time mengandung jgnb la tgk benda2 yang boleh menyebabkan kite geli sgt2 atau terperanjat kan…tapi rasanye tak yahlah aku masukkan gmbr post mortem tu sebab susah lak nak explain term2 patologi ni kat sini , nanti jadik blog nota post mortem plak..hehe..

Sepanjang jalan tu , rasa rugi pulak tak bwk Nikon D60 , sebab aku rasa pemandangan pagi2 kat ladang cantik sgt..dengan lembu2 nye kat padang ragut , dan ada burung putih bertenggek kat atas lembu tu..(mcm biasa , D60 tu En. Fly bwk g cekolah..huh..), lain kali ade kesempatan , aku nak shoot gmbr kat ladang pulak..

Ok..ni baru nk masuk topik entry hari ni…menghitung hari nk balik kampung sebenarnye..rindu sgt..n ini first time aku balik kg dalam keadaan berbadan dua…hehe..mesti ramai sanak sedara nk tgk aku kan (hahaha..perasan..)..and rindu nak balik rumah..jumpa mama & abah..

dan rasanye perjalanan balik kelantan kali ni akan jadi lebih 12 jam..kenape? sebab mesti aku n En. Fly asyik nak berhenti buat photoshoot jek!byk tempat menarik especially kat area tepi pantai kat terengganu tu…nak g masjid kuala ibai…amik gmbr pantai..amik gmbr makcik2 yg jual keroppok lekor ke makcik kat gerai air tuak ke gmbr budak2 tepi jalan ke…mesti best kan..anyway..i’m all up for this new photography adventure!

Actually, gmbr kat bwh ni bukanlah gmbr yang aku shoot…cuma aku nak tunjukkan ape maksud aku tadi, pemandangan kat ladang yang cantik n mendamaikan..
(gambar ehsan www.dobot.com.my , dr dobot ni kawan aku,satu batch masuk jbtn dulu..ni gmbr kat ladang Jelai Gemas, N9)


Misteri…..

Aku nak cerita tentang ape yg berlaku semalam ni…hish..seriau aku mengingatkan cite ni…macam ni ceritanye…

Pagi semalam dalam pukul 8 pagi, aku masuk ke ladang , ditemani Dr Zana (my friend) , menaiki kete aku…destinasinye, aku nak hantar Dr. Zana ke Unit Kuda, manakala aku nak g jenguk Unit aku yang terchinta iaitu Unit Kambing dan Bebiri..on the way masuk ke ladang tu , (jalan tanah merah, oh keretaku..abis berdebu!), selisih lah dengan sorang lagi Ketua Bahagian iaitu Cik Puan Haryani(Yani) , dia dalam kete gak…so kitorg mcm biasalah just angkat tgn lambai jek…and terus ke destinasi masing2…

Nak jadi ceritanya, aku berjumpa lagi dgn Yani ni petang nye…dan dia tanya…”sapo budak kecik dalam kete mung pagi tadi?” aku terkejut gak..budak kecik mane pulak…
Yani ckp, dia nampak ade budak kecik dlm kete aku pagi tadi masa selisih dgn dia otw ke ladang.Katanye lelaki & nampak sebaya mcm anak Dr. Zana ( 3-4 tahun). And budak tu duduk di tgh2 antara seat aku dgn seat Dr. Zana…

mung jgn main2, ni bule poso nih, mung napok bayang2 kut…“aku bgtau Yani.Yani bersungguh2 mempertahankan ceritanya…pastu Dr. Zana lak dtg & kitorg bagitaulah dia…Dr. Zana cool jek..and last2, Yani ckp kat aku..”aku rasa..tu teman anak mung tuh……“Dr. Zana mengiyakan aje..

hmm..siapa budak kecik tu korang rasa?Qarin?guardian angel?
lupe pulak aku nak tny kulit budak kecik tu kaler ape, mcm org ke kaler hijau..jeng jeng jeng…nauzubillah!!!!!:) wallahualam bisawwab……

Kamus mek na

Oleh kerana kawe nok kelik kelate doh tak lamo lagi..ghasonyo mace nok tulis ttg bahasa atau loghat negeri kawe ni skek…just a few perkataan lazim n dio punyo translation…

p/s: kat umah actually masa kecik2 dulu kalau aku degil2 n mak aku nak marah, automatik dia panggil aku mek na!

1. mek – mak
2. cik – mak( nenek pun buleh, tak dok hal..)
3.ghetek – jugak (contoh : nak gi ghetek ” nak pegi jugak”)
4.tok se – (ramai yg dah tau ) tak nak/takmau
5.sebek – terbiar
6. tawa hebe – tawar sgt2 lah tu ( org utara kata tawaq hebiaq!)
7. manis leting – manis sgt2 ( manis melenting)
8.masing perap’ (k) – masin sgt2 mcm garam terperap
9.sejuk senyek – sejuk sgt2( biasanye refer pada mknn)
10.panas ceng ceng – panas (cuaca)
11.buah setor – buah manggis
12.butir star – kaler purple
13.ketereh – gajus
14.pelaka -guruh ( contoh:suara kuat mace pelaka “suara kuat mcm guruh”)
15.bekwoh – kenduri ( mak aku ckp asal dari perkataan omputih iaitu “big work” hahaha..ntah
ye ke tidak)
16.depek’ – bertempek je ( contoh nye : Mek Ya tuh asik depek’ jah dgn laki dio!)
17.berehi – suka, gemar ( dari perkataan berahi)
18.kain kano – kain telekung yg buat sembahyang tu….
19.buat gapo atau buat ‘go? – buat ape….
20.gertok – jambatan

hehe…tgk ayat kat bawah ni…

KUCING MAKAN TIKUS

macamane nak tukar ayat di atas supaya maksudnya menjadi tikus makan kucing tanpa mengubah struktur /susunan ayat tersebut..hehehe..SELAMAT MENCUBA!

Line tak clear!

Dah seminggu internet tak berapa ok..heh bukan tak berapa ok je..tak ok langsung..tak leh nak connect..so sekarang ni bila nak surf internet, menumpang kat makmal komputer student…tapi tak leh lah lame2..lagipun kat tempat awam..ramai nak guna, n kurang privasi..so, minggu ni kuranglah entry, sehingga internet ok balik…

as for my preggie development..cadang nak g wat ultrasound scanning minggu ni tapi belum berkesempatan nak ke klinik lagi…bila malam lepas buka puasa memang dah malas nak keluar lagi dah..tak sabar nk tgk gmbr scan baby yg terbaru..petang ni ade majlis berbuka puasa jabatan pulak..malasnye nk pegi tapi ” sy yang menurut perintah” huhuhu…

Sutera Maya

Petang semalam my best fren, Dr. Ana Maria, sms me..dia suruh tgk cite Sutera Maya kat TV3..sebab ada watak yang bekerja di klinik haiwan…aku pun ade tgk iklannye..ala si Ayu Raudhah tu jadik watak yang keje kat klinik haiwan tu..tapi aku tak lah ikut cite tu..drama bersiri melayu aku kureng sikit nak tgk..bukan sebab tak support..tapi kebykan jalan cerita , skrip..alahai longgar n tak cukup menarik minat..pastu pulak biasanye saduran dari telenovela Latin..hampeh..ape dah takde idea sendiri?

aku pun tgk lah kejap..dan membuatkan aku membebel2 depan En. Fly..En. Fly pun bebel jugak..aku tak kisah sgt watak Ayu tu bercakap dgn kucing ( seems very plastic..aku berckp jugak dgn kucing2 aku tapi tak lah mcm tu)..YANG AKU TAK SUKA…watak bos dia tuh!kononnye vet…pastu dah la berckp entah hape2..memek muka hancuss..garang sgt2 pulak tu..terus aku tukar channel..cuma aku risau..nanti org ingat semua doktor veterinar mcm tu…kan masuk tv, sume org tgk..utk pengetahuan para pembaca sekalian..eceh..vet ni ada byk bidang….ini adlaah pemerhatian aku sejak dari universiti lagi..berdasarkan observation pada lecturer2 dan sekarang bila dah keje..

1. Haiwan Kesayangan ( anjing, kucing, arnab, etc yang kecik2 lah) – vet jenis ni biasanye orgnye kecik2 comel…atau lelaki nye biasanye soft spoken, kemas n teratur..lembut..a bit fussy..sesuai dgn jenis haiwan yg dirawat..sebab kucing n anjing adalah haiwan yang sensitif, cerewet dan gemalai.( aku pun boleh masuk kategori ni kut hehehe 3 tahun aku keje bidang ni)

2. Ekuin ( kuda) – biasanye vet kuda ni bdn dia besar, tinggi. Orang nye berani, tegas dan pandai bercakap.Kene berani sebab kuda tu besar..nak2 kuda racing atau showjumping.

3. Lembu,kambing , ayam dan itik( vet ladang) – vet kategori ni boleh jadi kecik comel atau tinggi besar orangnye..biasanye cool and relaks je….tak mudah panik..( huhuhu..aku keje kat bidang ni sekarang…adakah aku akan fit in kategori ini?baru setahun kat bidang ni..tapi aku ni jenis cepat panik!)

4. Makmal ( bakteriologi, virologi,patologi,serologi)– kemas, teratur, biasanye nmpk pendiam tapi bila bercakap…fuh..tabik!

5. Sales and supplies – vet kategori ni sgt friendly dan peramah..dgn everyone..aku penah menceburi bidang sales mknn haiwan sekejap tapi aku tak pandai iklankan brg..kalau ubat2 tu boleh lah…

ok hope korang tak labelkan perwatakan vet dgn watak vet dalam sutera maya tuh!

Kurang asam punye tikus!!!

sebenarnye benda ni berlaku last week..tapi last week tak sempat nak masukkan entry..ari ni baru aku teringat nak tulis..

oleh sebab minggu depannye aku nak ajar student2 aku amali pembedahan memandulkan kucing ( spaying n castration) aku pun orderlah ubat mcm antibiotik, vitamin Bcomplex dan Papain tablet ( papase – tahan bengkak), utk diagihkan kepada “pesakit ” sebagai rawatan selepas pembedahan..aku terima ubat tu dalam 28 Ogos..and aku letak atas meja…

esoknye…

aku tgk botol2 ubat tu berteraburan kat atas meja, dan sebotol Papase yang belum dibukak dah hilang ( Papase ni rasa dia manis )..aku punya lah hangin..aku selongkar sane sini carik ubat tu, dah la nak order pun susah, hilang pulak…

korek punye korek..tetiba dengar bunyik cit cit cit..dari dalam sebuah kotak..aku pun bukaklah kotak tu..peh..bapak tikus yang keluar..terperanjat aku…

aku belek2 kotak tu..frust..ubatnye tak ade..actually ubat tu botolnye kecik je..n berdasarkan saiz tikus tu yang lebih kurang saiz anak kucing umur 3-4 bulan, senang je dia nak gonggong botol tu bawak lari…

hmm..nanti ade masa aku selongkar lagi bilik opis aku ni…terpikir gak nak letak racun tikus tapi nanti tikus tu jadi bangkai..busuk pulak…hmm..tak de rezeki..kene beli ubat lain lah nanti…

What’s new?

Apa yang baru hari ni..hmm..biasa je lah kut…mcm hari2 kerja yang lain jugak..cuma ade berita sedih..Mami Poko kucing Dr. Don dah kehilangan anaknye semalam..maybe bpk kucing yang makan..kesian Poko..mcm nak giler dia cari anak dia..asal nampak aku je dia mengekor..mesti dia ingat aku yang amik…

And..sekarang aku makin kerap uwwwekkk..sehari adalah 2 kali kut..especially bila aku masuk ke dapur..tak tahan bau dapur!!!perut pun dah makin besar..dah leh shopping baju kut hahaha…buat kawan baik, Dr. Anim, tahniah sebab dah melahirkan baby girl tak silap aku lah, 3 pagi tadi..hehe..sempat lagi Anim sms aku kul 5 pagi tadi!

Aktiviti minggu lepas, buat surgeri spaying ( mandulkan kucing betina), jugak kucing Dr. Don…3 ekor ko..setengah hari jugaklah buat surgeri tu..penat tapi seronok sebab dah lama tak buat..dah 2 tahun kut aku tak spay kucen…sakit pinggang berdiri n duduk lame sgt..minggu ni ade buat spaying lagi tapi sehari seekor je sebab kalau byk2 nanti tak sempat siap before 5 pm!..surgeri pun start dalam 2.30 @ 3 ptg ptg..nak briefing lagi, nak surgical prep lagi..setiap hari, 13 student akan tgk demonstrasi spaying yang aku buat dgn Dr. Don…huhuhu..harap2 minggu depan rileks sikit..penat tapi tak dapat nak cuti sebab keje byk..(padahal baru je naik keje semalam hehehe)

Black and White

Kat bawah ni koleksi gambar2 yang telah aku black and white kan..guna hset je..n aku berangan satu hari nanti aku nak beli kamera Nikon or Canon SLR sebab aku suka ambil gambar!Huhuhu harap2 tercapai tapi sekarang ni actually kene berjimat2 utk baby!

Oni suke posing (B&W)

Pony kat Unit Ekuin, IVM: Maria dan anaknye Jaime (Sepia)

Luasnye dunia….Chibi enjoying herself outdoor (B & W)

Mami Poko (Sepia)

Kita kawan kan? (B & W)

Blackout

Huhuhuhu..ari ni aku g keje pakai baju n tudung tak bergosok..sebab letrik xdok sejak 2 pagi lagi..mujur tak nampak sgt kedut2 baju tu…

And mlm tadi ada event best jugak lah..ade kucing yang selalu dtg rumah , dah selamat melahirkan anak, kat depan rumah aku..alhamdulillah..bulat2 anak dia..harap2 aku ni senang gak nak beranak nanti ..mcm kucing tu…actually kucing tu kucing Dr. Donny tapi sebab aku rajin melayan n bagi mkn, kucing tu dah lekat kat umah..tapi Dr. Donny sayang betul kucing tu, so dia akan amik bawak balik lah nanti kucing tu n her kittens…ada aku letak gambar2 kucen tu kat bawah..

Poko melahirkan anak lebih kurang 8.30 mlm, 26 Ogos

7.45 am ( 27 Ogos 08) Comelnye!Sebelum g keje aku belek2 anak kucing dulu

Mami Poko syg betul dgn anak dia….risau je bila aku pegang

Kecik2 dah pandai posing

Sayang anak emak